Slovensko posiela na zimný EYOF rekordnú výpravu. Známi sú už aj vlajkonosiči

Výprava Slovenska na zimný EYOF 2023.
Výprava Slovenska na zimný EYOF 2023. (Autor: Olympic.sk)
TASR|20. jan 2023 o 15:35

Organizátori zvolili logisticky náročný model.

TRIESTE. Doteraz najväčšia výprava mladých slovenských športovcov sa počas piatka presunula do dejísk XVI. zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže (zimný EYOF 2023), ktorého hostiteľom bude od víkendu taliansky región Furlansko-Júlske Benátky.

Slovensko bude reprezentovať rekordných 76 športovcov, informoval portál olympic.sk.

Slávnostný otvárací ceremoniál sa uskutoční v sobotu 21. januára v prístavnom Trieste, slovenskú výpravu ako vlajkonosiči povedú krasokorčuliarka Vanesa Šelmeková a kapitán hokejového mužstva Fabian Andrej Ličko.

Na zimnom EYOF 2023 sa predstavia nádeje slovenského športu, pre ktoré to bude prvý kontakt s multišportovým olympijským podujatím.

Celkovo pricestuje približne 2400 športovcov, členov realizačných tímov a hostí zo 47 európskych krajín.

Vo výprave je rovnaký počet chlapcov aj dievčat

Organizátori zvolili logisticky náročný model, súťaže sa budú konať v rôznych strediskách regiónu, ale aj v rakúskom Spittali či v slovinskej Planici.

Výpravy nebudú bývať pokope ako pri iných podobných príležitostiach, rozdelené budú do 80 rôznych ubytovacích zariadení.

Celkovo sa zimný EYOF uskutoční na jedenástich športoviskách 109 rôznych súťaží, do ktorých sa zapojí 1300 mladých športovcov od 14 do 18 rokov.

Premiéru bude mať akrobatické lyžovanie (slopestyle, bir air, skikros) i skialpinizmus, teda šport prepojený s Talianskom, ktorý o tri roky na ZOH v Miláne a Cortine d’Ampezzo zažije aj olympijskú premiéru.

Okrem akrobatického lyžovania a skialpinizmu sa bude súťažiť v alpskom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, curlingu, krasokorčuľovaní, snoubordingu, ľadovom hokeji, šortreku, skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii.

Slovensko bude zastupovať 38 chlapcov a rovnaký počet dievčat. Celá výprava má 118 členov, jej vedúcim je Boris Demeter.

Slovensko neobsadí turnaj v curlingu a nebude mať ani pretekára v severskej kombinácii. Doteraz nikdy na zimný EYOF necestovala tak veľká výprava zo Slovenska.

Hokejistov uvoľnili aj mimo asociačného termínu

Najpočetnejšie zastúpenie vo výprave má ľadový hokej, prvýkrát sa na jednom EYOF predstavia chlapci i dievčatá.

Hlavní tréneri Michal Hreus a Nicol Lucák Čupková zostavili 20-členné výbery. V nominácii sú chlapci ročníkov 2006 a 2007 a dievčatá narodené v rokoch 2007 a 2008.

V chlapčenskom turnaji v Udine je 6 tímov, Slovákov čakajú v základnej skupine Fíni a Nemci. Hokejisti na EYOF hrali naposledy pred štyrmi rokmi v Sarajeve, kde obsadili 5. miesto.

"Turnaj je mimo asociačného termínu, sme radi, že kluboví tréneri nám uvoľnili hráčov a dali im príležitosť na medzinárodnú konfrontáciu. Ambície je náročné odhadnúť, chceme hrať čo najlepšie,“ povedal podľa olympic.sk tréner Michal Hreus.

V nominácii je aj Lopušanová

Dievčatá budú hrať v rakúskom Spittali, Slovenky sa v základnej skupine stretnú s Fínkami, Švajčiarkami a Rakúšankami.

Dievčatá čaká náročný program, od nedele do utorka odohrajú tri zápasy v skupine a potom duel o konečné umiestnenie.

"Chceme dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie. Verím, že prekvapíme a budeme bojovať o medaily. V tíme sú aj dievčatá, ktoré hrali pred týždňom na majstrovstvách sveta do 18 rokov a skúsenosti zo šampionátu by mohli zužitkovať na EYOF,“ povedala trénerka dievčenskej reprezentácie Nicol Lucák Čupková, ktorá nominovala do tímu aj kométu tejto sezóny Nelu Lopušanovú.

Na výsledky predchodcov z predchádzajúceho EYOF v marci 2022 vo fínskom Vuokatti budú chcieť nadviazať biatlonisti a rýchlokorčuliari na krátkej dráhe.

Pred necelým rokom na severe Európy získali bronzové medaily biatlonista Jakub Borguľa a šortrekárka Tamara Tokárová.

Rýchlokorčuliari na krátkej dráhe pomýšľajú na štadióne v Pontebbe na kvalitný výsledok predovšetkým v miešaných štafetách, snom je účasť vo finále.

Cieľom Mesíkovej je Top 8

V nominácii je aj skokanka na lyžiach Tamara Mesíková, ktorá v súčasnosti už skáče aj v hlavných súťažiach pretekov Svetového pohára.

Mesíkovú čaká na EYOF štart v individuálnych pretekoch na mostíku HS-102 v slovinskej Planici.

Kým Mesíková pomýšľa na umiestnenie v najlepšej osmičke, ostatní slovenskí lyžiari chcú skončiť v prvej tretine výsledkových listín.

Mladí skialpinisti sú motivovaní popasovať sa pri svojej veľkej medzinárodnej premiére so súpermi.

Bez šancí na kvalitný výsledok nie sú podľa zástupcov krasokorčuliarskeho zväzu ani ich zástupcovia, obaja už zvládajú aj náročnejšie skoky, aj v kombináciách.

Nominácia Slovenska na Zimný EYOF 2023

Hokej - chlapci (20): Sebastián Bodnár, Dávid Pohanka - Fabian Andrej Ličko, Maxim Petras, Tomáš Šlank, Juraj Gracák, Jakub Harvánek, Branislav Král - Samuel Bohoš, Thomas Pavel Hurtaj, Miroslav Šatan, Martin Rudolf Liška, Michal Liščinský, Pavol Prokopovič, Alexander Milan Sejna, Simon Semančík, Andreas Straka, Martin Kalis, Tobias Tomík, Michal Valášek

Hokej - dievčatá (20): Zuzana Tomečková, Mariana Sumegová - Jazmína Večerková, Bianka Masláková, Bianka Kostková, Vanessa Eibenová, Lívia Nogová, Nikita Lilliana Krištofíková - Michaela Feníková, Zuzana Sliacka, Nikola Komloš, Nela Lopušanová, Liana Tomaštíková, Ema Lacková, Alica Juríková, Ema Tóthová, Tatiana Korčeková, Alexandra Tomasová, Laura Turňová, Lenka Karkošková

Biatlon (8): Martin Maťko, Maxim Mejtský, Michal Adamov, Samuel Svrčina - Tamara Molentová, Liliana Baculíková, Alžbeta Garguláková, Rebeka Tóthová

Zjazdové lyžovanie (8): Philippe Beck, Andrej Barnáš, Adam Nováček, Martin Ferjanček - Sophia Polák, Vanessa Vulganová, Sofia Semanová, Katarína Šrobová

Akrobatické lyžovanie (2): Hugo Rybár, Matúš Ďuriš

Snoubording (2): Jakub Tomašák - Sára Pitoňáková

Beh na lyžiach (6): Lucas Melich, Martin Stankoviansky, Richard Kostelník - Laura Roglová, Veronika Michalechová, Nina Škarvadová

Skoky na lyžiach (1): Tamara Mesíková

Skialpinizmus (3): Marko Hubač - Júlia Jurošová, Andrea Bruncková

Šortrek (4): Matúš Ďuriška, Damián Marcin - Michaela Ižarová, Lea Popovičová

Krasokorčuľovanie (2): Lukáš Václavík - Vanesa Šelmeková

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovensko posiela na zimný EYOF rekordnú výpravu. Známi sú už aj vlajkonosiči