Prešovčania sa netaja: Oni musia, my môžeme

Smoliar Marek Mikita. Prešovského blokára (vpravo) zradilo koleno už v semifinále, obnovené zranenie ho obralo o extraligové finále.
Smoliar Marek Mikita. Prešovského blokára (vpravo) zradilo koleno už v semifinále, obnovené zranenie ho obralo o extraligové finále. (Autor: tasr)
Martin Belej|14. apr 2010 o 00:00

Nečakaným finalistom volejbalovej extraligy mužov je nováčik z Prešova. Vysokoškoláci úlohu favorita vďačne prenechávajú súperovi, chýbať im bude blokár Mikita.



PREŠOV. Play-off volejbalovej extraligy je zatiaľ pre hráčov Prešova ako z ríše snov. Piaty celok po nadstavbovej časti vyradil vo štvrťfinále Púchov, v semifinále potom senzačne pripravil o titul úradujúceho majstra, VKP Bratislava. Obe série vyhral 3:1 na zápasy a postaral sa tak o nečakané východniarske finále, prvé v histórii extraligy.

Prekvapili každého, najmä seba

Veľkou zbraňou Prešovčanov v play-off bola psychická pohoda, ktorá sa prejavila aj v herných výkonoch. Typovo aj generačne dobre poskladaný tím zabral v rozhodujúcich momentoch, našiel svoje osobnosti a ukázal, že veľké srdce a pozitívne myslenie často rozhoduje v prospech papierovo slabšieho. A tieto zbrane môžu vysokoškoláci použiť aj vo finálovej sérii.

"Náš postup do finále bol prekvapením pre celé volejbalové Slovensko, a pre nás zvlášť," povedal kormidelník Prešova Ľuboslav Šalata a pokračoval: "Prekvapilo nás hlavne to, ako rýchlo sme sa v extralige adaptovali po našom návrate do nej. Záver základnej časti, aj play-off, nás zastihli v dobrej forme. To sme využili aj v semifinále proti VKP."

Prešovčania rešpektujú silu súpera, ktorý bude favoritom, zároveň však netaja, že poznajú jeho silné stránky aj slabiny. "Začíname na palubovke súpera a dobre si uvedomujeme, čo to obnáša, ísť do takýchto súbojov z pozície horšie postaveného tímu. V Humennom to bude ťažké, oni sú doma veľmi silní. Ale aj tu bude platiť, že favoritom série sú oni, my sme stále v pozícii outsidera. Silnou zbraňou Humenčanov je smečované podanie, ktoré ovládajú viacerí hráči. Ak sa nám podarí s týmto vyrovnať, mohlo by to byť zaujímavé."

Prešovčania sa v tejto sezóne s Humenným stretli v 2. kole Slovenského pohára a dva razy prehrali 0:3. "To sme však boli v celkom inej zostave, hrali najmä mladí," dodal Šalata. Ten môže vo finále na poste univerzála rátať aj s Ladislavom Husárom, ktorý absentoval v semifinálovej sérii.

Bez stresu, ale aj bez Mikitu

Slávisti sa na finálovú sériu pripravovali v domácej hale, do pohody im však zasiahol nepríjemný moment z pondelkového tréningu. Blokárovi Marekovi Mikitovi sa obnovilo zranenie kolena, ktoré utrpel v semifinále proti VKP. Jeho rozsah je však teraz vážnejší, pravdepodobne má poškodené skrížené väzy a sezóna sa preň skončila.

"Je to vážny zásah do zostavy, ale musíme sa s tým vyrovnať. Dôležité je, aby sa teraz dal Marek zdravotne do poriadku," povedal nám štatutár prešovského klubu Martin Cihoň. O víziách Slávie pred finále už hovoril podstatne pozitívnejšie: "Do finále ideme uvoľnene, nemáme absolútne čo stratiť. Nemáme veľké oči, ale zároveň si uvedomujeme, že oni musia a my môžeme. Azda si zachováme takú pohodu, akú sme si držali počas celého play-off, a čosi skúsime urobiť."

Prešov sa dočká tretej extraligovej medaily. V roku 2004 vybojoval vtedajší VK PU bronz, o rok neskôr historické zlato. Zo súčasného kádra má tieto cenné kovy už len libero a hrajúci asistent trénera Peter Váhovský. Extraligové medaily majú aj iní hráči Slávie, ale získali ich v iných kluboch, najmä v Humennom a VKP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešovčania sa netaja: Oni musia, my môžeme