Prebudený Grugger sa rozprával s rodinou

SITA|1. feb 2011 o 14:54

Rakúsky alpský lyžiar Hans Grugger sa už úplne prebudil z umelého spánku po komplikovanej operácii mozgu a dokázal s lekármi innsbruckej kliniky ústne komunikovať.

VIEDEŇ.

Grugger mal 20. januára hrôzostrašný pád na zjazdovke na zjazdovke Streif v Kitzbüheli v tréningu pred pretekmi Svetového pohára. V bezvedomí ho vrtuľníkom previezli do Innsbucku, kde jeho akútny stav zamestnal neurochirurgov na päť hodín. Odvtedy ho udržiavali v umelej kóme.

V uplynulých dňoch začali s jeho prebúdzaním, v pondelok už reagoval na viaceré podnety z okolia a dýchal bez pomoci prístrojov.

"Proces prebúdzania je na konci. Hans Grugger bol schopný vymeniť si pár slov s rodinou. Ešte niekoľko dní však musí byť pod dozorom na jednotke intenzívnej starostlivosti. Potrebuje oddych," informovalo vedenie nemocnice. V utorok Gruggerovi spravili ďalšiu sériu testov, výsledky by mali byť známe v nasledujúcich dňoch.

Johann "Hans" Grugger (29) počas tréningu na zjazd SP v Kitzbüheli nezvládol obávaný skok Mausefalle, keď v rýchlosti vyletel príliš vysoko. V takmer vzpriamenej polohe sa vo vzduchu pokúsil chybu korigovať a manévrom nájsť správny smer nájazdu do nasledujúcej ostrej ľavotočivej zákruty, ale bez úspechu.

Po páde z výšky stratil vedomie a jeho bezvládne telo sa zosunulo svahom niekoľko desiatok metrov, kým sa zastavilo. Lekári mu poskytli prvú pomoc, z miesta nehody ho vrtuľníkom prepravili na kliniku v Innsbrucku s vážnymi zraneniami hlavy a hrudného koša, kde absolvoval päťhodinovú operáciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Prebudený Grugger sa rozprával s rodinou