29.05.2021 | Skupina A
29.05.2021 | Sk. A
2 - 0
(0:0, 0:0, 2:0)

Postupová kalkulačka: Slováci potrebujú ešte bod alebo im pomôžu Rusi

Striedačka slovenského tímu v zápase proti Dánsku na MS v hokeji 2021.
Striedačka slovenského tímu v zápase proti Dánsku na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Boris Vanya|29. máj 2021 o 23:33

Boj o štvrťfinále sa zúžil na päť tímov.

RIGA, BRATISLAVA. Tak blízko a predsa tak ďaleko. 

Slovenskí hokejisti majú po víťazstve 2:0 nad Dánskom na dosah postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta v Rige. Medzi najlepších osem tímov sa nedostali na žiadnom veľkom turnaji od roku 2013. Čo im ešte chýba?

Napriek tomu, že po piatich zápasoch sú zverenci Craiga Ramsayho spolu s ruskými hokejistami na čele A-skupiny, stále nemajú istotu štvrťfinále.

Na ňu potrebujú získať aspoň bod v zostávajúcich dvoch zápasoch proti ťažkým súperom - v nedeľu o 19.15 hrajú proti Švédom a v utorok o 15.15 proti Čechom.

Ak oba zápasy prehrajú v riadnom hracom čase, musia sa spoliehať na kombináciu výsledkov v zostávajúcich zápasoch. 

Najhoršie sú na tom Švédi

Boj o štvrťfinále sa v A-skupine zúžil na päť tímov (sorry, Dáni). V najlepšej pozícii z nich sú Rusi a Švajčiari. Rusi majú dvanásť bodov a pred sebou zápasy proti Bielorusku a Švédsku. Situáciu by si skomplikovali len v prípade, že by oba zápasy prehrali.

Švajčiari majú síce len deväť bodov, ale už hrajú s prijateľnými súpermi - v nedeľu s Bieloruskom a v utorok s Veľkou Britániou. Ich pozíciu posilňujú víťazné vzájomné zápasy proti Česku a Slovensku. 

Česi majú momentálne osem bodov a hrajú ešte proti Dánom a v utorok proti Slovákom. Na istotu postupu potrebujú v nich získať ešte päť bodov.

Teoreticky môžu mať dvanásť bodov v konečnej tabuľke aj štyri tímy a na rad prídu ďalšie kritériá - ako prvá minitabuľka zo vzájomných zápasov. 

Najhoršie sú na tom Švédi - majú v tejto chvíli šesť bodov a pred sebou zápasy proti Slovákom a Rusom. Ak zaváhajú, ich postupové šance sa posúvajú do roviny teórie.

Bod znamená istotu

Aké sú možnosti Slovákov? Ak dotiahnu aspoň jeden zo zostávajúcich dvoch zápasov do predĺženia, môžu oslavovať.

Na postup však môže stačiť aj 12 bodov. Ak by v zostávajúcich zápasoch favoriti nezaváhali - to znamená, že Česi zabodujú proti Dánom, Švajčiari proti Britom alebo Bielorusom a Rusi proti Bielorusom - tak sa Slováci ešte môžu spoliehať na pomoc Rusov.

Tí hrajú v pondelok večer proti Švédom. Ak Severania nevyhrajú v riadnom hracom čase, Slováci už môžu nastúpiť v utorok proti Čechom uvoľnení - štvrťfinále budú mať vo vrecku. 

Kto s kým ešte hrá:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Postupová kalkulačka: Slováci potrebujú ešte bod alebo im pomôžu Rusi