Portugalsko - Španielsko - 0:1, domáci postupujú

SITA|20. jún 2004 o 22:48

LISABON 20. júna (SITA) - Futbalisti Portugalska zvíťazili v nedeľňajšom stretnutí A-skupiny na majstrovstvách Európy v Lisabone v pyrenejskom derby nad Španielskom 1:0 a postúpili z 1. miesta do štvrťfinále.

Španieli sa po prehre so šampionátom lúčia vďaka horšiemu skóre s Gréckom. O postupe i víťazstve Portugalska rozhodol Nuno Gomes, ktorý v 57. min spoza šestnástky prízemnou strelou prekonal brankára Casillasa.


Španielsko - Portugalsko 0:1 (0:0)

Gól: 57. Nuno Gomes, ŽK: 8. Albelda, 68. Juanito, 74. Puyol - 7. Pauleta, 65. Nuno Gomes, rozhodovali: Frisk - Petersson, Ekström (Švéd.), 47 491 divákov


Španielsko: Casillas - Puyol, Juanito (81. Morientes), Helguera, Bravo - Joaquin (72. Luque), Xabi Alonso, Albelda (66. Baraja), Vicente - Raul, Torres

Portugalsko: Ricardo - Miguel, Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Figo (79. Armando Petit), Maniche, Costinha, Deco, Cristiano Ronaldo (85. Fernando Couto) - Pauleta (46. Nuno Gomes)


Takmer celý prvý polčas sa hralo v rýchlom tempe, no iba medzi šestnástkami a ani jedno z mužstiev si nevypracovalo gólovú šancu. Portugalci začali tlakom, španielska obrana však pracovala spoľahlivo a domácich k priamemu ohrozeniu brány nepúšťala. Španieli výborne zdvojovali obranu a vyrážali do nebezpečných protiútokov. Portugalci z tlaku vyťažili len rohové kopy. V 20. min vypálil prudko z rohu šestnástky Miguel, Casillas však loptu efektne vyrazil. Po polhodine hry portugalský tlak ochabol, takticky dobre hrajúci Španieli sa dostávali k útočným výpadom častejšie. V 35. min sa dostával do šance Raúl, loptu si však nespracoval a brankár Ricardo mu ju odkopol. Najväčšie príležitosti v prvej štyridsaťpäťminútovke prišli pred jej záverom. Najskôr po rohu hlavičkoval nad portugalskú bránku zblízka Torres, potom na opačnej strane Figov center zľava Casillas podbehol a Cristiano Ronaldo hlavičkoval tesne vedľa ľavej žrde. Úvod druhého polčasu sa podobal prvému. Pozorné obrany dominovali, útočníci sa k zakončeniu nedostávali. V 57. min všetko zmenil striedajúci Nuno Gomes. Portugalci rozohrali rýchlu akciu, Figo posunul Nunovi Gomesovi, ktorý na ihrisko prišiel ako striedajúci hráč v 46. min. Útočník Benfiky Lisabon sa uvoľnil a prízemnou strelou spoza obrancov z 18 m trafil pravý dolný roh španielskej bránky. Už o dve minúty mal vyrovnanie na hlave kapitán Španielov Raúl, keď po Vicenteho centri netrafil prázdnu bránku. V ďalších minútach sa nadýchli k veľkému tlaku Španieli, ktorí museli otvoriť obranu. V 62. min Albelda vysunul stredom kolmou prihrávkou za obranu Torresa, jeho strela však skončila len na pravej žrdi. Potom dvakrát pohrozili Portugalci. Najskôr Figov priamy kop vyškriabal robinzonádou Casillas. Po následnom rohu gólman Realu Madrid zasiahol zázračne po hlavičku Costinhu. V 76. min najskôr Luqueho pokus v poslednej chvíli odvrátil Carvalho, po rohu zasa Joaquin trafil len brvno domácej bránky. Španieli dohrávali zápas so štyrmi útočníkmi, gól však nedali. Skôr mohli inkasovať, keď tutovky v závere do rozhodenej španielskej obrany nepremenili dvakrát Maniche, Costinho a ani Nuno Gomes.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Portugalsko - Španielsko - 0:1, domáci postupujú