Prečo nereprezentujete Slovensko? Poľské médiá sa ho to pýtajú často

Gólová radosť Róberta Picha. V poľskej lige častý obrázok.
Gólová radosť Róberta Picha. V poľskej lige častý obrázok. (Zdroj: slaskwroclaw.pl/Krystyna Pączkowska)
Daniel Dedina|12. jún 2021 o 22:00

Bude to 1:0. Verím, že pre nás, hovorí opora Vroclavu.

BANSKÁ BYSTRICA. Za Slask Vroclav hráva s drobnými prestávkami od roku 2013. V poľskej lige strelil takmer 50 gólov.

V sezóne 2020/21 sa zaslúžil o postup tímu do pohárovej Európy, bol najvyťaženejším i najlepšie hodnoteným hráčom tímu.

„Pred zápasom Poľsko - Slovensko máme v pondelok tréning. Dúfam, že nebudem musieť zo šatne odísť skôr," vraví 32-ročný rodák zo Svidníka RÓBERT PICH, bývalý hráč Banskej Bystrice i Žiliny, s ktorou sa v minulosti tešil zo zisku slovenského double.

Vo Vroclave máte poľských i španielskych spoluhráčov. Prebiehajú medzi vami podpichovačky pred začiatkom diania v E-skupine EURO 2020?

Zloženie skupiny je skutočne zaujímavé. Akurát v pondelok začíname prípravu. Tréning máme o štvrtej popoludní a o šiestej začína zápas. Dúfam, že to zvládneme a nebudem musieť odísť zo šatne skôr...

Čo sa týka Španielov, tam asi veľmi vyskakovať nebudem, pretože sú favoritom celej skupiny.

Budete zápasy pozerať spoločne?

Asi áno. Najmä prvý zápas proti Poľsku, pretože v tom čase budeme ešte v šatni po tréningu. V mužstve je aj brankár Matúš Putnocký, takže my dvaja budeme za slovenskú stranu a všetci Poliaci budú proti nám. Už mi volali z Vroclavu.

Ako berú Poliaci zápas proti Slovensku?

Považujú ho za veľmi dôležitý z hľadiska vstupu do turnaja. Po skončení kvalifikácie vymenili trénera, čo je, myslím si, výhoda pre nás.

Nový kouč Paulo Sousa dosť rotoval zostavu a mužstvo nie je tak zohraté ako predtým. Poliaci sú v očakávaní, akú zostavu zvolí proti Slovensku.

Cítia sa Poliaci pred zápasom favoritom?

Áno. To nám môže vyhovovať. Môže sa stať, že viac otvoria hru, pretože budú chcieť zvíťaziť. Predpokladám, že naša hra bude založená na brejkoch, z ktorých by sme mohli vyťažiť.

Poľsko v prípravných zápasoch pred šampionátom dvakrát remizovalo (proti Rusku a Islandu, pozn. red.), čo nie je optimálne. Ozývajú sa hlasy, že tréner príliš veľa skúša.

Róbert Pich je už v Poľsku ako doma. Na fotografii s manželkou Karin a synom Matiasom.
Róbert Pich je už v Poľsku ako doma. Na fotografii s manželkou Karin a synom Matiasom. (Zdroj: facebook Slask Wroclaw)

V zápase proti Slovensku bude pod veľkým tlakom. Ak by mužstvo nevyhralo, jeho začiatok nebude hodnotený príliš pozitívne.

Čo sú silné stránky poľského tímu?

Majú to celkom vyvážene. Ich hra sa opiera o útočníka Roberta Lewandowského, ktorý je v životnej forme. Je to hlavný tromf, na ktorého smerujú všetky lopty. Ak sa nám ho podarí ubrániť, môžu mať Poliaci problém.

Majú silnú stredovú formáciu, ich kvalita spočíva v tom, že veľa hráčov stabilne hráva v dobrých kluboch v Anglicku, Nemecku i Taliansku.


Poľskí hráči sú viac vyťažení ako slovenskí. Ich káder je vyrovnanejší a širší. Ak im vypadne ktorýkoľvek hráč okrem Lewandowského, dokážu ho nahradiť.

Čo pre poľský tím znamená prítomnosť momentálne azda najlepšieho útočníka na svete Lewandowského?

Je to ich najväčšia hviezda. Hoci nie je tvorcom hry, v šestnástke je výborný zakončovateľ. Pre mužstvo je veľkou mentálnou silou.

Ktorí ďalší hráči sú najväčšími oporami mužstva?

Poľské médiá píšu najmä o Zielinskom. Je to vynikajúci hráč, ktorý prebral Hamšíkovu rolu v Neapole. Hru režíruje spoločne s Mateuzsom Klichom, s ktorým som hrával v Kaiserslauterne. Momentálne má za sebou výbornú sezónu v anglickom Leedsi.

Za nimi operuje Krychowiak, ktorý prežíva super obdobie v Lokomotive Moskva. V strede poľa sú Poliaci mimoriadne silní. Na krídelných pozíciách majú hráčov, ktorí nehrávajú až v takých renomovaných kluboch, ale sú takisto nebezpeční.

Kvalitná je aj obrana na čele s brankárom Juventusu Turín Wojciechom Szczesným.

Čo môže byť poľskou slabinou?

Ťažko hovoriť o vyložených slabinách. Snažia sa útočiť aj krajnými obrancami, tak to majú nastavené už dlhé roky.

Tým by v ich defenzíve a na krídlach mohol vznikať voľný priestor. Ak sa nám podarí ubrániť útočnú aktivitu súpera, môžeme byť nebezpeční.

Ako v Poľsku vnímajú slovenský futbal?

Našu ligu nepovažujú za veľmi kvalitnú, ale vedia, že veľa hráčov pôsobí v zahraničí, vrátane Poľska.

Poznajú najväčšie hviezdy ako Hamšík, či Škriniar, na nich si budú dávať pozor a snažiť sa ich eliminovať. Určite sa budú venovať analýze našich posledných zápasov.

Ako sa zápas Poľsko - Slovensko skončí?

Myslím si, že prvý polčas bude vyrovnaný a góly v ňom nepadnú. Potom to bude 50 na 50. Buď sa presadia Poliaci alebo my z protiútoku. Bude to o jednom góle, zápas skončí 1:0. Verím, že pre nás.

Na Slovensku hrával Pich naposledy v Žiline. V sezóne 2011/12 sa s ňou tešil zo zisku double.
Na Slovensku hrával Pich naposledy v Žiline. V sezóne 2011/12 sa s ňou tešil zo zisku double. (Zdroj: TASR)

Ak sa tak stane, osolíte to spoluhráčom?

Jasné. Potom mi už bude jedno, ako turnaj dopadne.... Pochopiteľne, žartujem. Ale aspoň si to v takom prípade budem môcť užívať a robiť si z nich srandu.

Vo Vroclave ste stálica, nastúpili ste zaň v ôsmich sezónach poľskej Ekstraklasy. Pribudne aj deviata?

Záujem o mňa registrujem, ale v momentálnej finančnej situácii sa ťažko nájde klub, ktorý zaplatí transferovú čiastku. O rok mi končí zmluva a záujemcovia sa pozerajú aj na to, že už nie som najmladší.

Vo Vroclave som šťastný, ale zároveň by som si rád vyskúšal niečo nové. Jednu sezónu ešte pravdepodobne zostanem a potom uvidíme, čo bude ďalej.

Slask naposledy obsadil v lige štvrté miesto, vďaka čomu získal miestenku v Európskej konferenčnej lige. Motivuje vás to?

Určite áno. Klub na to čakal dosť dlho. Došlo k zmene trénera a štvrté miesto sme vybojovali až v poslednom kole. Mali sme aj šťastie. Mužstvá, ktoré boli pred nami, svoje zápasy prehrali.

Keď sme sa už dostali do pohárovej Európy, chceme uhrať dobré výsledky a udržať sa v súťaži čo najdlhšie. Našim cieľom bude postup do skupinovej fázy.

Hrávali ste na Slovensku, v Poľsku i Nemecku. Čo vás ešte láka?

Rád by som skúsil nejakú teplú krajinu pri mori. A najmä model súťaže, kde je zimná prestávka minimálna alebo žiadna, ako v Španielsku, či Turecku. Chcel by som si vyskúšať hrať počas sezóny v kuse a mať potom jednu prípravu.

V uplynulej sezóne ste sa presunuli do stredu ihriska. Prečo?

Najmä zo začiatku sezóny som nastupoval v strede zálohy na pozícii desiatky, pretože sme tam mali trochu problém.

Bolo to fajn, darilo sa mne aj mužstvu. Lepšie sa cítim na pozícii krídla, ale som rád, že som si vyskúšal aj niečo iné.

Pred hráčmi Slasku Vroclav stojí európska výzva.
Pred hráčmi Slasku Vroclav stojí európska výzva. (Zdroj: slaskwroclaw.pl/Krystyna Pączkowska)

Opäť ste patrili k najlepším strelcom mužstva. Odohrali ste najviac minút a klubový web vám v celosezónnom hodnotení udelil najvyššiu známku. V slovenskej reprezentácii patrí post krídelníka k problémovým. Nekontaktoval vás tréner Tarkovič alebo niekto z členov realizačného tímu?

Nie, nekontaktoval ma nikto. Túto otázku dostávam veľakrát aj od poľských médií. Neviem, čo mám na to povedať. Mrzí ma, že som za tie roky nedostal príležitosť.

Snažím sa robiť maximum a teší ma, že ma zatiaľ obchádzali vážne zranenia. To, či si ma reprezentačný tréner vyberie alebo nie, je jeho voľba. Ja to ovplyvniť nedokážem.

V prípade záujmu by ste ponuku prijali?

Áno. Počas celej kariéry je to pre mňa najväčšia motivácia. Ak by sa mi naskytla možnosť, spravil by som všetko pre to, aby som bol pripravený a reprezentácii pomohol. Verím, že ešte na to mám.

Kto sa podľa vás stane novým majstrom Európy vo futbale?

Turnaj budem, samozrejme, pozorne sledovať, ale príliš som sa nezamýšľal nad tým, kto by ho mohol vyhrať. Nabitý káder má Belgicko i ďalšie tímy. Zrejme by som si tipol práve Belgicko. Alebo Francúzov. Tí sú asi ešte silnejší.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Prečo nereprezentujete Slovensko? Poľské médiá sa ho to pýtajú často