Podľa odborníkov bude Thorpe najväčším plavcom v histórii

TASR|18. aug 2004 o 11:10

Sydney 18. augusta (TASR) - Podľa mnohých odborníkov má Austrálčan Ian Thorpe šancu stať sa najúspešnejším plavcom v histórii, ak bude pokračovať v kariére ...


Sydney 18. augusta (TASR) - Podľa mnohých odborníkov má Austrálčan Ian Thorpe šancu stať sa najúspešnejším plavcom v histórii, ak bude pokračovať v kariére až do OH 2008 v Pekingu. A to aj napriek tomu, že sa mu s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nepodarí prekonať rekordných 7 zlatých medailí z jednej olympiády Marka Spitza z USA.

Spitz má na svojom konte celkovo deväť najcennejších kovov z OH 1968 a 1972, z toho štyri v individuálnych disciplínach. Thorpe zatiaľ získal 5 zlatých olympijských medailí, z toho 3 ako 17-ročný v Sydney 2000. Aj keď je ťažké označiť najlepšieho plavca v histórii, bývalý tréner Austrálčanov Don Talbot verí, že po Pekingu 2008 sa zaňho bude považovať práve Thorpe.

"Predpokladám, že práve Thorpe bude najväčším plavcom sveta v histórii. Ale nemyslím si, že už ním je teraz. Je však na správnej ceste," vyhlásil Don Talbot. Jeho názor podporuje aj skutočnosť, že austrálske "torpédo" bude mať na OH v Pekingu iba 25 rokov.

Tréner USA Richard Quick považuje Thorpa za jedného z najlepších plavcov sveta dokonca bez ohľadu na to, či v Číne vyhrá, alebo nie: "Nechcem žiadneho plavca označiť za najväčšieho. Ale pred Thorpom veľa mien určite nie je. A nie je to iba o jeho výkonnosti, ale aj o jeho osobnosti. Je to veľká osobnosť tohto športu a som poctený, že som jeho súčasťou za jeho éry."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Podľa odborníkov bude Thorpe najväčším plavcom v histórii