"Podala" si bradaté časy a oholila ich

Zuzana Mimovičová. Pokorí aj ďalšie limity?
Zuzana Mimovičová. Pokorí aj ďalšie limity? (Autor: juraj skála)
Sportnet|6. jún 2009 o 00:00

Parádna konkurencia zavše vytlačí zo športovca maximum. Potom sa dočká aj výkonov, ktoré vôbec nepredpokladal. To bol prípad Zuzany Mimovičovej na Veľkej cene Slovenska v Bratislave. Plavkyňa ŠKP Košice zaskočila totiž nielen skeptikov, ale aj optimistov,

ktorí tiež príliš neverili, že je momentálne niečoho podobného schopná.

KOŠICE. Naša pretekárka bojujúca o limity oprávňujúce na štart na Svetovej letnej univerziáde v Belehrade nielenže pokorila vypísané méty, ale zároveň sa zapísala do análov slovenských rekordov.

Netušila, že to vyjde

"Podala" si poriadne bradaté doterajšie najlepšie časy na 100 a 200 metrov prsia. Už sa aj pomaly zabudlo, aké sú staré. Tak ich parádne oholila. "Netušila som, že by mi to mohlo vyjsť. Nazdávam sa, že najviac mi pri dobývaní týchto mét pomohli kvalitné súperky. Hlavne Maďarky ma svojím spôsobom potiahli," uviedla naša plavkyňa. Na dvestometrovej trati si viac cenila svoj výkon. Aj preto, že predošlý rekord sa narodil naozaj dávno a vydržal osemnásť rokov. "Bol z roku 1991. Na stovke padol zase rekord po trinástich rokoch." Je zaujímavé, že práve tieto disciplíny nemenili tak dlho rekordné zápisy. "Pritom máme celkom solídne prsiarky, takže neviem si to celkom vysvetliť," poznamenala dvojnásobná víťazka VCS. Inak, zlepšila si aj svoje osobáky o 1,5 sek (200 m), resp. 1 sekundu (100 m). Boli to rozhodne značné zlepšenia tejto plavkyne. "Nedokážem odhadnúť, nakoľko by som tieto výsledky mohla ešte v budúcnosti stlačiť. Veď ani s týmito zápismi som nerátala," komentovala skromne svoje ťaženie športovkyňa, ktorá vôbec po prvý raz zaznamenala seniorské rekordy. Ako uviedol známy odborník Juraj Skála, po dlhej odmlke sa Košičanka znovu objavila na čele historických seniorských tabuliek.

Limity na"svet" sú ostré

Univerziádu má teda vo vrecku (mala by sa tam predstaviť na prsiarskych tratiach aj v polohovke), ale určite by ju ešte viac potešilo, keby sa kvalifikovala i na svetový šampionát. Pravda, limity na MS sú poriadne ostré a za vypísanými časmi ešte dosť zaostáva. "Ešte mám nejaké možnosti na prípadné splnenie limitov, nebola by som proti, hoci to bude naozaj náročné. Áčko i béčko sú značne tvrdé," poznamenala usmievavá Zuzka, ktorá sa hotuje ešte aj na letné majstrovstvá Slovenska. Študentka druhého ročníka fyziky na UPJŠ v Košiciach sa v týchto dňoch sústreďuje tiež na povinnosti v alma mater. Čaká ju dovedna šesť skúšok, rada by ich stihla porobiť do začiatku Univerziády. Musí zladiť skriptá s tréningmi, a to nie je jednoduché. "V poslednom čase som vari i menej trénovala, i preto ma rekordy prekvapili." Možno však jej organizmus menšiu záťaž potreboval, a potom explodoval. "Psychicky mi pomáha môj priateľ, tiež plavec Stano Szabó, navzájom sa podporujeme," informovala dobre naladená Z. Mimovičová.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»"Podala" si bradaté časy a oholila ich