Retro Korzár: Nakoniec sa „Žiro“ vrátila, je z nej miláčik fanúšikov

(Autor: archív)
Sportnet|27. máj 2017 o 00:00

Horká príchuť z odchodu do Ružomberka z roku 1998 je dávno zabudnutá.

KOŠICE. Prešlo 19 rokov a všetko je inak. Horká príchuť z odchodu z Košíc do Ružomberka z roku 1998 je dávno zabudnutá.

Zo Zuzany Žirkovej (6. júna oslávi 37. narodeniny) je dnes 8-násobná najlepšia basketbalistka SR, ktorú v národnom drese čoskoro čakajú ďalšie majstrovstvá Európy.

Je aj kapitánkou majstrovských Good Angels Košice, miláčikom fanklubu a Športovou osobnosťou Košíc (ŠOK) 2017.

Už je z nej i Košičanka ako repa, mama dcérky Dorotky a tiež nádejná budúca trénerka mládežníckej pyramídy Young Angels, na ktorej čele stojí generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský a jeho manželka a Zuzanina exspoluhráčka Hanka Jendrichovská.

Iba 16-ročný supertalent

Rodáčka z Bojníc prišla z Prievidze do Košíc ako 16-ročný supertalent a na východe strávila dve sezóny.

Až kým ju nezlákali do konkurenčného Ružomberka, ktorý vtedy dlho kraľoval slovenskému basketbalu.

„Za ten čas som si to tu obľúbila a potom ma to sem zatiahlo naspäť. Odkedy som prišla, vedela som, že tu ostanem a že je to moje mesto. Mala som šťastie, že som sa dostala do dobrého kolektívu, ktorý si ma rýchlo prisvojil, aj keď som bola mladá. Musím povedať, že sme si vtedy veľmi užívali aj samotné mesto, takže sa im za to môžem spätne poďakovať,“ hovorí.

V seniorskej reprezentácii debutovala už ako 17-ročná – šancu jej dala Natália Hejková, ktorá vtedy viedla aj majstrovský Ružomberok, s ktorým sa Košice neúspešne naťahovali o titul.

„Veľmi mi pomohla, naštartovala moju kariéru. Keby mi vtedy nedala šancu, nebola by som tam, kde som teraz. Som jej doteraz veľmi vďačná,“ netají rešpekt voči trénerskej legende.

Šéf, kolega aj kamarát

Zaspomínala si aj na začiatky spolupráce i kamarátstva s Danom Jendrichovským, ktorý jej bol ešte ako študentke zo športovej triedy na Gymnáziu L. Novomeského v Košiciach s manželkou Hankou aj na stužkovej.

„Ja som potom na dlhší čas odišla a neskôr ma stiahol naspäť. Od toho momentu som vedela, že sem patrím. Náš vzťah je naozaj špecifický, ale veľmi vydarený. Spoločne sa tešíme aj plačeme. Myslím si, že navzájom si môžeme ďakovať za veľa vecí. Bez Dana by basketbal v Košiciach ani nebol,“ vyhlásila nedávno pri ocenení ŠOK.

Práve Jendrichovský ju vlani presvedčil, keď už chcela skončiť, aby v kariére pokračovala, a teraz sa podporujú navzájom, aby to s A-tímom obaja potiahli i v nasledujúcej sezóne.

Chce sa stať trénerkou

„Ako osobnosť vyzrela, stále mala obrovský športový talent, ku ktorému pridala aj nespornú inteligenciu. Aj ďalším basketbalistkám pomohla v napredovaní a myslím, že v budúcnosti bude jednou z najlepších tréneriek, momentálne študuje a chce sa tomu venovať. Okrem skúseností môže dať mladým veľa aj z toho hľadiska, ako majú v živote pôsobiť. Je jednou z mála žien, ktorá sa o seba starala sama od 15 rokov a je absolútne nezávislá až dodnes,“ povedal o Žirkovej Jendrichovský.

Okrem Košíc pôsobila v Ružomberku, Šoprone, Jekaterinburgu, Brne i v zámorskej WNBA a má 3 tituly víťaza Euroligy.

Reprezentačný dres Slovenska si prvýkrát obliekla v roku 1998 a zahrala si aj na olympijských hrách v Sydney 2000.

Do dresu košických anjelok sa napokon vrátila v roku 2010.

Z dcéry basketbalistku nechce. Zatiaľ

Dnes tvorí „Žiro“ nerozlučnú dvojicu so svojou malou ryšavou dcérkou Dorotkou (4).

„V hale sa cíti ako doma, všetko sa jej tam veľmi páči, no musím sa priznať, že možno ani nechcem, aby sa v budúcnosti dala na basketbal. S mojou povahou by som totiž bola na ňu veľmi prísna a rozhodne si s ňou nechcem pokaziť vzťah kvôli športu,“ prezradila Zuzana.

(Autor: archív Korzára)

Kliknite pre zväčšenie obrázku

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Retro Korzár: Nakoniec sa „Žiro“ vrátila, je z nej miláčik fanúšikov