Pľuščenkovi stačil na rekord výkon na trojku

Jevgenij Pľuščenko
Jevgenij Pľuščenko (Autor: AP)
Sportnet|27. dec 2009 o 22:00

Olympijský víťaz z Turína je po trojročnej pauze vo výbornej forme. Fenomenálny ruský krasokorčuliar dostal v Petrohrade za krátky program vyše 100 bodov a celkovo 271,59 - také vysoké hodnotenie, aké dosiaľ nikto na svete.

Olympijský víťaz z Turína je po trojročnej pauze vo výbornej forme. Fenomenálny ruský krasokorčuliar dostal v Petrohrade za krátky program vyše 100 bodov a celkovo 271,59 - také vysoké hodnotenie, aké dosiaľ nikto na svete.

BRATISLAVA. Krasokorčuľovanie už nemá šestky, zato má svetové rekordy. Dva vianočné Pľuščenkove však svetová federácia nezaknihuje, lebo sa zrodili na národnom a nie na medzinárodnom šampionáte.

Navyše k vysvedčeniu, čo mu vystavili rozhodcovia v Petrohrade, sa Jevgenij stavia rezervovane: „Boli ku mne blahosklonní."

Požičiam vám svoje auto

Olympijský šampión z Turína 2006 tri a pol roka nesúťažil a trápia ho zdravotné problémy, napriek tomu z neho vyžaruje pohoda a sebavedomie.

V jeho neprítomnosti sa na ruskú jednotku vypracoval 23-ročný Andrej Lutaj, ten si však nedávno po pretekoch Grand Prix ISU v Lake Placide pribrzdil rozlet. Pripil sa a dostal chuť povoziť sa na cudzom chevrolete. Chytili ho a prežil dva dni v americkej base. Obvinenie z krádeže auta na jeho šťastie polícia stiahla a prepustila ho s podmienkou, že keď bude treba, vráti sa. Aj vďaka tomu, že mu ruský zväz okamžite na rok zastavil činnosť.

„Chlapci, keď si niekto z vás bude chcieť zajazdiť na aute, prídte za mnou - požičiam vám svoje," zažartoval si vraj Pľuščenko v šatni pred ruským šampionátom na účet Lutaja, ktorý je - podobne ako on - Mišinovým zverencom.

Cesnakový náhrdelník

Pľuščenko už síce nechodí z exhibície na exhibíciu a zväz ho nepodporuje, ale netrpí núdzou. Nedávno sa stal tvárou novej obmedzenej kolekcie šálov, čiapok, rukavíc a kozmetiky, ktorú Oriflame pod značkou Olympik bude predávať až do otvorenia vancouverskej olympiády.

Aj on však má svoje problémy. Najskôr ho sužovala chrípka.

Podľa ruských médií vyše týždňa nosil na krku náhrdelník z cesnakových hlavičiek a hanba-nehanba, smrad-nesmrad, odlamoval si z nich strúčik po strúčiku, lebo „zdravie je zdravie".

Potom sa mu obnovilo zranenie ľavého kolena. Na to, pravdaže, cesnak nezaberal. Ide na operáciu! Preletel chýr domácou žltou tlačou.

„Žiadna operácia nebola," konštatovala Rossijskaja gazeta, keď na Štedrý deň vyhral krátky program na majstrovstvách Ruska. Na rozdiel od iných domácich médií, ktoré sa nadchýnali, čoho je Žeňa schopný pol druha týždňa po tom, ako zíde z operačného stola.

Na 110 percent? Ani na 100

Napriek tomu, klobúk dolu. Prvý ruský titul získal Pľuščenko pred desaťročím - v deväťdesiatom deviatom. Osem ich ešte nikto nevybojoval.

Očarenie Pľuščenkom sa prenieslo aj na rozhodcov. V krátkom programe skočil kombináciu so štvoritým tulupom, no nemal čistý výjazd z trojitého lutza. Aj tak dostal toľko bodov, ako ešte nikdy nikto. Ako prvý v histórii prekročil stovku: o 9 stotín. Vlastný svetový rekord z turínskej olympiády 2006 (90,66) prekonal o takmer desať bodov.

Mal to byť 110-percentný výkon. Podľa sebakritického Pľuščenka však nebol ani stopercentný: „Rozhodcovia boli ku mne blahosklonní. Možno si uvedomili, že pri mantineloch bol nekvalitný ľad, ktorý zavinil môj nečistý výjazd z lutza."

Aj vo voľnej jazde boli k nemu štedrí. Nenadelili mu síce toľko, aby prekonal rekordné hodnotenie voľnej jazdy Japonca Takahašiho z lanského šampionátu štyroch kontinentov (175,84), ale dosť na historicky najvyšší sumár oboch častí súťaže: 271,59 (dosiaľ Takahaši 264,41).

Scenár: 4 + 3 + 4

Pľuščenko ostal na zemi: „S týmto výkonom by som vo Vancouvri nevyhral. Sám by som si zaň dal trojku."

Rusi majú opačné známkovanie ako poznáme my, ale trojka je trojka v jednom aj v druhom.

Pľuščenko na seba kladie vyššie nároky ako iní naňho. Podľa webovej stránky gazeta.ru scenár jeho olympijskej voľnej má mať veľkolepý úvod: kombinácia štvoritého skoku s trojitým a po nej štvoritý tulup. To tu ešte nebolo. V sobotu sa mu však podaril „len" ten druhý štvoritý tulup.

„Pre mňa je veľmi dôležité skočiť dva štvorité skoky," cituje ho agentúra RIA Novosti. „Niekomu sa to nemusí zdať potrebné, ale ja mám iný prístup."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pľuščenkovi stačil na rekord výkon na trojku