Pevný humenský prvý krok, senzácia Prešovčanov

Smoliar Vladimír Kríž (č. 3) prvé semifinále nedohral.
Smoliar Vladimír Kríž (č. 3) prvé semifinále nedohral. (Autor: Ján Meňoščík)
Sportnet|22. mar 2010 o 00:00

V extralige volejbalistov sa hrali prvé semifinálové zápasy. Hladké víťazstvo Humenného "pokazilo" zranenie Kríža, ktorý si už možno v sezóne nezahrá. Prešov senzačne vyhral na pôde obhajcu titulu v Bratislave.



HUMENNÉ. Semifinálovú sériu začali humenskí volejbalisti na svojej palubovke hladkým víťazstvom bez straty setu. Predĺžili tak víťaznú sériu "čistých" zápasov na siedmy v rade.

Dravosť a koncentrácia

Chemesáci síce na začiatku prvého setu prehrávali 1:2, ale následne sa do súpera zahryzli a s výnimkou výpadku (16:13 - 16:17) mali celý zápas pod kontrolou. Slová trénera o vážnosti duelu si vzali k srdcu, o podcenení nemohlo byť ani reči. "Mali sme fázy hry, v ktorých som bol veľmi spokojný. Počnúc zachytávaním útoku súpera cez súhru a koncovku. Súperovi sme robili problémy servisom, čo sa prenášalo do nášho náskoku. Aj keď sa vyskytli na našej strane aj chyby, vnímam ich ako podvedomie hráčov pri výraznom odstupe skóre. Boli sme draví celý zápas, kým Nitra najmä servisom iba v prvom sete, pričom postupne jeho kazivosť stúpala," konštatoval Richard Vlkolinský.

Dominovali blokmi

V štatistike zápasu mali humenskí volejbalisti lepšie čísla vo všetkých ukazovateľoch, najmarkantnejší rozdiel súperov bol v obrane na sieti. Dokazuje to aj pomer bodov po blokoch 14:3... "Účinným blokom predchádzal náš dobrý servis, súper útočil zväčša do plných. Podržali sme stred siete, využívali blokárov aj útočne, čo bolo dobré," dodal kouč chemesákov.

Zlomený malíček

V druhom sete za stavu 17:9 mal Vladimír Kríž poriadnu dávku smoly. Pri blokovaní mu lopta narazila na malíček tak nešťastne, že sa hneď "vykrivil" a blokár chemesákov musel hneď striedať. To domáci celok aj nachvíľu vyviedlo z miery (súper stiahol na 19:15), obavy sa napokon po stretnutí potvrdili - zlomenina. Sezóna sa tak pre 27-ročného blokára skončila predčasne, aj keď snahy klubu sú maximálne, aby to tak nebolo.

Prešovčania urobili v Bratislave svojim víťazstvom poriadny rozruch. Na snímke blokujú Lukáš Sabol (vľavo) a Marek Mikita.

Foto: SITA

Extraliga vo faktoch

Semifinále - na tri víťazstvá:

Humenné - Nitra 3:0 (21, 19, 19) - stav série 1:0

Chemes: Javorčík 11, Kríž 7, Mizerák 6, Hriňák 14, Jakubov 18, Tomášik - libero Vajda (Matta 1, Hudák). Tréner Richard Vlkolinský.

SPU Ekonóm: M. Hukel, Šompľák 1, J. Hukel 1, Krajčík 15, Mikušovič 3, Száras 3 - libero Hruboška (Kostoláni 11, Gál 6, Czápa 2, Ťapušík). Tréner Peter Kalný.

Pred 600 divákmi rozhodovali Höger, Porvazník. Hrací čas: 73 minút.

VKP Bratislava - Slávia VK PU Mirad Prešov 2:3 (-20, 11, 22, -24, -9) - stav série 0:1

VKP: Hollý, Vojkovič, Kubš, Slezák, Pělucha, Kriško, libero Kiss (Rehák, Brandis). Tréner Jaroslav Nosek.

Prešov: Sabol, Žilka, Faron, Malina, Beňa, Mikita, libero Váhovský (Halaj, Pollák). Tréner Ľuboslav Šalata.

Domáci volejbalisti začali nekoncentrovane a vďaka veľkému množstvu chýb od začiatku prehrávali. Prešovčania to dokázali využiť a vyhrali prvý set. Ďalšie dva sety však získal favorit a zdalo sa, že prvé víťazstvo v sérii si pripíše obhajca titulu. V koncovke štvrtého setu však nevyužili domáci za stavu 24:23 mečbal a set nakoniec získal Prešov. Ten zvládol aj rozhodujúci tajbrejk a senzačne sa v sérii ujal vedenia.

Pred 250 divákmi rozhodovali Fatrdla a Schimpl. Hrací čas: 115 minút.

Skupina o 5. - 8. miesto (hrá sa na 2 víťazstvá):

Púchov - N. Mesto 2:3 (-31, 25, -20, 17, -11) - stav série 0:1, STU Bratislava - Svidník 3:2 (23, -21, -23, 18, 15) - stav série 1:0
mšk, svf, sita

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pevný humenský prvý krok, senzácia Prešovčanov