Petrasek vie po česky len škaredé slová

David Petrasek. Patrí k oporám Švédska, dal jeden gól a má tri asistencie.
David Petrasek. Patrí k oporám Švédska, dal jeden gól a má tri asistencie. (Autor: Veronika Janušková)
Marián Špacai|6. máj 2011 o 00:00

Obranca David Petrasek patrí k najväčším oporám švédskej defenzívy na majstrovstvách sveta v Košiciach.

Má české meno, otca zo Zlína, ale rečou našich susedov vie povedať len škaredé slová. Američanom strelil v šlágri gól.

KOŠICE. Podľa očakávania vytvoril košický rekord v počte divákov na zápase základnej časti MS duel Švédsko - USA. Posledný zápas C-skupiny sledovalo vyše 7 400 divákov napriek tomu, že ani jedna z týchto reprezentácií nemá v Košiciach početné fanúšikovské zastúpenie.

Súboj dvoch vyspelých hokejových krajín si však nenechali ujsť slovenskí priaznivci tohto športu, a tak sa počas neho ozvalo aj zborové „heja, heja, heja Slovenskóóó", hoci naši hokejisti hrajú na opačnom konci republiky.

Góly dvihli sebadôveru

Švédi zdolali USA hladko 6:2. Víťazstvo troch koruniek pečatil posledným gólom obranca David Petrasek. „Hrali sme naplno celých šesťdesiat minút. Cítil som tlak, že musíme vyhrať tento zápas, aby sme si odniesli dôležité body do ďalšej fázy. Doposiaľ sme neboli spokojní s našimi výkonmi, či už proti Nórsku alebo Rakúsku. Toto sme teraz naozaj potrebovali. Nielen víťazstvo, ale predovšetkým spôsob, akým sme ho dosiahli. Tvrdo sme na ľade pracovali a zaslúžene sme zvíťazili. Šesť gólov nám pozdvihne sebadôveru," okomentoval výhru v šlágri, a tým aj postup do osemfinalovej fázy z prvého miesta David Petrasek.

Otec zo Zlína

Ako už samotné priezvisko napovedá, člen elitnej švédskej formácie má české korene. Ako nám tento hokejista prezradil po zápase s Američanmi, jeho otec pochádza zo Zlína a na sever Európy emigroval po okupácii Československa v roku 1968 ako 19-ročný.

"Mám teda v Čechách rodinu, priezvisko sa nezaprie a som naňho pyšný. Keď som bol mladší, cestovali sme do Zlína často, navštíviť starých rodičov. Teraz som však tam už dlhšie nebol, ale som si istý, že sa tam ešte dostanem. Mám na to pekné spomienky a celkovo som na svoj pôvod hrdý."

Do Zlína to nie je zo Slovenska ďaleko, zaujímalo nás teda, či jeho otec nevyužije šampionát na to, aby sa pozrel do svojho rodiska a zároveň z tribúny sledoval svojho syna na šampionáte.

"V košickom hľadisku by ste ho nenašli. Príde však, ale až do Bratislavy. Na to, aby sme sa tam presúvali, potrebuje postúpiť do štvrťfinále, v čo, samozrejme, verím."

V Minsku so Slovákmi

Tridsaťpäťročný bek patrí dlhodobo medzi stálice švédskej ligy a ako obranca dokonca aj k elitným strelcom, ale je zaujímavé, že mimo domácej najvyššej súťaže sa ešte donedávna nepozrel. Až v tejto sezóne opustil HV 71 a upísal sa bieloruskému Dinamu Minsk.

Práve proti Bielorusom mohli hrať Švédi svoje prvé stretnutie v osemfinálovej fáze. Bielorusi však nečakane prehrali v skupine s Francúzskom a čaká ich boj o záchranu, takže tri korunky si dnes večer v Steel Aréne zmerajú sily namiesto nich s galským kohútom.

"No, proti Bielorusom to mohol byť pre mňa špeciálny zápas, kvôli môjmu pôsobeniu v Diname Minsk. Viem, že majú dobrý tím, veď s mnohými bieloruskými reprezentantmi som sa stretol v klube a to ich ešte posilnilo pár borcov z NHL. Bol by to ťažký zápas, ale taký bude aj s Francúzmi. Na majstrovstvách sveta neexistuje slabý súper. Musíme byť plne koncentrovaní, aby to pre nás dopadlo dobre."

V Diname Minsk si Petrasek zahral aj so slovenskými reprezentantmi Jozefom Stümpelom a Petrom Podhradským, ktorí tiež účinkujú na MS

"Obaja sa stali mojimi dobrými kamarátmi. Sú to dobrí achlapci a skutoční profesionáli. V Diname máme za sebou dobrý rok a obaja Slováci hrali v mužstve veľkú rolu. S klubovou sezónou môžeme byť spokojní, teraz sme všetci tu na majstrovstvách sveta. Nevidel som však zatiaľ ani jeden zápas Slovákov, takže nemôžem povedať, ako zahrali. Obaja sú však veľmi kvalitní hráči."

Češtinu by využil

Kto by si však myslel, že v kabíne minského Dinama sa zapájal do česko-slovenských debát (okrem dvoch Slovákov tam túto sezónu pôsobili aj Česi Mojžiš a Petr Sýkora a tiež tréner Marek Sýkora) aj tento Švéd, mýlil by sa.

"Nie, česky nerozprávam. A ak niečo, tak veľmi zle. Toho roku by som to využil, ale nanešťastie, porozprávať som sa s týmito hráčmi po česky nevedel. Boli na mňa za to veru aj nahnevaní (úsmev). Aspoň, že po anglicky sme si pokecali," pousmial sa rodák z Jönköpingu a dodal, že od česko-slovenskej légie Dinama sa ani za ten rok toho veľa z rodnej reči svojho rodiča nepriučil. "Iba škaredé slová. Najmä od trénera."

Košice sa mu páčia

Znie to takmer neuveriteľne, ale Petrasek vlastne vo veku 35 rokov debutuje na majstrovstvách sveta. Doteraz sa ešte nikdy na šampionát nedostal. Možno aj preto si Košice zatiaľ pochvaľuje.

"Páči sa mi tu. Nastúpil som v Steel Aréne aj v dvoch prípravných zápasoch proti Slovensku tesne pred majstrovstvami sveta, prostredie mi preto nie je neznáme. Mesto je pekné, aréna nádherná. Na zápasy chodí aj dosť fanúšikov, takže môžem smelo povedať, že švédsky tím má rád Košice."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Petrasek vie po česky len škaredé slová