Mal som narušený biorytmus. Vlhová sa kĺzala vo vzduchu, šípi Borbély

Ladislav Borbély (vľavo) a Petra Vlhová.
Ladislav Borbély (vľavo) a Petra Vlhová. (Autor: Ladislav Borbély, archív)
Pavol Spál|9. feb 2022 o 19:32

Vymeniť trénera bolo perfektné rozhodnutie, tvrdí.

LADISLAV BORBÉLY je svojský. Preslávil ho najmä štýl futbalového komentovania, keďže hovorí veľa a zložito, ale zaujal aj marketingovou spoluprácou s Petrou Vlhovou. 

S čerstvou olympijskou víťazkou v zjazdovom lyžovaní sa spriatelil. "Petra sa korunovala za našu princeznú z Liptova," tvrdí.

Ako ste prežívali zlatú jazdu Petry Vlhovej? 

Veľmi intenzívne. Keď som videl ako si Petra utierala slzy, aj ja som bol namäkko. Mal som vlhké oči. Po prvej jazde som mal dokonca narušený biorytmus, lebo som nevedel do rána zaspať. Malo to aj výhodu, lebo som na druhú jazdu nemusel použiť budík. O to lepšie sa mi bude neskôr spať.

Ste stále plný dojmov? 

Peťa sa výkonom v druhom kole doslova korunovala za našu princeznú z Liptova. Spĺňa všetky atribúty. Kráľovná nie je iba preto, lebo v konštitučnej monarchii nespĺňa vekové parametre.  Ale medaila je tímový produkt. Vlha tím ukázal všetky pozitívne stránky.

Ešte v lete sme sa spolu s Petrou bavili o výmene jej trénera. Bolo to strategické rozhodnutie. Ako športový psychológ si myslím, že Petra spravila dobré rozhodnutie, že sa rozišla s Liviom Magonim. Aj keď otec aj manažér tvrdili, že ju dobré pozná a ide olympiáda. Ja tvrdím, že šlo aj o ľudské veci.

Petra je veľmi vyprofilovaný mladý človek. Potrebuje mať ľudské zázemie a potom sa vie skoncentrovať. Ide na doraz. Iste, nie vždy sa to podarí. To, čo však predviedla v druhom kole, bol lyžiarsky rokenrol. Kĺzala sa vo vzduchu. Iste si experti jazdu zanalyzujú a potvrdia, že máme dočinenia s najlepšou slalomárkou na svete.

Je už Vlhová najlepší slovenský športovec v histórii? 

Mieri za tým. Bol tu Peter Sagan, ktorý je už trošku out a nie je spojený s olympiádou. Petra to zobrala seriózne do rúk. Už po získaní veľkého glóbusu sa stala legendou, ktorá ešte aktívne jazdí. Splnila si sen. Viem, ako veľmi si cení olympiádu a ako jej na tom záležalo. Ešte sa vrátim k tej výmene trénera a poviem, prečo to bolo perfektné rozhodnutie.

Prečo? 

Vo fáze, keď sa Petra dostávala na úplne vrcholný level, potrebovala sem tam aj zo spodku kopnúť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov