Buď zoberieme Petra, Pascala, alebo oboch, vraví o Tour šéf Bory

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Zdroj: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. jún 2021 o 15:19

Nemecký tím ešte nemá finálnu zostavu na Tour 2021.

BRATISLAVA. Od roku 2012 nechýbal Peter Sagan na Tour de France ani raz. Na najprestížnejších pretekoch vyhral dvanásť etáp, sedemkrát ovládol bodovaciu súťaž a štyri dni bol aj lídrom celej Tour.

Či sa však na ňu dostane aj tento rok zatiaľ nie je jasné.

„Našu nomináciu na Tour urobíme na budúci týždeň,“ uviedol v podcaste Tourfunk nemeckej televízie ARD šéf tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk.

„Chceme si počkať ako dopadnú preteky Okolo Švajčiarska a Okolo Belgicka. Budeme sa rozhodovať aj podľa toho,“ vysvetlil.

Nový líder

Z ôsmich mien by mali byť aktuálne obsadené len dve. Holanďan Wilco Kelderman by mal byť lídrom Bory na celkové poradie. Svoju pozíciu potvrdil na Critérium du Dauphiné, kde skončil celkovo štvrtý, iba 33 sekúnd za víťazom.

Kelderman je novou tvárou v Bore, vlani ešte ako jazdec tímu Sunweb skončil na Gire celkovo tretí.

Druhým, ktorý má istú nomináciu na Tour, je Emanuel Buchmann. Jeho nomináciu oznámila Bora vo štvrtok na tímovej stránke.

Pôvodne nemal vo Francúzsku štartovať. Po jeho predčasnom vypadnutí na Gire však tím rozhodol, že by bolo škoda nevyužiť jeho dobrú formu.

Mal by mať väčšiu voľnosť než v minulých rokoch a pokúsiť sa bojovať o etapové víťazstva. Nemal by sa tak zameriavať na celkové poradie. „Tohtoročná trasa mu ani tak nevyhovuje,“ doplnil Denk. 

"Našou jasnou jednotkou bude Wilco, ak to bude nutné, maximálne ho budem podporovať," uviedol Buchmann pre oficiálnu stránku tímu.

Denk: Na Tour pôjdu len najlepší

O ďalších jazdcoch ešte nie je rozhodnuté. A to platí aj v prípade Petra Sagana.

„Až po pretekoch v Belgicku uvidíme, či pôjde na Tour Peter Sagan, alebo Pascal Ackermann alebo zoberieme oboch. Budeme o tom ešte viesť debatu,“ komentoval šéf tímu Bora-Hansgrohe.  

V priamom porovnaní s nemeckým šprintérom má Sagan oveľa lepšiu sezónu. Pre Boru vybojoval v tejto sezóne najviac víťazstiev – tri.

Hoci už nemá v šprintérskych etapách takú rýchlosť ako kedysi, dokáže vyhrávať vo zvlnených etapách. Ak by ho v Bore zo zostavy vynechali, bolo by to skôr prekvapenie.

To naopak neplatí pre Ackermanna. Nemec pred dvomi rokmi vybojoval 13 víťazstiev, vlani osem. Tento rok je to nula. V šprintoch mu chýba zrýchlenie v závere, aj preto má v tomto roku len štyri tretie miesta.

Pascal Ackermann.
Pascal Ackermann. (Autor: TASR/AP)

Svoju pozíciu si zatiaľ nedokázal obhájiť a hovorí sa o jeho odchode z Bory.

„Pascal má zatiaľ horšiu sezónu. Zatiaľ nevieme, prečo mu to tento rok nejde. Má k dispozícii svoju skupinu pomocníkov na rozbehnutie šprintu, upravili sme mu súťažný program a dostal viac šancí na pretekoch,“ hovoril Denk. 

„Dohodli sme sa, že zoberieme do Francúzska osem najlepších pretekárov a Pascal momentálne medzi nimi nie je. Ale má v Belgicku so sebou oddaný tím a som si istý, že sa mu podarí dosiahnuť dobrý výsledok,“ dodal.

Šprinty budú dôležité

Pritom práve šprintéri môžu byť tento rok na Tour vo výhode. Až osem etáp by sa mohlo skončiť hromadným dojazdom.

Aj preto budú šprintérske tímy dbať na to, aby boli v najsilnejšom zložení. Aj Bore bude záležať, aby v šprintoch neboli len do počtu.

Okrem rovinatých etáp budú na Tour ďalšie so zvlneným profilom. Aj preto sa hovorí, že by v tíme mohli byť Sagan spoločne s Ackermannom a etapy si medzi sebou podeliť. 

Peter Sagan by účasťou na Tour druhý rok po sebe absolvoval náročné double s Girom. Navyše by to bol jeho jubilejný desiaty štart na Tour. 

Denk v podcaste Tourfunk ozrejmil aj ciele -  vyhrať aspoň jednu etapu, v celkovom poradí vybojovať miesto v top 5 a pokúsiť sa vyhrať niektorý zo špeciálnych dresov (zelený pre víťaza bodovacej súťaže, bodkovaný pre najlepšieho vrchára alebo biely pre najlepšieho jazdca do 25 rokov, pozn.).

„Radi by sme fanúšikom predviedli atraktívny a ofenzívny štýl pretekania,“ dodal Denk. Tour de France štartuje 26. júna v Breste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Buď zoberieme Petra, Pascala, alebo oboch, vraví o Tour šéf Bory