02.07.2021 11:15
7. Etapa
Vierzon > Le Creusot
249.1km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Matej Mohorič
Team Bahrain Victorious

Zase ty? Toto hádam ani nie je Tour, smeje sa van Aert

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. (Autor: TARS/AP)
Miloslav Šebela|2. júl 2021 o 18:13 (aktualizované 2. júl 2021 o 20:28)

Po veľkom súboji si žltý dres udržal Mathieu van der Poel.

BRATISLAVA. V pelotóne je niekoľko pretekárov, ktorých neradno púšťať do úniku. Ak sa tam dostanú, hlavná skupina má problém. Preto je v úvode etapy často veľký boj o to, kto sa do úniku dostane.

Ak tam je pretekár, ktorý je nebezpečný, pelotón ho väčšinou nenechá ujsť. V siedmej etape to bol nesmierny boj o to, kto sa dostane do úniku. Priemerná rýchlosť v prvej hodine bola 51 kilometrov za hodinu.

Lenže v jednom momente sa zrazu vpredu stretla veľká skupina jazdcov, ktorých by pelotón nikdy nepustil.

Spoločne zabrali a pelotón nechali za sebou. V mimoriadne silnej skupine boli Wout van Aert, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Soren Andersen, Philippe Gilbert, Kasper Asgreen, či líder pretekov Mathieu van der Poel.

Spolu 29 cyklistov, medzi ktorými boli víťazi veľkých etapákov aj bývalí majstri sveta. Keď začali ťahať naplno, pelotón už nemal šancu ich dostihnúť.

"Bola to chyba, takýto únik sme nemali pustiť," uznal v cieli obhajca vlaňajšieho prvenstva Tadej Pogačar.

Zase si tu?

V skupine sa v jednej chvíli vedľa seba stretli van der Poel a van Aert, pozreli sa na seba a začali sa smiať. Akoby niekto z nich nadhodil: „Zase ty? Čo tu robíš?“

Cyklokros, monumentálne klasiky, etapové preteky, Tour de France. Je jedno o aké preteky ide, je takmer isté, že títo dvaja budú medzi sebou bojovať. Sú prakticky veční súperi. Na pretekoch bojujú medzi sebou od juniorských čias. 

A platí to aj v boji o žltý dres na Tour. V piatok ho mal na sebe van der Poel s polminútovým náskokom pred van Aertom. Ten však v závere etapy útočil, snažil sa, ale Holanďan mu ani meter nedal zadarmo.

Bol ako jeho tieň a bránil žltý dres za každú cenu.

"Je to ozaj výnimočné. Keď sa obzriem, ani nemám pocit, že som na Tour ale skôr na cyklokrose. Obávam sa, že s van der Poelom to takto bude vždy," hovoril v cieli pre televíziu Sporza van Aert. 

"Je prirodzené, že ma nepustil, bol som jeho najväčší súper. V jednom momente som dal do nástupu všetku energiu, a nedokázal som sa ho zbaviť.

Ale ku koncu sme spojili sily, lebo pred nami bol Asgreen, ktorý bol v celkovom poradí na tom tiež veľmi dobre."

Veční súperi - Mathieu van der Poel a Wout van Aert.
Veční súperi - Mathieu van der Poel a Wout van Aert. (Autor: TASR/AP)

Van Aert je v prvom rade klasikár, na Tour skôr v pozícii silného domestika. Lenže teraz je z tímu Jumbo-Visma na tom najlepšie. Pokúsi sa svoju pozíciu si udržať?

"Uvidíme ako sa budem cítiť zajtra," dodal.

Van der Poel sa tešil, že si žltý dres udržal o ďalší deň. "Ak ho máte, chcete si ho udržať, čo najdlhšie. Uvidíme, ako to pôjde zajtra. Myslím, že na kopce som príliš ťažký, ale budem bojovať," dodal. 

Triumf Mohoriča

Etapový triumf si vybojoval Matej Mohorič po neuveriteľnom 70-kilometrovom úniku v závere. 

"Pozrel som si roadbook a vedel som, že táto etapa mi bude pasovať. V úniku sa zišlo niekoľko supersilných pretekárov. Vedel som, že s nimi by som na konci nemal šancu, preto som vyrazil dopredu veľmi skoro," hovoril pre Eurosport. 

"Vyhral som na Gire aj na Vuelte, ale toto víťazstvo je niečo úplne iné. Myslím, že aj vtedy som vyhral najdlhšie etapy. V extrémne dlhých etapách sa mi celkom darí, dokážem udržať vysokú rýchlosť veľmi dlho," dodal slovinský majster.

Peter Sagan prišiel do cieľa na 119. priečke s 18-minútovou stratou.

Van der Poel nebol favoritom na celkový triumf, no po siedmich etapách má slušný náskok v celkovom poradí. A vďaka úniku v siedmej etape nechal ďaleko za sebou aj veľkých favoritov.

Vlaňajší víťaz Tadej Pogačar stráca 3:43 minúty, Vincenzo Nibali viac ako 4 minúty. Lídri Ineosu Richard Carapaz a Geraint Thomas viac ako 5 minút. 

Naopak rozplynuli sa šance na dobrý výsledok pre Primoža Rogliča.

Vlani Tour dlho viedol a celkovom skončil druhý. V piatok vypadol zo skupiny favoritov osemnásť kilometrov pred cieľom a nabral ďalšiu stratu. V celkovom poradí klesol na 33. priečku a stráca už 9 minút.

Cavendish zvýšil náskok 

Sagan pre cyclingnews potvrdil ešte pred etapou, že chce ďalej bojovať o zelený dres. Aktuálne to aj vzhľadom na jeho zranenia vyzerá skôr ako prianie a nie ako reálny zámer.

Markovi Cavendishovi sa totiž podarilo dostať do úniku a získal plný počet bodov na šprintérskej prémii. Po siedmich etapách má 168 bodov. Sagan stráca až 96 bodov. „Do konca Tour je ďaleko,“ vravel slovenský majster.

To je pravda, no strata, ktorú musí zmazať, je obrovská. Na Tour sa mu taký veľký rozdiel ešte nikdy nepodarilo zmazať. Zakaždým, keď vyhral zelený dres, získal ho už v priebehu prvého týždňa. 

V sobotu cyklistov čaká prvá horská etapa a celkovo päť stúpaní, z nich tri patria do I. kategórie. Zaujímavý je záver etapy so stúpaniami Cote de Mont-Saxonnex (960 m), Col de Romme (1297 m) a Col de la Colombiere (1618 m). 

Všetky tri majú priemerný sklon viac ako 8 percent a je to priestor na útoky. Cieľ je však až 18 kilometrov po poslednom priesmyku v Le Grand Bornard.

V roku 2018 v identickom závere po odvážnom úniku vyhral úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe s náskokom 94 sekúnd. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Zase ty? Toto hádam ani nie je Tour, smeje sa van Aert