Bátovská Fialková sa na MS lúči najlepším výsledkom, zlato putuje do Švédska

Biatlonistky počas streľby ležmo na hromadných pretekoch žien na 12,5 km, druhá vpravo slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková.
Biatlonistky počas streľby ležmo na hromadných pretekoch žien na 12,5 km, druhá vpravo slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|19. feb 2023 o 15:45 (aktualizované 19. feb 2023 o 16:23)

O medaily bojovala aj Češka Davidová.

MS v biatlone 2023 - Oberhof (Nemecko)

Ženy - preteky s hromadným štartom na 12,5 km:

1.

Hanna Öbergová

Švédsko

36:48 min (2)

2.

Ingrid Landmark Tandrevoldová

Nórsko

+ 4,8 s (1)

3.

Julia Simonová

Francúzsko

+ 20,8 s (3)

4.

Anais Chevalierová-Bouchetová

Francúzsko

+ 34,7 s (1)

5.

Markéta Davidová

Česko

+ 51,4 s (2)

6.

Karoline Offigstadová Knottenová

Nórsko

+ 57,7 s (1)

16.

Paulína Bátovská Fialková

Slovensko

+ 1:26 min (3)

OBERHOF. Švédka Hanna Öbergová získala zlato v pretekoch s hromadným štartom v záverečnom vystúpení na majstrovstvách sveta v biatlone.

O necelých päť sekúnd po nej prišla do cieľa Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová, bronz získala Francúzska Julia Simonová.

Slovenská reprezentantka Paulína Bátovská Fialková obsadila 16. miesto s tromi trestnými kolami a so stratou takmer jeden a pol minúty.

Predtým vo vytrvalostných pretekoch skončila na 18. mieste.

V nedeľňajších pretekoch v daždivom počasí sa v úvodnom kole nevytvorili žiadne väčšie rozdiely a na prvej ležke trafilo všetkých päť terčov až 21 z 30 pretekárok.

Medzi nimi aj Bátovská Fialková, ktorá vyšla zo strelnice s desaťsekundovým mankom na prvú Linn Perssonovú, za ktorou išli Dorothea Wiererová a Anais Chevalierová-Bouchetová.

Jediná Slovenka na štarte minula na druhej položke jeden terč a musela ísť na trestné kolo.

Perssonová so Chevalierovou-Bouchetovou boli bezchybné, za nimi išla tretia Lisa Theresa Hauserová. Bez chyby na strelnici zostalo už len sedem biatlonistiek.

Líderka celkového poradia Svetového pohára i disciplíny Julia Simonová minula jeden terč na oboch položkách, ale rýchlym behom stiahla stratu a bola priebežne ôsma.

Po prvej stojke sa zoradili na čele dve Francúzky - čistá Chevalierová-Bouchetová a Simonová. Za nimi nasledovali Hanna Öbergová a Ingrid Landmark Tandrevoldová.

Bátovská Fialková bola s dvoma chybami priebežne osemnásta. Po záverečnej stojke museli obe Francúzky na jedno trestné kolo, Švédka strieľala rýchlo a presne a vybehla s päťsekundovým náskokom pred Nórkou.

Simonová však strácala len osem sekúnd, okamžite sa dostala pred Tandrevoldovú a stíhala Öbergovú.

Dvadsaťsedemročná Švédka si v závere prvú priečku ustrážila a v Oberhofe zaznamenala druhé zlato po vytrvalostných pretekoch.

Okrem toho získala aj striebro v šprinte a bronz v štafete a stala sa najúspešnejšou biatlonistkou šampionátu. Na svetových šampionátoch nazbierala dokopy už jedenásť medailí, tri zlaté.

Simonovej na konci došli sily a pre striebro si prišla Tandrevoldová.

Bátovská Fialková minula jeden terč aj na poslednej streľbe, no nakoniec sa posunula na 16. miesto so stratou 1:26,3 minúty na víťazku.

"Je to ako splnený sen, veľmi si to užívam. Po dvoch trestných kolách v ležkách to bolo ťažké. No v poslednom kole som sa dostala dopredu a vedela som, že musím ísť stále naplno, aby som to zvládla. Inšpirovalo ma to, čo sa dnes podarilo našich chalanom," uviedla víťazka.

Jej krajania Sebastian Samuelsson a Martin Ponsiluoma si podelili prvé dve miesta v hromadných pretekoch mužov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Bátovská Fialková sa na MS lúči najlepším výsledkom, zlato putuje do Švédska