Na Levice čakajú majstri Európy. Je to tím z inej kategórie, tvrdí tréner

Radosť hráčov a fanúšikov Levíc po postupe do finále kvalifikácie o Ligu majstrov.
Radosť hráčov a fanúšikov Levíc po postupe do finále kvalifikácie o Ligu majstrov. (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|24. sep 2022 o 21:50

Levickí Patrioti si zahrajú posledný zápas kvalifikácie o Ligu majstrov.

MALAGA, BRATISLAVA. Slovenskí basketbaloví majstri Patrioti Levice čelili v semifinále kvalifikácie o prestížnu Ligu majstrov fínskemu šampiónovi Karhu Kauhajoki Basket.

Po úspešne zvládnutom štvrťfinále s maďarským tímom Egisu Körmend prišla na rad ďalšia skúška ohňom. A Levičania ju zvládli s prehľadom.

Fínsky tím vznikol iba pred piatimi rokmi a na konte má už tri ligové tituly. V kvalifikácii o Ligu majstrov nepochodili v sezónach 2018/19, keď vypadli v treťom finálovom kole a o rok na to, keď sa hralo ešte na dva zápasy, prehrali o jeden bod v druhom kole.

V tíme fínskeho majstra pôsobí aj bývalý hráč Interu Bratislava Lee Skinner, ktorý patrí medzi piliere tímu. V predošlom ročníku zaznamenával v najvyššej fínskej súťaži 16 bodov a 7 doskokov na zápas.

Zápas s Levicami zakončil na dvanástich bodoch a siedmich doskokoch.

Patrioti Levice vkročili do zápasu skvelo. Po necelých piatich minútach hry viedli 13:4. Súper mal na konte už tri straty a Levice mali streľbu 5/7 z poľa.

Následne prišla rýchla a agresívna hra fínskeho celku, Patriotov súper zdvojoval už na vlastnej polovici pri rozohrávke, z čoho pramenili štyri straty v prvej štvrtine a Leviciam ťažko hľadal priestor na zakončenie.

„Očakávali sme veľkú agresivitu od súpera a myslím si, že to bolo ešte fyzickejšie, ako sme predpokladali. Bolo náročné sa s tým vysporiadať. O to viac nás teší, ako sme sa s tým vysporiadali a ako sme dokázali v defenzíve odpovedať my,” povedal po zápase pre Sportnet tréner Levíc Michal Madzin.

Tréner Levíc Michal Madzin.
Tréner Levíc Michal Madzin. (Autor: FIBA)

Levičania ukázali skvelú defenzívu a udržali Karhu na desiatich strelených bodoch v prvej desaťminútovke a iba 25 v prvom polčase.

V druhej štvrtine si Levice dokázali vytvoriť šestnásťbodový náskok, na ktorý následne Karhu odpovedal dvoma presnými trojkami. V prvom dejstve udržali súpera na skvelých 25 strelených bodoch, pričom vyhrávali o 12 bodov. 

Z dvanástich presných striel z poľa malo až jedenásť asistujúceho hráča. Známka skvelej tímovej ofenzívy.

„Veľmi ma teší, na akej tímovosti je založená hra v útoku, ale aj v obrane,” vravel tréner Madzin.

Na ME v basketbale 2022 sa ukázalo, že tím je viac ako individualista. „Máme v tíme hráčov, ktorí bojujú jeden za druhého a sme za to veľmi radi. Bol to jeden z hlavných faktorov úspešných zápasov,” dodal kouč.

Levičania nepoľavili ani v tretej štvrtine. Súperovi nastrieľali 23 bodov. Deshawn Freeman stihol už za tri desaťminútovky nazbierať 12 bodov a 10 doskokov, čím zaznamenal double double. 

„Deshawn ukazuje veľké výkony na oboch koncoch palubovky. V oboch zápasoch bol neskutočne prospešný. Najdôležitejšie je ale to, ako pôsobí tím ako celok,” povedal Madzin.

Deshawn Freeman.
Deshawn Freeman. (Autor: FIBA)

Freeman zakončil zápas na osemnástich bodoch a pätnástich doskokoch, pridal aj päť asistencií. Index užitočnosti mal na čísle 32.

„Mám pocit, že som hral naozaj dobre. Zažívam úžasné chvíle so svojimi spoluhráčmi. Mám pocit, že máme dobrý tím,” chválil svoj výkon a tím pivot Levíc.

Počas zápasu bolo počuť aj tých pár verných priaznivcov, ktorí merali cestu z Levíc do Malagy. V závere zápasu skandovali: Ďakujeme!

Na Levice čaká v poslednom kvalifikačnom zápase tím zo španielskej Ligy Endesa Unicaja Malaga. Celok, ktorý v predošlej sezóne zdolal Barcelonu a v oboch zápasoch potrápil majstrovský Real Madrid.

„Od zápasu s Malagou očakávame plné hľadisko, ktoré prinúti oba tímy k výbornej hre a neskutočnému zážitku. Stojí proti nám tím z inej kategórie. Verím, že zabojujeme,” dúfa Madzin.

Patrioti Levice hrajú kvalifikačné zápasy v aréne práve v Malage. Očakáva sa tak zaplnená hala. Najväčšími hviezdami domácich sú čerství zlatí medailisti z EuroBasketu 2022 - rozohrávači Alberto Díaz a Darío Brizuela. 

„Dúfajme, že v nedeľu bude všetko fungovať v náš prospech. Hrať Ligu majstrov je iná skúsenosť, užívame si to tu v Španielsku a bavíme sa,” povedal pre Sportnet Deshawn Freeman.

Zápas sa odohrá v nedeľu 25. septembra o 12:30 hod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Na Levice čakajú majstri Európy. Je to tím z inej kategórie, tvrdí tréner