Pánik a Tatar pred väčšinou Európy

TASR|29. jún 2009 o 00:00

Slovenskou jednotkou 47. vstupného draftu NHL sa stal Richard Pánik. Krídelníka úspešného tímu januárových MS 20 si v druhom kole z 52. pozície vybrala Tampa Bay. V Montreale cez víkend vydraftovali piatich mladých slovenských hokejistov.



MONTREAL. Celkovým premiantom draftu roku 2009 sa stal Kanaďan John Tavares. Útočníka juniorských majstrov sveta si vybral klub NY Islanders, ktorý najvýhodnejšiu pozíciu na výročnom trhu práv s hokejovými talentmi získal v lotérii. Tavares bol favoritom draftu, Centrálny úrad skautov ho nasadil najvyššie medzi severoamerickými korčuliarmi. V tíme London Knights juniorskej OHL dal mladučký center v 56 zápasoch sezóny 58 gólov a získal 104 bodov, v celej kariére vytvoril ligový rekord s 215 gólmi a 433 bodmi v 247 dueloch. Podľa očakávania je dvojkou draftu švédsky reprezentačný obranca Victor Hedman, po ktorom siahla Tampa Bay. Dopyt po talentovaných stredných útočníkoch demonštroval ďalšie výbery, keď Kanaďanov Matta Duchenea, Evandera Kanea a Braydena Schenna získali postupne Colorado, Atlanta a LA. V prvej desiatke vyvolených sa ocitli siedmi zástupcovia javorového listu a tri švédske korunky.

Dvaja v druhom kole

Pánikov výber v 2. kole trochu zahojil rany nezáujmu o slovenské talenty uplynulého obdobia. Potvrdil to aj jeho kolega z juniorského národného tímu Tomáš Tatar, toho si tiež ešte v 2. kole zo 60. pozície vyhliadol Detroit. Tretieho útočníka Radoslava Illa si v 5. kole z celkovo 136. pozície vybral Anaheim. Po brankárovi Jaroslavovi Janusovi, hrdinovi spomínaného šampionátu, siahla v 6. kole (162. pozícia) Tampa Bay. A v drafte sa uplatnil aj štvrtý člen senzačného tímu, práva na obrancu Mareka Viedenského v záverečnom 7. kole na 189. mieste získali v San Jose. Podľa očakávania sa však nikto ani len nepriblížil k slovenskému rekordu, ktorým minulé storočie v roku 2000 zavŕšil senzačný draft s 3. pozíciou Marián Gáborík. Naopak, vlaňajšok
znamenal negatívne vyvrcholenie prepadu záujmu o hokejové nádeje v tradičnej škole, od čias trenčianskeho krídelníka to šlo postupne dole vodou, ďalšie slovenské jednotky (Slovák, Troliga, Baranka, Zagrapan, Marcinko) veľa vody nenamútili a pomerne solídne do povedomia vnikol iba obranca Valábik. Slovenský hokej sa pred rokom skrátka totálne prepadol, keď na jeho reprezentantov žiaden z klubov v 7 kolách výberu neupriamil pozornosť. V Ottawe sa medzi 211 menami neobjavilo ani jedno slovenské... Predtým sa v Columbuse stal slovenskou jednotkou Milan Kytnár, ktorého si vybral Edmonton až zo 127. pozície v 5. kole. Aj vtedy to bol najhorší výsledok výberu talentov do zámorskej profiligy v samostatnej histórii a rok 2008 ho ešte výraznejšie prekonal. Bolo to trpké potvrdenie celkového štatútu slovenského mládežníckeho hokeja medzi skautmi a napraviť ho mal tohtoročný draft aj vďaka sympatickému vystúpeniu reprezentácie do 20 rokov v kolíske hokeja.

Veľmoci prepadli

Na druhej strane je skutočnosť, že okrem Švédov v drafte prepadli všetky európske veľmoci. Prvé kolo bolo doménou Kanaďanov, Švédov a čiastočne Američanov, pričom Rusi mali v prvej tridsiatke iba Dmitrija Kulikova (14. pozícia, Florida), Fíni dostali do poradia svojho zástupcu až na začiatku 2. kola. Česi až po dvoch slovenských výberoch v 3. kole, pričom celkovo vydraftovali iba troch hokejistov od západných susedov. Ďalšie európske krajiny nemali nárok, do 5. kola "zablúdil" Brit, do posledného siedmeho Bielorus, Dán a Nemec...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pánik a Tatar pred väčšinou Európy