Páni v rokoch sa na šampionáte preniesli i cez boľačky

Časť slovenskej výpravy v dejisku majstrovstiev sveta.
Časť slovenskej výpravy v dejisku majstrovstiev sveta. (Autor: archív)
Sportnet|6. aug 2009 o 00:00

Dobití, s boľačkami, no napriek tomu s dobrým pocitom a odhodlaním pustiť sa do podobného dobrodružstva opäť. Takto by sa dal charakterizovať návrat košického zoskupenia reprezentujúceho farby Slovenska na veteránskych majstrovstvách sveta v basketbale.

Tie sa počas horúcich júlových dní konali v Prahe.

KOŠICE. Zo stovežatej priniesli Košičania ôsme miesto, skončili teda na megapodujatí za účasti 2 500 basketbalistov v strede 16-členného štartového poľa v kategórii nad 55 rokov. Aj keď od podujatia už nejaký ten deň uplynul, radno sa k nemu z košického pohľadu vrátiť.

Aj ich zošívali

Vo farbách Slovenska si v základnej skupine poradili s Portorikom i Lotyšskom, prehrali len s Moldavskom. "Proti Lotyšom nám troch hráčov zošívali, aj ja som dostal KO. Súper hral strašne tvrdo, až zákerne, my sme sa nedali, lebo sme im chceli vrátiť prehru o 23 bodov z minuloročných majstrovstiev Európy v talianskom Pessare. Podarilo sa. S Moldavcami sme nemali šancu, ide o úradujúcich majstrov Európy," prezradil jeden z odvážnych členov mužstva, ktorí sa vo svojom veku nebáli ísť do toho, Gabriel Fischer. "Viacerí už máme po šesťdesiatke, čo bol oproti súperom určitý náš hendikep."

Elán neutícha

V boji o postup do semifinále nestačili na domácich. "Česi, to bol bývalý reprezentačný výber na čele s Brabencom, Pospíšilom, Ptáčekom, Kosom, s ktorým som bol niekedy na vojne. Ich najnižší hráč základnej päťky meral viac ako náš najvyšší. O tom, ako vážne to brali, svedčí, že pred turnajom boli na 14-dňovom sústredení vo Švajčiarsku." Po prehre s Estónskom prišla aj porážka s Ukrajinou v dueli o konečnú 7. priečku. "V závere sme už doplácali na okyptený káder. Niektorí museli odísť z majstrovstiev skôr, traja sa zranili a vlastne aj všetci ostatní dohrávali so sebazaprením, okrem mňa. V tomto veku už basketbal bolí," smeje sa G. Fischer. Napriek tomu už teraz neváha s odpoveďou, či sa Košičania zúčastnia aj majstrovstiev Európy na budúci rok v Záhrebe. "Chceme tam štartovať. A nielen tam. Hrá sa dokonca aj v kategórii nad 70 rokov, no a ja to chcem určite dotiahnuť až do nej. Ak dovtedy budem živý a zdravý," drží láska k športu tohto aktéra. Raritou je, že práve Fischer dal v každom jednom zápase prvý kôš Slovenska. Celkovo bol najlepším strelcom mužstva Štofira. "Ostatní sme boli na tom tak na rovnako. Keď dal niekto nad osem bodov, už bol majster sveta," približuje náladu v tíme Gabriel Fischer. Okrem neho boli v kádri: Jozef Tóth, Marián Kolesár, Jozef Rešetár, Peter Miščík, Pavol Bindas, Peter Jurík, Juraj Štofira, Otakar Hrabovský, Jozef Špilár, Milan a Ján Faithovci a Nikola Božinovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Páni v rokoch sa na šampionáte preniesli i cez boľačky