Od budúceho týždňa bude môcť v Česku trénovať až dvadsať detí pohromade

Deti v Česku budú môcť trénovať vo väčších skupinách.
Deti v Česku budú môcť trénovať vo väčších skupinách. (Autor: Robo Michalec)
Ivan Mriška|27. apr 2021 o 08:29

U nás zatiaľ stále platí systém šesť plus jedna.

PRAHA, BRATISLAVA. Šport v Česku čaká výrazné uvoľňovanie. Po novom si budú môcť futbalisti do osemnásť rokov zahrať desať na desať. Čiže klasický futbalový zápas bez brankárov.

Informoval o tom minister zdravotníctva Petr Arenberger.

„Od pondelka môže spoločne športovať vonku maximálne dvadsať ľudí. Namiesto desaťmetrových rozstupov medzi športujúcimi po novom platí, že stačí priestor pätnásť metrov štvorcových na jedného športovca,“ píše sport.ceskatelevize.cz

Dvadsať ľudí, ale s testom

V praxi to znamená, že na rozľahlom futbalovom ihrisku môže byť detí viac.

„Dvadsaťčlenná skupina by tak potrebovala športoviská s rozlohou minimálne tristo metrov štvorcových, čo je napríklad pätnásťkrát dvadsať metrov. Kým teraz sa však vonku športuje bez testu, po novom bude nevyhnutný.“ dodáva.

Pravidlá pri športe u našich západných susedov budú obdobné ako pri využívaní služieb. Povinný bude antigénový test nie starší ako 72 hodín alebo PCR test s platnosťou sedem dní.

Možné sú aj samotesty zo škôl. „Ak tréner skontroluje dieťa, že bolo v škole testované, potom aj takýto test je akceptovateľný," vysvetlil miestny minister zdravotníctva Petr Arenberger.

Uvoľnenia pre amatérov

Vláda plánuje opatrenia, ktoré budú od nasledujúceho týždňa platiť, definitívne schváliť vo štvrtok. O zväčšení skupín pre amatérsky organizovaný šport detí a mládeže minister hovoril medzi opatreniami, ktoré sa plánujú pri dosiahnutí po prekonaní hranice sto nových nakazených na stotisíc obyvateľov v týždennom súčtu.

Pre všetkých amatérskych a rekreačných športovcov počíta vláda s povolením dvadsaťčlenných skupín vonku až vo chvíli, keď týždenný súčet nakazených klesne pod 75 na desaťtisíc obyvateľov.

Vtedy nariadenia po prvýkrát umožnia aj sprístupnenie vnútorných športovísk aspoň pre individuálne športy.

„Športoví funkcionári na čele s predsedom Národnej športovej agentúry Milanom Hniličkom v posledných týždňoch intenzívne rokujú s ministerstvom zdravotníctva. Majú snahu o väčšie uvoľnenie v športe. Narážajú však na požiadavky epidemiológov, ktorí rovnako ako vo všetkých iných oblastiach preferujú veľmi opatrný prístup,“ uzatvára Česká televízia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Od budúceho týždňa bude môcť v Česku trénovať až dvadsať detí pohromade