Opäť diskutujú o videorozhodcovi, Angličania ho chcú testovať

Futbaloví rozhodcovia by mohli mať značne uľahčenú úlohu.
Futbaloví rozhodcovia by mohli mať značne uľahčenú úlohu. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. jan 2016 o 17:01

Keď sa o pätnásť či dvadsať rokov obzrieme späť, budeme sa čudovať, ako sme sa bez videa mohli zaobísť, hovorí výkonný riaditeľ anglickej Futbalovej asociácie Martin Glenn.

LONDÝN. Vo futbale sa pripravuje pôda pre prvé kroky vedúce k používaniu opakovaných spomalených záberov. Vo štvrtok sa zišli v Londýne na obchodnej schôdzke tvorcovia futbalových pravidiel združení v Rade medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB).

Okrem iného diskutovali, či povolia skúšobné stretnutia s technologickou novinkou, ktorá by posunula najpopulárnejší šport planéty do modernej éry.

Analýza spomalených záberov by mohla hlavným rozhodcom ponúknuť dodatočné informácie napríklad o penaltovej situácii či vylúčení hráča.

"Pre rozhodcov je čoraz ťažšie držať krok s tempom hry. Hľadáme najlepšie riešenie, ako by im mohla technológia pomôcť. Futbal nikdy nebol rýchlejší ako dnes, rozhodcovia sú na tom kondične čoraz lepšie, ale aj hráči sa zrýchľujú," vyhlásil výkonný riaditeľ FA Martin Glenn.

"Správne posúdiť situáciu v zlomku sekundy je mimoriadne náročné. Anglická Futbalová asociácia si myslí, že technika je cestou, preto by sa rada podujala k testovaniu," pokračoval.

france_champions_league_soccer4333042036_r8227_res.jpg

Rozhodcovia možno budú mať uľahčenú úlohu. FOTO - TASR/AP.

"Keď sa o pätnásť či dvadsať rokov obzrieme späť, budeme sa čudovať, ako sme sa bez videa mohli zaobísť. Ocitli sme sa na hranici ľudských možností. Ak môžeme tento aspekt vyrovnať rozumným využitím technológií, prečo by sme to neurobili? Nechceme narušiť plynulosť a jednoduchosť hry, ktoré robia z futbalu futbal," uzavrel Martin Glenn.

IFAB bude tiež diskutovať o zavedení krátkodobého vylúčenia hráča, dočasnej náhrady za futbalistu, ktorého budú musieť za autovou čiarou dlhšie ošetrovať, či o štvrtom striedaní v predĺženiach.

Jedinou technológiou využívanou v súčasnom futbale je systém, ktorý sníma, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru. Prijali ho v roku 2012.

Na odsúhlasenie zmien v pravidlách futbalu je potrebných minimálne šesť hlasov v osemčlennej IFAB. Záväzné rozhodnutia by mohli padnúť na marcovom výročnom zasadnutí v Cardiffe (4.-6.3.).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Opäť diskutujú o videorozhodcovi, Angličania ho chcú testovať