Olympionici si prevzali šeky na 130-tisíc eur

Zľava: Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, Anastasia Kuzminová a Adam Žampa.
Zľava: Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár, Anastasia Kuzminová a Adam Žampa. (Autor: SITA)
SITA|11. apr 2014 o 19:19

Na večere olympionikov v Radošinskom naivnom divadle v Bratislave odovzdali najúspešnejším slovenským olympionikom zo Soči symbolické šeky.

BRATISLAVA. Slovenský olympijský výbor urobil v piatok večer športovú bodku za účinkovaním výpravy spod Tatier na zimných olympijských hrách v Soči.

Na Večere olympionikov si najúspešnejší reprezentanti so zástupcami realizačných tímov prevzali symbolické šeky na odmeny za popredné umiestnenia. Celkovo na účty športovcov a členov ich realizačných tímov poputuje 130 230 eur.

Polovicu z tejto sumy vyplatia z marketingových zdrojov Slovenského olympijského výboru a druhú z prostriedkov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Symbolické šeky v budove Radošinského naivného divadla v Bratislave odovzdávali predstavitelia Slovenského olympijského výboru.

Slovenskí olympionici získali v Soči päť umiestnení v prvej šestke, čiže ako sa zvykne hovoriť - bodovaných umiestnení. Podelili sa o ne piati športovci z dvoch odvetví, pričom štyri popredné výsledky sa zrodili v individuálnych súťažiach a jeden v tímovej.

Najvyššie stojí zlato biatlonistky Anastasie Kuzminovej v pretekoch na 7,5 km, ktorým ako prvá žena v biatlonovej histórii obhájila olympijský triumf. Pridala k nemu ešte 6. miesto v stíhacích pretekoch na 10 km a spoločne s Janou Gerekovou, Pavlom Hurajtom a Matejom Kazárom sa podieľala aj na piatom mieste slovenskej miešanej štafety. O ďalšie dve popredné umiestenia sa zaslúžil zjazdár Adam Žampa, piaty v superkombinácii a šiesty v slalome.

"Dnešným dňom sme ZOH uzavreli de facto, ale oficiálne sa tak stane až v závere apríla na valnom zhromaždení, keď prednesie hodnotiacu správu šéfka výpravy Janka Gantnerová. Zo ZOH 2014 sme si odniesli poučenie, že sa musíme vrátiť k programom, ktoré zabezpečia dlhodobé sledovanie konkrétnych športovcov počas celého olympijského cyklu, nielen pred začiatkom podujatia," povedal prezident SOV František Chmelár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Olympionici si prevzali šeky na 130-tisíc eur