Olympionici budú voňať vďaka odpadu z kávy

(Autor: TOMÁŠ BENEDIKOVIČ, SME)
Tomáš Prokop|29. feb 2012 o 16:18

Čičmiansky vzor, kávový odpad, ktorý odbúrava zápach, a teflón, ktorý sa nezašpiní. Taká je naša kolekcia pre letnú olympiádu.

Čičmiansky vzor, kávový odpad, ktorý odbúrava zápach, a teflón, ktorý sa nezašpiní. To sú špecifiká kolekcie, s ktorou sa budú prezentovať na letnej olympiáde slovenskí reprezentanti.

BRATISLAVA. „Pite kávu, nech máme veľa odpadu a nových tričiek,“ povedal na stretnutí s novinármi s úsmevom prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár.

Narážal tak na jednu z technológií oblečenia, ktoré bude nosiť slovenská výprava na olympiáde v Londýne.

Pre Slovákov ju pripravila česká spoločnosť Alpine Pro. Na zimných hrách vo Vancouvri si značka získala uznanie za kolekciu pre českú výpravu, ktorú hodnotili ako jednu z najoriginálnejších.

bened-120x90.jpg ico
Fotografie z predstavenia novej olympijskej kolekcie oblečenia

Dlho snívali

„Dlho sme snívali o vlastnej kolekcii. Som rád, že sa nám to teraz splnilo. Verím, že oslovíme širšiu verejnosť a odprezentujeme tak myšlienky olympionizmu,“ pokračoval Chmelár.

„Pri spracovaní sme kládli dôraz na spolupatričnosť a národnú hrdosť. Tú prezentujeme aj v našej nadácii Sme jeden tím,“ povedala manažérka českej firmy Adriana Vyskočilová.

Manažérka dodala, že výhodou ich spoločnosti je aj to, že mohla kapacity a prácu sústrediť na vytvorenie nových motívov.

„Myslím si, že jedna z piatich najväčších športových firiem, ktorá pripravovala slovenskú kolekciu v minulosti, by nemala kapacitu ani čas pripraviť originálne oblečenie. Predsa len prioritou sú pre nich najväčšie a najúspešnejšie olympijské štáty,“ hovorila Vyskočilová.

((video))

Predalo sa už sedemnásťtisíc tričiek

Úspešná česká firma sa zamerala na národné motívy, ktoré reprezentuje obec Čičmany a trojvršie slovenského znaku.

Už prvý predaj, ktorý spustili v októbri, dopadol úspešne. Podľa posledných informácií už ľudia vykúpili väčšinu zo sedemnástich tisícok tričiek s ľudovým motívom. Ďalšie časti kolekcie idú do predaja dnes.

„Trošku sa obávame, že mesiac pred olympiádou, keď predpokladáme, že bude najväčší dopyt, nebudeme mať dostatok tričiek.“

Športovci sa predstavia na tridsiatych letných hrách vo dvoch kolekciách.

Prvou bude klasické nástupové oblečenie, ktoré tvoria sukne, nohavice, saká a klobúky.

Druhou je športová súprava, v ktorej vystúpia Slováci, keď získajú medailu. Tá pozostáva z klasického šuštiakového kompletu, tričiek a športovo­-vychádzkovej obuvi.

„Zaujímavosťou je, že sa podstatná časť kolekcie vyrábala u nás. Slovenské firmy dodali aj látky a topánky k spoločenskému oblečeniu,“ dodala Vyskočilová.

Kávový odpad a teflón

Na športovú časť olympijskej kolekcie využili viaceré nové technológie.

Najzaujímavejšie sú tričká a polokošele, v ktorých sa nachádza aj odpad z kávy. Látka potom rýchlo schne a nezanecháva nepríjemný zápach.

„Kávové tričká som si obľúbil, sú veľmi príjemné na nosenie,“ dodal so smiechom pri prezentácii Samuel Piasecký, ktorý sa ako prvý gymnasta v ére samostatnosti prebojoval na olympiádu.

Okrem neho konzultovali novú kolekciu aj plavkyňa Martina Moravcová či strelkyne Danka Barteková a Zuzana Štefečeková.

Okrem kávového odpadu sa špecifická technológia nachádza aj v tielkach z recyklovaného polyesteru. Tie obsahujú teflón, ktorý zabraňuje zašpineniu povrchu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov