Rusi už môžu mať prvých športovcov v Paríži. Teraz čakajú na Thomasa Bacha

Prezident MOV Thomas Bach počas návštevy olympijskej dediny v Paríži.
Prezident MOV Thomas Bach počas návštevy olympijskej dediny v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. dec 2023 o 21:00

Štyri miestenky dostali v cyklistike.

BRATISLAVA. Veľké počítadlo stojí neďaleko Eiffelovej veže a pomaly odrátava čas. Prvá číslica je 235.

Toľko dní ostáva do momentu, kedy v Paríži posledný člen olympijskej štafety zapáli olympijský oheň a prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach vyhlási olympijské hry v Paríži za otvorené. 

Do otvorenia olympiády ostáva menej ako osem mesiacov. Príprava na najväčšie športové podujatie je v plnom prúde. Mnohí športovci majú svoje miestenky isté. Ďalší o ne budú v najbližších mesiacoch bojovať.

Jedna závažná otázka je však stále otvorená. Budú môcť v Paríži súťažiť ruskí a bieloruskí športovci? 

Prvé miestenky majú v cyklistike

Po ruskej agresii vo februári 2022 na Ukrajine Medzinárodný olympijský výbor navrhol športovým federáciám vylúčiť športovcov Ruska a Bieloruska z medzinárodných podujatí. Od tohto momentu sa v samotnej vojne zmenilo málo.

Rusko stále kontroluje veľkú časť územia Ukrajiny, útočí a bombarduje mestá a civilné objekty.

MOV však už na jar tohto roka navrhlo, aby športové federácie ruských športovcov znovu zobrali späť a Thomas Bach sa vyjadril, že v pozícii neutrálnych športovcov by si za istých podmienok vedel Rusov a Bielorusov na hrách v Paríži predstaviť.

Niektorí ruskí športovci by dokonca mali už kvalifikačné kritéria splnené. Napríklad Medzinárodná cyklistická únia (UCI) už Rusom napísala, že v cestných pretekoch majú aktuálne po dve miestenky pre mužov a dve pre ženy. 

„Dostali sme potvrdenie o štyroch miestenkách na cestné preteky pre neutrálnych športovcov,“ reagoval pre Matč TV prezident Ruskej cyklistickej federácie Viačeslav Jekimov. 

„Riešenie je teraz na MOV. Povedali nám, že rozhodnú v marci, no neočakávam nič pozitívne,“ doplnil Jekimov. 

Cyklisti patria medzi federácie, ktoré Rusov zo súťaží nevylúčili a v olympijskom renkingu sa medzi mužmi umiestnili na 23. priečke a medzi ženami na 22. pozícii.

Bach plánuje olympijský samit

Teoreticky tak už Rusko má prvých športovcov na hrách v Paríži. Niektoré športové federácie ruských športovcov pustili späť na medzinárodné súťaže a nie je to vôbec malý okruh.

Ide napríklad o tenis, cyklistiku (nikdy ich nevyradili – pozn.), šerm, kanoistiku, zápasenie, streľbu, taekwondo a ďalšie. 

Medzinárodný olympijský výbor však stále možný štart Rusov a Bielorusov v Paríži neuzavrel.

Uplnyulý týždeň Thomams Bach počas návštevy olympijskej dediny v Paríži uviedol: "Na zasadnutí exekutívy, ktoré sa dnes skončilo, sme o tejto otázke nediskutovali.“ 

Lenže kvalifikácie v jednotlivých športoch sa uzatvárajú a olympijské hry sa blížia. Bach potvrdil, že o niekoľko dní sa v Lausanne uskutoční olympijský samit so „všetkými zainteresovanými stranami.“

Zohľadníme nedávne rozhodnutie OSN v tejto veci, ktoré vyzýva na olympijské prímerie a podporuje prístup MOV," reagoval.

Rozhodnú v marci?

Olympijský výbor navrhuje, aby sa na hrách zúčastnili športovci z Ruska a Bieloruska ako neutrálni, bez štátnych symbolov. Právo štartu by mali len tí športovci, ktorí nepodporovali ruskú agresiu na Ukrajine a ktorí nie sú súčasťou silových zložiek ani športových klubov, ktoré pod tieto zložky spadajú. 

Okrem toho MOV nepripúšťa štart týchto dvoch krajín v kolektívnych športoch.

„Výkonný výbor MOV zaujme stanovisko v závislosti, čo na olympijskom samite zaznie. Toto rozhodnutie by malo padnúť na najbližšom rokovaní výkonného výboru,“ doplnil Bach. To by však mohlo byť až v marci, teda štyri mesiace pred otvorením hier.

Vzhľadom na taký neskorý dátum by aj pri v prípade súhlasu v prospech štartu ruských a bieloruských športovcov v Paríži nakoniec štartovalo len niekoľko desiatok.

Na posledných letných hrách v Tokiu 2020 štartovali ruskí športovci pod neutrálnou vlajkou a názvom Ruský olympijský výbor. Vtedy to bolo pre obchádzanie antidopingových pravidiel. 

V Tokiu mala výprava 334 športovcov a vybojovali 71 medailí. 

Olympijské hry v Paríži sa budú konať od 26. júla do 11. augusta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rusi už môžu mať prvých športovcov v Paríži. Teraz čakajú na Thomasa Bacha