Olympijská šampiónka Kaliská, bronzová napokon Reevesová

TASR|18. aug 2004 o 14:07

Atény 18. augusta (TASR) - Len polhodinu po jazde singlistu Michala Martikána sa zrodil dlho očakávaný olympijský triumf slovenského ženského kajaku zásluhou ...


Atény 18. augusta (TASR) - Len polhodinu po jazde singlistu Michala Martikána sa zrodil dlho očakávaný olympijský triumf slovenského ženského kajaku zásluhou 32-ročnej rodáčky zo Zvolena Eleny Kaliskej, keď sa stala stala olympijskou víťazkou. Na druhom mieste so stratou až 4,59 s skončila Američanka Rebecca Dickensová a na treťom nie Francúzka Peggy Dickensová, ktorá na Kaliskú pôvodne stratila 6,73 s, ale Britka Helen Reevesová. V oficiálnych výsledkoch pridali Dickensovej 2-sekundovú penalizáciu, čo znamenalo, že sa posunula na 4. priečku za bronzovú Reevesovú o 0,03 s. Nedarilo sa ďalšej slovenskej finalistke Gabriele Stacherovej. Pred 18. bránkou eskimovala, prešla cez ňu pod vodou, pripísal si 50 trestných sekúnd a skončila 10-ta.

Elena Kaliská vystužila slovenský medailový deň v areáli Helliniko suverénnym spôsobom. Lepší scenár si ani nemohla želať. Jej súperky sa v perejách poplašili natoľko, že ku zlatu jej stačila vyvážená jazda bez zmätkov a dokonca si mohla dovoliť aj pomalšie pádlovať. Elena vyvolala trochu úzkosť najmä u svojho trénera Petra Mráza, ktorý opäť intenzívne prežíval každý jej záber, medzi 11. a 12. bránkou, ideálna nebola ani 18-ka, no v tej chvíli bolo zrejmé, že Kaliskú už nič nezastaví od jej vytúženého zlatého cieľa. V tejto sezóne na čo siahla, to premenila na triumf, či už vo Svetovom pohári s celkovým prvenstovm, alebo na európskom šampionáte v Skopje a napokon v Aténach na olympijskej slanej vode.

Singlista Martikán predpovedal zlato Kaliskej už pred finálovou jazdou, no nielen on, pretože v súčasnej forme nemá členka AŠK KTK L. Mikuláš v divokej vode rovnocennú súperku. Kaliskej sa splnil obrovský sen, dosiaľ sa nemohla na MS či OH pochváliť výraznejším prienikom a až teraz vyletela na absolútny strop dokonalosti ako raketa, ktorú bolo možné vidieť v Helliniku na obzore stáť v strážnom pozore. Kaliskej krôčky ku zlatu na medzičasoch vyvolávali pokoj v duši fanúšikov, na prvom mala k dobru 3,32 s, na druhom 5,50. V cieli mávala pádlom v stuhnutých rukách, necítiac únavu a blahosklonne prijímala bozky od premožených medailistiek.

Na jednej strane obrovská radosť, na druhej slzy žiaľu u Gabriely Stacherovej, až 10. vo finále, keď nevyužila rysujúca sa príležitosť na medailový prienik podobne ako vlani na MS v Augsburgu, s rovnakým koncom - eskimákom mariacim všetku nádej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympijská šampiónka Kaliská, bronzová napokon Reevesová