Čo nám ukázal Oktagon 22? (komentár)

Karlos Vémola a Milan Ďatelinka krátko po súboji.
Karlos Vémola a Milan Ďatelinka krátko po súboji. (Zdroj: Oktagon MMA)
Daniel Stankovič|31. mar 2021 o 21:00 (aktualizované 31. mar 2021 o 22:22)

Oktagon 22 priniesol cez víkend množstvo zaujímavých momentov.

Ďalší výborný turnaj z produkcie najväčšej tuzemskej organizácie je za nami. Aj keď išlo "len" o desať" zápasov z pôvodných dvanástich, rozhodne sa bolo na čo pozerať.

Prechod do MMA nie je taký ľahký, ako sa môže zdať

Hneď v otváracom dueli večera sme mali možnosť vidieť veľký talent postojárskej scény Tadeáša Růžičku proti Poliakovi Dawidovi Karetowi (3-1 MMA). 

Nielen, že išlo o dobre pripraveného zemiara, ktorý trestal každú chybu Tadeáša, no bolo tiež viditeľné, že ani pre takého skvelého bojovníka, akým určite je, nie je prechod do profesionálneho MMA jednoduchý. 

Videli sme to nedávno pri Danielovi Škvorovi, ktorý rovnako premiéru v MMA prehral. MMA je šport, kde je bez amatérskeho pozadia skutočne náročné preniknúť. Odrazu nie je priestor pre chyby, vyskákanie sa v postoji a stála hrozba strhu na zem vám do veľkej miery zväzuje ruky.

Nakoniec je to však cenná lekcia, ktorá do ďalších zápasov paradoxne môže Růžičkovi alebo Škvorovi len prospieť.

A čo prvá prehra v MMA? Na oboch bude do ďalších súbojov menší tlak, veď sa na to pozrime v celosvetovom merítku. Debut v rámci MMA prehrali Rafael dos Anjos, Cris Cyborg, "Jacaré" Souza, Mark Hunt či Dan Hardy.

Oktagon nezastavuje, len sa rozbieha

V poslednej dobe sa organizácia stále snaží posúvať dopredu, či už ide o medzinárodné zastúpenie zápasníkov a rozhodcov, štatistické údaje z duelov alebo príchod nového anglicky hovoriaceho komentátora. 

Napísané a podčiarknuté, domáca scéna MMA sa v rukách promotérov a tímu Oktagon mení na niečo svetové.

Zo skromných začiatkov a prvého turnaja sa v dobe celosvetovej pandémie, kedy je finančne a organizačne nesmierne náročné usporiadať niečo podobné, Oktagon doťahuje na európskeho giganta KSW. 

S podobným nastavením sa môžeme tešiť na svetlé zajtrajšky, a to ešte nespomínam skutočnosť, ako to bude vyzerať, keď budú môcť fanúšikovia zaplniť haly na Slovensku a v Čechách.

Terminátor je buldozér

Hlavný zápas večera trval krátko cez dve minúty, čo koniec koncov iba dokazuje, akým dominantným bojovníkom je Karlos "Terminátor" Vémola v strednej váhe.

Vémolove problémy s váhou naopak pripútali k obrazovkám ešte viac divákov a fanúšikov, ktorí videli v priamom prenose jeho extratriedu.

O tom, či a ako zvládol prípravu a súboj psychicky Milan Ďatelinka sa toho povedalo dosť, ja chcem ale teraz upriamiť pozornosť na výkon Karlosa Vémolu.

Terminátor je buldozér, ktorý si razí cestu strednou váhou "skrz naskrz", či sa to niekomu páči, alebo nie.

Szabová "nemá rada" druhé kolá

Čo na prvý pohľad pohľad spája víťazku štvrtej série Oktagon výzvy a Karlosa Vémolu na turnaji Oktagon 22?

Jasné víťazstvo.

Szabová vo svojom piatom dueli medzi profesionálmi previedla výkon z kategórie výnimočných, keď poslala grécku súperku k zemi a súboj ukončila výstavným highkickom.

Pre úplnosť dodám, že ukončení medzi ženami po jednom údere je ako šafránu.

Slovenska trénujúca v Hanuman gyme pod krídlami Fera Starého je v rámci ženského MMA talentom na pohľadanie a v budúcnosti o nej budeme ešte určite počuť.

Úderné trio z Octagon Fighting Academy

Tri súboje, tri víťazstvá.

Najprv Marek Bartl vymazal navrátilca na domácu scénu Michala Mokrého, hneď po ňom nasledovala víťazná submisia na techniku kimury zo strany Róberta Pukača a nakoniec víťazstvo Lucii Pudilovej.

Ak nám niečo prvé dve dueli naznačili, tak to, že zápasenie či brazílske jiu-jitsu sa v Octagon Fighting Academy rozhodne nepodceňuje. 

Marek Bartl bol už proti Matejovi Kuzníkovi kúsok od víťazstva, teraz však poslal všetkým potenciálnym súperom odkaz, že vziať súboj na zem mu rozhodne problém nerobí.

Po dvoch prehrách sa na víťaznú vlnu vrátil "Diamantový Čávo" Róbert Pukač. Napriek tomu, že to mohlo vyzerať jednoducho, Pukač si svoje víťazstvo odpracoval.

Najlepšie to bolo vidno pri tom, ako sa snažil súpera ukončiť a nie len údermi kontrolovať na zemi. 

Posledným zástupcom Octagon Fighting Academy na turnaji bola Lucie Pudilová a jej duel proti Maiju Suotama, ktorý prijala len tri dni pred turnajom. Málokto by podobný zápas prijal v takej krátkej dobe, Lucka je však bojovníčka každou bunkou tela, čo sme počas jej kariéry už neraz videli.

Lohoré je konečne tam, kam patrí

Ak by sa v Oktagone udeľoval bonus za zápas večera, najskôr by putoval do medzinárodných vôd medzi Alexa Lohorého a Tata Primeru. 

Francúzsky bojovník po dvoch prehrách s Vémolom a Silvom po prvýkrát nastupoval v Oktagone vo svojej prirodzenej váhe a ostáva len dodať, že jeho výkon bol úmerný očakávaniam.

Ak by proti sebe nemal nezmara zo Španielska, duel by určite nedošiel k bodovému rozhodnutiu.

Primera nezaostával a zdarne sekundoval, hoci to tentokrát na výhru nestačilo. Určite ale ostáva platným hráčom vo weltrovej divízii.

Turnaj Oktagon 22 potvrdil, že na domácej scéne sa dajú usporiadať výborné podujatia plné zaujímavých momentov. A aj napriek tomu, že naokolo zúri pandémia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Čo nám ukázal Oktagon 22? (komentár)