Okradli nás. Pľuli sme sami na seba, píšu bieloruské noviny o MS v hokeji

Boris Vanya|19. jan 2021 o 10:00

Bieloruská opozícia rozhodnutie IIHF privítala.

MINSK, BRATISLAVA. Týždeň po stretnutí bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a šéfa Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Reného Fasela, na ktorom sa starí známi objali a potľapkali po pleciach, Rada IIHF rozhodla, že v Minsku sa hokejový šampionát tento rok hrať nebude.

Bieloruská metropola mala turnaj hostiť spoločne s Rigou, no nestabilná politická situácia po spornom Lukašenkovom víťazstve v prezidentských voľbách Minsk napokon diskvalifikovala. 

Rozhodnutie vedenia IIHF vyvolalo v Bielorusku veľmi emotívne a odlišné reakcie. 


"Ako inak, ako okradnutím, priamym a drzým politickým zbojníctvom, ktoré nemá nič spoločné s olympijskými princípmi a fair play, nazvať odobratie Bielorusku práva usporiadať majstrovstvá sveta? Je ťažké si na to zvyknúť a vyrovnať sa s tým, pocit špiny a znechutenia z pretrvávajúceho bezprávia nás neopúšťa a bolí," napísal vo svojom komentári s názvom Čierna škvrna na bielom ľade Sergej Kanašic z denníka Soveckaja Belorussia - Belarus Segodňa (Bielorusko dnes). 

Denník patrí k hlavným nástrojom štátnej propagandy v Bielorusku. Portál Deutsche Welle v septembri minulého roka citoval bývalého zamestnanca Belarus Segodňa, ktorý priznal, že do práce novinárov zasahovala cenzúra.

Bol by to karneval

"IIHF sa vďaka šéfovi tejto organizácie Rene Faselovi do poslednej chvíle nevzdávala, snažila sa zachovať si tvár a nemiešať do športu politiku, teraz však padla aj táto bašta," dodal Kanašic pripomenúc minulotýždňové stretnutie Lukašenka s Faselom.

Bieloruský prezident na ňom vyhlásil, že ak odmietne turnaj spoluorganizovať Riga, Minsk to zvládne aj sám. 

Alexander Lukašenko a René Fasel v Minsku 11. januára 2021.
Alexander Lukašenko a René Fasel v Minsku 11. januára 2021. (Autor: TASR/AP)

"Minsk získal šampionát v spravodlivej súťaži a hokejový turnaj by sa určite zaobišiel bez problémov. Stal by sa skutočným festivalom skvelých športových zápolení a karnevalom jasných emócií. Ale jednoducho nás okradli. A ešte urážlivejšie je, že sme pľuli sami na seba, bývalí športovci a naši krajania. Čo sú to za ľudia, ktorí zradili svojich otcov a matky, bratov a sestry..." napísal bieloruský novinár a obvinil predstaviteľov opozície z diskreditačnej kampane. 

"Usadili sa vo Vilniuse a Varšave a prostredníctvom fiktívnych účtov zaplavili kancelárie európskych organizácií sťažnosťami."

Opozícia: Tisíce ľudí by uväznili

Bieloruská opozícia rozhodnutie Rady IIHF privítala. "Pred majstrovstvami sveta by skončili vo väzeniach tisíce Bielorusov, ktorí by chceli vyjadriť svoj názor," povedala pre portál sport.tut.by Alexandra Herasimenjová, plavkyňa a šéfka Bieloruského fondu športovej solidarity. 

"Sme presvedčení, že taký veľký medzinárodný turnaj sa nemôže konať v krajine, kde sa nedodržiavajú ľudské práva, ktoré nám boli dané pri narodení. Usporiadanie majstrovstiev sveta v Minsku by sa mohlo stať propagáciou jedinej osoby, legitimizáciou a potvrdením Lukašenkovej moci, uznaním vodcu," dodala strieborná medailistka z OH v Londýne.

Alexandra Herasimenjová.
Alexandra Herasimenjová. (Autor: SOS.by)

Herasimenjová potvrdila, že organizácia, ktorú zastupuje, kontaktovala národné hokejové federácie i reklamných partnerov šampionátu, aby im objasnila situáciu v Bielorusku. Snažila sa komunikovať aj s IIHF.

Podľa Herasimenjovej sa René Fasel asi týždeň pred návštevou Minska dohodol na termíne stretnutia so zástupcami fondu solidarity športu, ale potom vedenie IIHF dohodu náhle zrušilo, odvolávajúc sa na nabitý program šéfa hokejovej federácie. 

"Myšlienka, že šport stojí mimo politiky, je sama o sebe úžasná. Pravdepodobne to však fungovalo iba v staroveku, keď sa počas olympijských hier prerušili vojny. Šport je už dlho súčasťou politiky a v Bielorusku sú politika a šport úplne neoddeliteľné. Sám súdruh Lukašenko hovorí, že sa podieľal na úspechu takmer každého športovca: Naučil nás behať, plávať a aj nás dojčil," zakončila ironicky Herasimenjová . 



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Okradli nás. Pľuli sme sami na seba, píšu bieloruské noviny o MS v hokeji