O 5 dní sa začnú ME vo futbale

Sportnet|7. jún 2004 o 00:00

Organizátori predali už 95 percent vstupeniek

LISABON - Päť dní pred začiatkom európskeho futbalového šampionátu v Portugalsku organizátori oznámili, že 95 percent z celkového počtu vstupeniek už má svojich majiteľov. V predpredaji bol o vstupenky na finálový turnaj eminentný záujem, zatiaľ sa ich predalo približne 1,2 milióna. (tasr)

Seedorf si poranil stehenný sval, jeho účasť na šampionáte nie je ohrozená

AMSTERDAN - Stredopoliar holandskej reprezentácie Clarence Seedorf si počas sobotňajšieho priateľského zápasu proti Írsku (0:1) privodil nepríjemné zranenie stehenného svalu, ktoré by však nemalo ohroziť jeho účasť na EURO 2004 v Portugalsku.

Špílmachra AC Miláno sval sužoval ešte pred prvopolčasovým odchodom do šatní, po zmene strán síce na ihrisko vybehol, no po kontakte s protihráčom musel v 60. minúte opustiť hraciu plochu. Rodák zo Surinamu sa podrobí lekárskemu vyšetreniu, ktoré podrobne určí rozsah zranenia.

"Zatiaľ sa zdá, že zranenie nie je také vážne, aby ohrozilo Clarencovu účasť na šampionáte," uviedol holandský reprezentačný tréner Dick Advocaat. Jeho zverenci sa na EURO 2004 v základnej D-skupine predstavia proti Česku, Lotyšsku a Nemecku. (tasr)

Pre Holanďanov sú ME dôležitejšie ako manželky

AMSTERDAM - Manželské poradne v Holandsku sa počas futbalových ME v Portugalsku zrejme nebudú musieť sťažovať na nedostatok klientov. V nedávnej ankete sa totiž ukázalo, že každý tretí holandský muž považuje sledovanie televízneho prenosu zápasu reprezentácie na EURO za dôležitejšie ako oslavu narodenín jeho polovičky. Podľa niektorých mužov by mali oslávenkyne sledovať stretnutie spolu s nimi, iní by sa narodeninám svojej drahej venovali až po zápase. V ankete, ktorú sponzorovala miestna televízia KRO, oslovili 400 mužov. (tasr)

Desailly chce po ME ukončiť kariéru

CLAIREFONTAINE - Kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie Marcel Desailly zvažuje po EURO 2004 v Portugalsku (12. 6. - 4. 7. 2004) ukončiť svoju bohatú hráčsku kariéru. Rozlúčkovým zápasom pred domácim publikom mal byť pre 35-ročného obrancu už nedeľňajší priateľský zápas proti Ukrajine v St. Denis.

Francúzsky stopér patrí k tým futbalovým šťastlivcom, ktorí vo svojej kariére dokázali získať všetky významné klubové aj reprezentačné trofeje. Do profesionálneho futbalu zasiahol v roku 1986, svoj reprezentačný debut absolvoval o 7 rokov neskôr v zápase proti Švédsku (1:1). Po víťazstvách v Lige majstrov v rokoch 1993 a 1994 v drese Olympique Marseiile, respektíve talianskeho AC Milána, zožal úspech aj na medzinárodnej scéne, keď v roku 1998 získal titul majstra sveta na domácej pôde.

Majstrom Európy sa stal o dva roky neskôr, keď triumfoval v rotterdamskom finále v predĺžení nad Talianskom. Desailly, ktorý zvažuje ešte jeden rok pôsobiť v Chelsea, chce ukončiť aktívnu činnosť hneď po EURO 2004, pričom rozlúčkový zápas by mal odohrať v auguste v Rennes proti jeho rodnej Ghane. (tasr)

Rusi pricestovali na ME ako prví

LISABON - Prvou výpravou, ktorá pricestovala do dejiska futbalového šampionátu, sa v sobotu predpoludním stala reprezentácia Ruska. Zverenci trénera Georgija Jarceva pristáli na letisku vo Fare a rozložili svoj stan v portugalskom turistickom komplexe Vilamoura.

Majstri Európy z roku 1960 ešte pod hlavičkou ZSSR sa v Portugalsku stretnú v základnej A-skupine s domácim výberom, Španielskom a Gréckom. Tréner Jarcev bude mať k dispozícii troch legionárov Alexandra Mosotovoja, Alexeja Smertina a Dmitrija Aleničeva, pre zranenie chýba kapitán Viktor Onopko. Rusi budú v blížiacej sa kvalifikácii o postup na MS 2006 v Nemecku jedným zo súperov slovenskej reprezentácie. (tasr)

V Lisabone otvorili obchod so spomienkovými predmetmi na Euro 2004

LISABON - Prezident Portugalskej futbalovej federácie Gilberto Parca Madaíl v piatok slávnostne otvoril v Lisabone supermarket určený na predaj oficiálnych spomienkových predmetov EURO 2004. Na ceremónii ho sprevádzal aj legendárny portugalský futbalista Eusébio. Interiér obchodu zaberá plochu viac ako 1000 štvorcových metrov a očakáva sa, že ho počas šampionátu navštívi denne asi 15 000 ľudí. Otvorený bude do 11. júla každý deň až do polnoci. Pre návštevníkov je pripravených niekoľko kultúrnych a zábavných podujatí vrátane módnych prehliadok, hudobných vystúpení či súťaží vo videohre. (tasr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»O 5 dní sa začnú ME vo futbale