Nový rok vítajú i na svahu

Kveta Fajčíková|31. dec 2007 o 00:00

Spojenie osláv Silvestraa nočnej lyžovačky je z roka na rok obľúbenejšie,v strediskách na to reagujú zaujímavými akciami. Pripravená je aj horská služba, ktorá posilnína horách služby.

HANDLOVÁ. Prelom starého a nového roka privítajú v mno­hých lyžiarskych strediskách priamo na svahoch. Pripravená je nočná lyžovačka, vysvietené svahy, sprievodné akcie, novoročné prípitky. Na svahoch bude počas Silvestra podstatne viac ľudí ako zvyčajne, horská služba na to reaguje posilnením služieb.

Symbolické vstupné

Na svahoch v Remate pri Handlovej sa nočná lyžovačka začne krátko pred dvanástou, pričom vstupné na vleky sa nebude vyberať v peniazoch, ale bude symbolické – fľaša šampanského. „U nás je to už tradícia, na ktorú ľudia čakajú. Záujem o vítanie Nového roka na lyžiach je vždy veľký,“ hovorí Jozef Miština zo Ski TMG Remata. Hoci v predchádzajúcich rokoch v tento deň na svahoch žiadne zranenia nezaznamenali, vždy sa dopredu zabezpečia.

„Máme svoju lyžiarsku službu, ktorá má v túto noc pohotovosť až do zatvorenia vlekov. Doteraz sme však na Silvestra nehľadali nikoho zatúlaného, ani sme nemuseli zvážať zo svahov ľudí so zlomeninami,“ dodáva Miština. Podľa neho dokážu lyžiari zväčša odhadnúť, či ich ešte nohy na svahoch unesú.

Záchranári v pohotovosti

Nočnú lyžovačku si na Silvestra môžu vychutnať lyžiari aj v strediskách Oščadnica-Veľká Rača, Jahodná či v Liptovskom Mikuláši-Ilanove. V stredisku Skalka si budú môcť lyžiari večer zdarma zalyžovať až na Nový rok, horská služba tam však posilnila službu už od soboty. „Máme nonstop nasadených päť ľudí až do utorka večera,“ povedal Viktor Halíř z horskej záchrannej služby Veľká Fatra – okrsok Kremnica. Podľa neho bývajú práve tieto dni v porovnaní s bežným rokom náročnejšie.

„Je to podmienené nielen zvýšeným náporom ľudí na svahy, ale aj tým, že niektorí lyžiari viac času prestoja pri bufete ako na svahu,“ dodal Halíř. Záchranári navyše upozorňujú, že v týchto dňoch je terén zjazdoviek náročný a popíjanie by sa mohlo vypomstiť. „Umelý sneh stvrdol, zjazdovky na Skalke sú zľadovatené a vyžadujú si dobrú kondíciu a pozornosť,“ dodal záchranár.

Počas Silvestra niekedy riešia aj kuriózne situácie. „Mali sme prípady, keď sa hostia z chát pod vplyvom alkoholu zatúlali a museli sme sa ich vybrať počas noci pohľadať. Vždy sa to však skončilo šťastne,“ dodal.

Sprievod pre bežcov

Záchranári dohliadajú v týchto dňoch nielen na svahy, ale aj na dva bežecké okruhy v okolí Skalky. „Odhadujeme, že na dvoch okruhoch sa nám denne vystrieda 500 – 700 lyžiarov. Rodiny sa zvyknú vyľakať, keď sa ich členovia z túry nevrátia do zotmenia. Zväčša nás požiadajú o pomoc. Nezvykne to však byť nič dramatické, bežci sa iba nestihli do západu slnka z okruhov vrátiť. Zväčša im potom robíme v tme sprievod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nový rok vítajú i na svahu