Nový Pelé, to je Neymar. Simuluje a rád sa učí od Messiho

Neymar v prvom zápase MS proti Chorvátsku.
Neymar v prvom zápase MS proti Chorvátsku. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|12. jún 2014 o 18:44

Neymar má byť garantom úspechu Brazílie, hneď v prvom zápase strelil dva góly. Doma ho považujú za svätca či národné bohatstvo. Má pritom iba dvadsaťdva.

BRATISLAVA. Keď mal štyri mesiace, Neymar prežil autonehodu. Bol na zadnom sedadle. Šoféroval jeho otec. Poranil si chrbát a musel skončiť s futbalom.

„Syn vyviazol bez zranenia a vtedy som uveril, že bude mať v živote šťastie,“ tvrdil Neymar da Silva starší. Dnes synovi robí agenta a spolu rozprávkovo bohatnú.

Od jedenástich, keď prišiel do Santosu, juniora považovali za vyvoleného. V trinástich sa s ním prvýkrát fotil Pelé. Futbalista minulého storočia sa pri označovaní svojho nástupcu vždy tak trochu neskromne zdráhal, v jeho prípade však spravil výnimku. Neymar da Silva Santos Junior. „Je to futbalista, ktorý rozbúši srdce generácií a naplní ich čistou radosťou,“ povedal o ňom Pelé podľa marca.es.

Neymar vymýšľa, ako futbal inovovať. Je nenapodobiteľný svojím zrýchlením a pohybom. „Keď som ho videl, myslel som si, že je to recesia. Vyzeral na pätnásť. Potom sa dostal k lopte. Netušil som, že sa s ňou dajú robiť také veci,“ vravel Landon Donovan, najslávnejší futbalista USA.

Futbalový Justin Bieber

Neymar ohuruje sólami cez výraznú presilu hráčov – podobne ako Lionel Messi. Sám Brazílčan priznal, že Argentínčan je jeho vzor a rád sa od neho učí.

V posteli vraj Neymar spáva výlučne na kraji, v strede má priestor lopta.

Rozpútava polemiky a vášne. „Je neuveriteľne masívne preceňovaný. Svieti na internete, ale v skutočnosti je ako mačací moč. Je to futbalový Justin Bieber, hlúpa popová hviezdička,“ opísal ho anglický stredopoliar Joye Barton, bývalý hráč Liverpoolu a Manchesteru City.

„Najviac obdivujem Messiho, ale vplyv mal na mňa i Beckham. Páčil sa mi, ako pracoval na imidži. Bol vždy iný. Určoval tón a všetci ho kopírovali,“ dodal Neymar podľa španielskych médií.

Má obrovský marketingový potenciál. Na rozdiel od Messiho je extrovert a šoumen. Na Facebooku má desať miliónov fanúšikov. Propaguje jedenásť firiem, má vlastnú obchodnú značku Njr11. Za rok 2012 zarobil dvadsaťtri miliónov eur, od klubu Santos pritom inkasoval iba dva. Teraz v Barcelone by mal brať trikrát viac.

Padá a simuluje

Okolo jeho vlaňajšieho prestupu do Barcelony je veľká kauza, pre ktorú musel odstúpiť bývalý prezident klubu Sandro Rosell. Vraj klamal, Neymar údajne nestál 57 miliónov eur, ale viac ako deväťdesiat. Možno je najdrahším hráčom v dejinách.

V prvej sezóne v katalánskom klube Neymar zatiaľ v plnej miere neukázal svoj potenciál, aj keď zopárkrát ukázal prvky geniality. Pribrzdili ho menšie zranenia. Nemal isté miesto v základnej zostave.

V 41 zápasoch dal pätnásť gólov. S loptou predvádza senzačné veci, ale jedno sa Brazílčanovi vyčítať musí – často padá a simuluje.

„Jeho telo nemôže vydržať veľa súbojov. Zvyčajne spadne, pretože nemá inú možnosť. Ale keď už capne, nemusel by robiť také divadlo. Už som mu to vravel,“ vyčíta mu Pelé.

Barcelončania pri vstupnej prehliadke zistili, že Neymarovi niečo chýba. Kilogramy. Pri výške 175 centimetrov váži sotva 64. Dres na ňom lieta, ako keby si ho požičal od staršieho brata.

Prvý Neymarov gól na MS

neymar2.gif

Cesta k úspechu

Celá krajina čaká, že enormný tlak ho nabudí k životnému šampionátu. Všetky tímy, ktoré sa zúčastnia sa v prípade neúspechu môžu utešovať, že je to iba šport. Až na Brazíliu.

„Trénoval som veľa vynikajúcich hráčov, trebárs i Cristiana Ronalda, ale nikdy som nepoznal futbalistu, ktorý by bol taký odolný proti stresu, ako je Neymar,“ tvrdí tréner Brazílie Luiz Felipe Scolari.

V Brazílii práve Neymara vzývajú ako svätca, garanta úspechu. Za národný tím odohral 48 zápasov, dal 33 gólov, pritom má iba dvadsaťdva.

„Je to poctivý chalan. V kabíne niet hráča, čo by ho nemal rád. To šialenstvo, čo okolo neho panuje – ak by som bol na jeho mieste – preskočilo by mi,“ vravel Scolari.

Majstrovstvá sveta nie sú pre Neymara obyčajným turnajom. Skôr cesta k nesmrteľnosti alebo k zatrateniu.

„Chceme ukázať celému svetu, že každý z Brazílčanov má víťazné srdce. Ak nás experti považujú za najväčších favoritov, ja im to vyhovárať nebudem,“ berie na seba zodpovednosť sebavedomý mladík.

„Ak hovoríme o túžbe víťazov, je logické, že sa dostávame pod tlak. Brazília berie iba víťazstvá. Všetko ostatné je fiasko,“ uzavrel Neymar.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Nový Pelé, to je Neymar. Simuluje a rád sa učí od Messiho