Nový hokejový model ME – čaká sa na Čechov

Proti silným tímom by mohli hrať Slováci aj na majstrovstvách Európy.
Proti silným tímom by mohli hrať Slováci aj na majstrovstvách Európy. (Autor: ILUSTRAČNÉ SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Vojtech Jurkovič|6. dec 2012 o 18:45

Hoci slovenskí hokejisti získali na svetových šampionátoch už štyri medaily, za dvanásť rokov ich elitná štvorka neprijala do svojho celosezónneho programu Euro Hockey Tour. Črtá sa prielom.

BRATISLAVA. Slovenský tím trénera Vladimíra Vůjtka sa aj na budúci týždeň chystá na turnaj Arosa Cup do Švajčiarska. Konkurencia je tradičná: domáce Švajčiarsko, Nórsko, Bielorusko. Predtým Slováci hrali na Nemeckom pohári v Mníchove s domácimi, Švajčiarmi a výberom kanadských legionárov z Európy.

Pred pár rokmi bývalé vedenie zväzu spolu so Švajčiarskom dostalo od zástupcov veľkej štvorky prísľuby, že by nás do Euro Hockey Tour (EHT) zobrali aspoň na jeden či dva turnaje na striedačku. Ostalo len pri sľuboch.

Teraz svitla nová šanca. Zmluva so sponzormi EHT trvá len do sezóny 2013/2014. Je známe, že turnaje EHT v Česku, Fínsku, vo Švédsku i v Moskve strácajú na atraktívnosti. Slabé sú návštevy najmä na stretnutiach, v ktorých nehrá domáca reprezentácia.

Dvanástka o titul

Podľa generálneho sekretára Českého hokejového zväzu Martina Urbana zvažujú cestu, ako podujatie zlepšiť. Odborná skupina zástupcov tradičných hokejových veľmocí oživila nápad usporiadať majstrovstvá Európy dlhodobým systémom. Majstrovstvá Európy boli v minulosti výlučne súčasťou majstrovstiev sveta, do podtabuľky ME sa jednoducho nezaratúvali zápasy so zámorskými tímami. Po novom by sa ME hrali podobne, ako fungujú európske futbalové poháre.

V hokeji by titul o európskeho šampióna hralo najlepších 12 krajín svetového rebríčka systémom doma ­ vonku. Takémuto modelu je naklonený aj šéf Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel.

Slovenský prezident je za

Prezident slovenského hokejového zväzu Igor Nemeček reagoval na projekt pozitívne. „Roky sa predsa snažíme nájsť kvalitnejší program pre reprezentáciu počas sezóny, model dlhodobých ME by nám nepochybne sedel. Na ťahu je však česká strana. Počkáme, s akým návrhom vyjde na budúci týždeň.“

Na nových ME by mohli hrať Česko, Švédsko, Fínsko a Rusko, ktoré by doplnilo ďalších osem krajín podľa rebríčka IIHF. V súčasnosti by to boli Slovensko, Nórsko, Švajčiarsko, Nemecko, Lotyšsko, Dánsko, Bielorusko a Francúzsko. „Hrali by sa dvojstretnutia doma - vonku. Cieľom je eliminovať zápasy, kde na ľade nie je domáce mužstvo,“ povedal pre idnes.cz M. Urban. Konkrétna podoba turnaja ešte nie je jasná.

Prezident SZĽH Nemeček čaká okrem toho stále na odpoveď českej strany, či Slovensko bude spoluorganizátorom MS 2015, ktorých finále bude v Prahe. „Ak sa Česi s nami nespoja, budeme kandidovať samostatne na MS v roku 2018,“ dodal Nemeček.

Oživia aj Ligu majstrov?

Ďalšia komisia IIHF má vypracovať do 30. júna 2013 ucelený návrh na nadnárodnú klubovú súťaž. Mala by to byť rekonštrukcia bývalej Ligy majstrov, ktorá bola medzi fanúšikmi veľmi populárna. Doplatila však na nezáujem sponzorov.

„Nová súťaž by mohla vzniknúť od sezóny 2014/15,“ dodal Martin Urban.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Nový hokejový model ME – čaká sa na Čechov