Gombos sa cítil, akoby vyliezol na Everest. Bola to symfónia, tvrdí

Slovenskí tenisti oslavujú výhru nad Čile v Davisovom pohári 2021.
Slovenskí tenisti oslavujú výhru nad Čile v Davisovom pohári 2021. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|18. sep 2021 o 22:37 (aktualizované 19. sep 2021 o 22:43)

Slovensko v Davisovom pohári zdolalo Čile, o dva body sa postaral Gombos.

BRATISLAVA. Komentátori nevychádzali z úžasu. Padali slová ako excelentný výkon, bezchybný zápas, ale objavili sa aj prirovnania k Dominikovi Hrbatému v životnej forme. 

Slovenský tenista Norbert Gombos mal svojmu súperovi Cristianovi Garínovi v súboji Davisovho pohára proti Čile čo vracať. Na US Open s ním trpko prehral. Po zápase dolámal raketu.

Veril si, vedel, že v Bratislave na domácich kurtoch v hale, kde vyhral challengerový turnaj, bude mať šancu. Ale že bude po päťdesiatich minútach po zápase, čakal iba málokto.

Prvý a jediný gem uhral 17. hráč sveta proti svetovej 115-tke za stavu 5:0 v druhom sete, keď už bolo prakticky rozhodnuté. Po tom, čo Gombos premenil mečbal, celý tím od radosti vyskočil a rozbehol sa za ním.

Davisov pohár: Slovensko - Čile 3:1

Alex Molčan - Cristian Garín 2:6, 4:6
Norbert Gombos - Nicolas Jarry
6:3, 6:7 (5), 6:3
Filip Polášek, Igor Zelenay - Alejandro Tabilo, Tomas Barrios Vera
6:1, 7:6
Norbert Gombos - Cristian Garín
6:0, 6:1

"Úžasná sobota v Bratislave, Slováci deklasovali Čile," písala oficiálna stránka Davis Cupu.

Hral bezchybne

Po zápase v prvom rozhovore pre RTVS Gombos povedal, že sa cíti, ako keby práve vyšiel na Mount Everest.

"Bola to vážna symfónia. Odohral som jeden z najlepších zápasov v kariére," povedal.

"Je to jedno z najkrajších víťazstiev v kariére, vyhrať v Davis Cupe dva body nie je jednoduché, som nesmierne rád, že som to zvládol," dodal.

Základ slovenského úspechu postavil Gombos už v piatok výhrou proti dvojke Čile Nicolasovi Jarrymu.

Priznal, že hoci si veril, až takýto jasný zápas neočakával. Na US Open mu uniklo víťazstvo pre niekoľko zlých rozhodnutí. Snažil sa z toho poučiť. Inšpiroval ho však aj zápas Alexa Molčana s Garínom v piatok. V ňom Čiľan vyhral. Gombos videl, čo by naňho mohlo platiť. 

"Nečakal som, že ten zápas bude aj v druhom sete taký hladký. Prvý set som vyhral 6:0 preto, že som z každej stránky hral bezchybne. Aj keď som išiel do druhého setu, vedel som, že je to len o mne, že len musím pokračovať v tom, čo hrám," povedal Gombos. 

"Na výsledok som sa ani nepozeral, sústredil som sa na každý fiftín. Nepripúšťal som si, že sa to otočí," priznal.

Prínos Tótha

Prakticky všetci hráči vyzdvihovali úlohu kapitána Tibora Tótha. Ten zažil oficiálnu premiéru ako daviscupový kapitán. Do tímu sa vrátil aj elitný deblista Filip Polášek, ktorý pôvodne v reprezentačnej kariére v Davis Cupe nechcel pokračovať. 

"Tibi výrazne prežíva zápasy. Je známe, že máme veľmi dobrý vzťah. Ja ho vnímam veľmi pozitívne," hovoril Polášek. 

"Tibor nás ženie dopredu," potvrdil jeho slová aj spoluhráč zo štvorhry Igor Zelenay.

Tibor Tóth a radosť slovenského daviscupového tímu.
Tibor Tóth a radosť slovenského daviscupového tímu. (Autor: TASR)

Práve dvojica Igor Zelenay a Filip Polášek vybojovala pre Slovensko v prvom sobotnom zápase dôležitý bod na 2:1. Debloví špecialisti zdolali Čiľanov Marcela Tomasa Barriosa Veru a Alejandra Tabila v dvoch setoch. 

V zápase boli vzhľadom na skúsenosti jasnými favoritmi Slováci. "Hoci výsledok 6:1 v prvom sete je jednoznačný, nebolo to až také jasné. No my sme zvládali dôležité výmeny. Aj keď nám potom v druhom sete výsledkovo po brejku ušli, dokázali sme sa vrátiť," hodnotil Igor Zelanay.

"S Filipom sme ešte v Davis Cupe neprehrali," pripomenul úctyhodnú štatistiku.

"Aj podľa mňa bol začiatok nervózny, spočiatku sme mali veľmi zlú úspešnosť prvého podania. Čím šiel zápas ďalej, tým lepšie som sa cítil na kurte," reagoval Polášek.

Klein bol zranený

Slováci menili dvojicu do štvorhry na poslednú chvíľu. Pôvodne mal nastúpiť spoluhráč Poláška z olympiády Lukáš Klein. Od začiatku sa hovorilo aj o možnosti, že nastúpi Zelenay. Až po stretnutí kapitán priznal, že v prípade mladého tenistu bolo problémom aj zranenie.

"S Kleinom som mal iné plány, ale žiaľ, mal zranenie, spadol na Malorke a nestihol si to doliečiť. Zlepšoval sa, ale mal som pocit, že tentokrát to ešte nestačí, preto som sa rozhodol postaviť Igora Zelenaya," povedal po zápase Tibor Tóth.

"Ale určite s ním do budúcnosti počítame," dodal. 

Čiľania špecialistov na štvorhru nemajú. Preto prichádzali zo slovenského tímu aj názory, že možno nomináciu nakoniec zmenia. Čiľská dvojica bola veľkou neznámou.

"Narýchlo sme ráno z rozohrávok vytušili, že budú hrať v tejto zostave. Zlanáril som Leoša Friedla (trénera, pozn. red.), poslal nám podrobnú analýzu oboch hráčov, to bola veľká pomoc," hovoril Polášek.

Svojich súperov si pozreli na videách z challengerových podujatí. Vďaka tomu lepšie zistili, čo môžu očakávať.

Víťazná premiéra

Tibor Tóth zažil ako kapitán daviscupovú premiéru. No prvýkrát dal v nominácii šancu aj mladíkom Alexovi Molčanovi a Lukášovi Kleinovi. Hoci Klein nakoniec nenastúpil na žiadny zápas, Molčan bol tímovou dvojkou a hneď v otváracom zápase celého stretnutia čelil v piatok Garínovi. 

"Poskladal sa výborný tím, vrátil sa Filip Polášek, snažíme sa zapojiť mladých hráčov," hovoril Tóth. 

Hráči ako jeden z kľúčov k úspechu hodnotili aj fakt, že Tibor Tóth ich o nominácii informoval dostatočne vopred.

"Veľmi som rád aj za môjho trénera, že má víťaznú premiéru ako kapitán. Tú pohodu vidieť na celom tíme," hovoril Gombos.

"Už sa opakujem, ale som šťastný, že sme vyhrali," uzavrel s úsmevom.

Slovensko vďaka výhre i výsledkom iných krajín automaticky postúpilo do kvalifikácie o finálový turnaj Davisovho pohára, ktorý sa odohrá na jeseň 2022. Toto stretnutie, ktoré rozhodne, či postúpia, odohrajú na jar 2022.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Gombos sa cítil, akoby vyliezol na Everest. Bola to symfónia, tvrdí