Nór Bardal vyhral prvú kvalifikáciu Turné v Oberstdorfe

V sťažených podmienkach s veľmi premenlivým vetrom kvalifikáciu v Oberstdorfe vyhral nórsky skokan na lyžiach Anders Bardal.
V sťažených podmienkach s veľmi premenlivým vetrom kvalifikáciu v Oberstdorfe vyhral nórsky skokan na lyžiach Anders Bardal. (Autor: TASR / AP)
SITA|28. dec 2013 o 22:27

Turné štyroch mostíkov v skokoch na lyžiach začalo v Oberstdorfe kvalifikáciou. Vyhral ju Nór Anders Bardal.

OBERSTDORF. Víťazom sobotňajšej podvečernej kvalifikácie na nedeľňajší úvodný diel 62. ročníka Turné štyroch mostíkov (T4M) v skokoch na lyžiach sa v nemeckom Oberstdorfe stal Nór Anders Bardal.

Druhý s odstupom 2,7 bodu skončil 41-ročný japonský veterán Noriaki Kasai, tretí bol držiteľ štyroch zlatých olympijských medailí Simon Ammann zo Švajčiarska.

Obhajca celkového prvenstva na T4M Gregor Schlierenzauer z Rakúska obsadil 7. priečku, hneď za ním klasifikovali jeho krajana Thomasa Morgensterna, ktorý dosiahol najdlhší pokus dňa (137 m).

Slováci neskákali

V kvalifikácii sa predstavilo dovedna 71 pretekárov, Slovensko nemalo zastúpenie.

Tridsaťjedenročnému Bardalovi namerali 134 metrov, za čo dostal od rozhodcov známku 153,9 bodu. Skúsený severan sa zároveň tešil aj z novinky Turné - špeciálnej finančnej prémie 2000 švajčiarskych frankov.

Spomenutú peňažnú odmenu dostane najúspešnejší v kvalifikácii, ale len v prípade jej uskutočnenia v riadnom termíne a pri účasti všetkých prihlásených skokanov.

Keď sa nenaplní niektorá z týchto podmienok, prémia sa presunie ako jackpot na ďalšiu kvalifikáciu v rámci T4M.

Nikto kvalifikáciu nevynechal

Prvých desať skokanov v aktuálnom poradí Svetového pohára (SP) malo vopred zabezpečenú miestenku do 1. kola hlavnej súťaže.

Na rozdiel od minulých ročníkov však tentoraz ani jeden z tejto elitnej spoločnosti nevynechal kvalifikáciu.

Ako je známe, v 1. kole hlavných súťaží sa už tradične na T4M skáče tzv. k. o. systémom (víťaz kvalifikácie s päťdesiatym skokanom, druhý z kvalifikácie so 49. skokanom v poradí atď.).

Do finálového 2. kola postúpi 25 víťazov vzájomných súbojov a piati zdolaní pretekári s najvyšším počtom bodov. Spomenutá tridsiatka skokanov si zabezpečí body do hodnotenia SP.

Prvé kolo hlavnej súťaže v Oberstdorfe v rámci 62. ročníka Turné štyroch mostíkov je na programe v nedeľu 29. decembra od 16.30.

Turné štyroch mostíkov- Oberstdorf (Nem.), mostík HS-137 - sobotňajšie výsledky:

Kvalifikácia: 1. Anders Bardal (Nór.) 153,9 bodu (134 m), 2. Noriaki Kasai (Jap.) 151,2 (135 m), 3. Simon Ammann (Švaj.) 150,8 (131,5 m), 4. Thomas Diethart (Rak.) 150,6 (135 m), 5. Peter Prevc (Slovin.) 148,7 (134 m), 6. Kamil Stoch (Poľ.) 147,1 (129 m)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nór Bardal vyhral prvú kvalifikáciu Turné v Oberstdorfe