Nie sú hráči, nie sú peniaze. Ôsma liga umiera

Symbolom dedinského futbalu je aj prostredie.
Symbolom dedinského futbalu je aj prostredie. (Autor: Ján Krošlák - SME)
Peter Briška|22. okt 2016 o 07:21

V najnižšej súťaži sa raz čaká na rozhodcu, inokedy sa zasa hľadá internetový signál. Niekedy aj po celej dedine.

Najnižšie futbalové súťaže bojujú s nedostatkom peňazí, nezáujmom mladých o šport či klesajúcim počtom divákov. Niektoré tímy 8. ligy drží pokope už iba zopár nadšencov.

Je nedeľa. Pre mnohých obyvateľov malých dedín to znamená povinnú rannú omšu, obed v kruhu rodiny a popoludňajší futbalový zápas domáceho tímu.

Ak nejaký v obci funguje. Futbal v mnohých menších i väčších dedinách upadá, ôsma liga, čo je najnižšia súťaž, už dávnejšie bojuje s viacerými problémami. Hrozí jej v blízkej budúcnosti zánik?

Tímy ťahajú nadšenci

Ligový rozhodca s viac ako dvadsaťročnou praxou tvrdí, že fungovanie klubov na tejto úrovni závisí už len od niekoľkých nadšencov.

„Ak tam nie sú, klub spravidla zanikne,“ vysvetlil Marián Klimčík s tým, že interes o futbal stagnuje. „Na žiackej úrovni je ešte záujem, ale málokto prežije s futbalom pubertálny vek. Od dorastu to iba klesá,“ skonštatoval.

Na zápas 8. ligy nastupujú mužstvá ŠK Bezovec Stará Lehota a TJ Družstevník Brunovce.
Na zápas 8. ligy nastupujú mužstvá ŠK Bezovec Stará Lehota a TJ Družstevník Brunovce. (Autor: Peter Briška - SME)

Futbal sa na dedine kedysi vnímal inak ako teraz. Bol súčasťou miestnej kultúry, koloritu obce. „Nedeľa bez futbalu nebola skrátka nedeľou. A teraz? Diváci takmer žiadni,“ dodal.

Ľudia zostali pohodlnejší, prednosť dajú radšej anglickej Premier League priamo z gauča.

Podstatne mladší rozhodca Ján (33) tvrdí, že za všetkým sú financie. Keď ich nemáte, klub ide dolu vodou.

Starší a skúsenejší, ktorí kopali aj vo vyšších súťažiach, dávajú hre akú-takú tvár, potom sú tu mladší, väčšinou domáci, ktorí dodávajú zasa iné prvky, často nevyspytateľné.


Roman Marföldi, hráč 8. ligy

„Hráči prestupujú inam, kde sú lepšie podmienky. Kto nemá peniaze, nemá ani trénera, čo sa odzrkadľuje na kvalite hry, disciplíne hráčov a ich dochádzke."

Najmä dochádzka slabne. Dvaja hráči na striedačke bývajú často luxusom.

Mladých futbal neláka

Roman Marföldi z Trnavy nastupuje v zápasoch 8. ligy iba niekoľko rokov. Kedysi hrával vyššie súťaže, pre nedostatok času však už menej trénoval a nedostával v zápasoch veľa miesta. Preto išiel do nižšej, aby hrával pravidelne.

Hoci musí dochádzať desiatky kilometrov, prijal ponuku od kamaráta, ktorý hráva za dedinu, v ktorej má chalupu. „Rozdiel je najmä v kvalite. Či už hráčov, ihrísk, alebo rozhodcov. Väčšina mužstiev v 8. lige prakticky netrénuje a keďže veľká časť hráčov ani nikdy vo vyšších ligách nepôsobila, tak sa hrá zväčša jednoduchý 'hurá' futbal,“ porovnáva jednotlivé úrovne.

Štyridsiatnik Martin z Trnavy pôsobí v poslednej lige už sedem rokov.

„V niektorých obciach sú hráči, ktorí by si zahrali aj o dve - tri ligy vyššie, niekedy sa zase podarí obliecť do dresov aj chalanov, ktorí si zápas iba odkráčajú,“ doplnil.

Aj takto to vyzerá na dedinskom futbale.
Aj takto to vyzerá na dedinskom futbale. (Autor: Peter Briška - SME)

O poslednej lige hovorí Marföldi ako o pomaly riadenej eutanázii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nie sú hráči, nie sú peniaze. Ôsma liga umiera