Budíček! Nie je faul ako faul. Play off prináša kontroverzné vylúčenia

Hokejista Michaloviec Filip Vašaš sa zvíja na ľade po zákroku hráča Slovana Reida Dukea.
Hokejista Michaloviec Filip Vašaš sa zvíja na ľade po zákroku hráča Slovana Reida Dukea. (Autor: Reprofoto/ Tipos extraliga)
Ondrej Rusnák|21. mar 2023 o 14:35

Ochrana zdravia hráča je predsa samozrejmosť.

Už vo štvrťfinále play off hokejovej extraligy sa objavilo viacero sporných trestov do konca zápasu. Tu je ich analýza.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), pristupuje takmer každý rok k z menám pravidiel. Zväčša sú to maličkosti, ktoré si fanúšik ani nevšimne.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor RTVS, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Zvyčajne každé štyri roky IIHF zmení väčší počet pravidiel, ktoré už majú väčší dopad na hru. Väčšinou sa necháva inšpirovať NHL a tak sa hokej globalizuje aj pravidlami.

Za zmienku stojí napríklad pravidlo o (ne)hraní puku brankármi vo vymedzenom priestore za bránkou, či postupnom prechode na úzke klziská.

Vďaka novým technológiám a snahe o minimalizovanie zranení hráčov, sa zaviedlo prísnejšie posudzovanie týchto situácií.

Pribudla aj možnosť využitia spomalených záberov pri udeľovaní vyšších trestoch. Myšlienka výborná, žiaľ jej realizácia na Slovensku nie je dokonalá.

V rámci zápasových štúdií v RTVS je mojou úlohou priniesť divákom pohľad (bývalého) hráča na hru. Tým, že má televízne vysielanie určitú dynamiku, nie je veľa času v štúdiu rozoberať detailne veci, ktoré by stáli za dlhšiu úvahu. Preto využijem tento priestor a rozoberiem, áno, tipujete správne - rozhodcov.

V tejto analýze sa venujem každému trest na 5 minút + do konca zápasu, ktorý rozhodcovia udelili tento rok od vyraďovacej časti našej najvyššej súťaže.

Niet zápasu...

V osemnástich zápasoch vyraďovacej časti bolo vylúčených celkovo 11 hráčov do konca zápasu. Čakám, kedy sa objaví známe memečko „podnikateľa“ z Popradu, ktorý vraví, že „Neni týždňa...“

V tomto prípade už takmer niet zápasu, keď nie je niekto vylúčený do konca zápasu. Z jedenástich vylúčení 5+DKZ udelili rozhodcovia nasledovné tresty.

Keďže aktuálne pravidlá IIHF nie sú preložené do slovenčiny v zátvorke je aj anglický preklad jednotlivých faulov.

  • 1x seknutie (slashing)
  • 2x bodnutie (spearing)
  • 1x napadnutie (charging)
  • 1x krosček (cross-checking)
  • 1x napadnutie hlavy a krku (illegal hit to the head or neck)
  • 5x vrazenie na mantinel (boarding)

Správne verdikty

Na úvod budem stručný.

Seknutie Popradčana Frenksa Razgalsa smeruje niekde do intímnych partií Filipa Bajteka. Je to správny verdikt. Osobne mi to prišlo skôr ako pichnutie, ale na treste by to nič nezmenilo.

Za bodnutie resp. pichnutie je automaticky vyšší trest.

Fauly od Langkowa a aj Baláža boli vyhodnotené teda taktiež správne.

Zákrok Phila Pietronira z Trenčína na Paločka z Michaloviec vzbudil prvé vášne. Napadnutie je podľa pravidiel akýkoľvek akt, keď hráč spraví niekoľko temp, prípadne prejde určitú vzdialenosť, aby mohol faulovať.

Mohlo sa jednať aj o bránenie v hre.

Nesúhlasím, že sa jednalo o tretieho hráča v súboji. Matúš Paločko vedel, že ide sám do troch a určite si nemyslel, že dvaja z nich mu len tak uvoľnia cestu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Budíček! Nie je faul ako faul. Play off prináša kontroverzné vylúčenia