NHL ho podrazila. Inžiniera z Ontária teraz nosia na rukách

John Scott počas Zápasu hviezd.
John Scott počas Zápasu hviezd. (Autor: TASR/AP)
Marek Kantorík|2. feb 2016 o 19:26

Spoveď Johna Scotta, ktorý si absolútne nečakane zahral v Zápase hviezd NHL. A absolútne nečakane sa stal jeho najužitočnejším hráčom.

BRATISLAVA. Nepatria k najzručnejším hokejistom, nehrajú v dôležitých úsekoch zápasov. Na ľad sa zväčša dostanú len na pár minút. Vzbudzujú však rešpekt a často dodajú tímu nový impulz.

Aj keď ich počet z roka na rok klesá, stále sa tešia veľkej priazni fanúšikov. Bitkári.

Pred sezónou by sotva niekto predpovedal, že sa jeden z nich vyrovná v popularite najväčším hokejovým hviezdam. A predsa sa to stalo.

Kampaň fanúšikov

Vyzeralo to ako obyčajný žart fanúšikov. Viaceré zámorské hokejové portály a blogy sa rozhodli, že do Zápasu hviezd NHL dostanú neznámeho hráča – útočníka Arizony Johna Scotta.

Emotívny happyend - Scott ako MVP Zápasu hviezd.

"Je to zábava, ale verím, že sa to časom skončí. Nechcem sa dostať do Zápasu hviezd takýmto spôsobom. Nezaslúžim si to,“ hovoril Scott pre web ligy vlani v decembri, keď sa ešte hlasovalo.

Iniciatívu fanúšikov však nezastavil. Z outsidera sa stal víťaz hlasovania a kapitán tímu Pacifickej divízie.

"Bol som prekvapený, šokovaný aj nadšený. Myslel som si, že ide o vtip, ale stalo sa to. Pokúsim sa tam zabaviť a odviesť maximum,“ povedal 33-ročný hokejista pre AZ Central.

Úder pod pás

Vtedy sa však začali komplikácie. Scotta vymenili z Arizony do Montrealu. Len dva týždne pred exhibičným zápasom. Montreal ho navyše hneď poslal na farmu.

sc1_res.jpg

FOTO -SITA/AP

"Videl som svoje meno v médiách, v tlačovej správe aj v zostavách. Ja, John Scott, mám nové rukavice. Na Zápas hviezd. Spoluhráči sú šťastní aj za mňa. Robia si žarty, ale všetko je v rámci dobrej nálady. A vtedy to prišlo,“ napísal Scott v blogu na stránke The Players Tribune.

"Vidím nášho generálneho manažéra, ako otvára dvere. Neusmieva sa. Vraví - ̦hej, John, môžeme spolu hovoriť?̕ Vošli sme do miestnosti a zavrel dvere. A potom mi povedal - vymenili sme ťa. Nie. V žiadnom prípade. Robíš si zo mňa srandu? Počul som ho veľmi dobre, ale potreboval som, aby to zopakoval. Práve sme ťa vymenili do Montrealu, vravel."

"Nerozumiem výmene v polovici sezóny, keď tím vyhráva. Ak poznáte NHL, viete, že sa to jednoducho nestáva."

"̦John, takto to chodí. Snažíme sa zlepšiť náš tím. Mali sme šancu získať hráča, tak sme ho zobrali, vravel mi."

sc2_r5528_res.jpeg

Bozk pre manželku, ktorá je v deviatom mesiaci tehotenstva a čaká dvojičky, vpravo sú Scottove dcérky. FOTO - TASR/AP

"Zvyšok konverzácie si nechám pre seba, pretože som profesionál. Ale môžete si doplniť prázdne miesta. Je to, ako hovoríme v biznise, emocionálne. Zbalil som si svoje hokejky a korčule. Vrátil som sa späť do posilňovne a zobral rukavice. Stále boli tam, kde sme sa rozprávali s chalanmi. John Scott, All-Star. Hodil som si ich do tašky. Začala sa dlhá cesta domov."

"Snažím sa nemyslieť na to, koľko majú moje dcéry rokov a ako dlho budú nenávidieť tento presun. Alebo na stres manželky, ktorá je v deviatom mesiaci tehotenstva a čaká dvojičky. Nášmu tímu v Phoenixe takmer nikto neveril, no som hrdý, že sme spoločne niečo dosiahli. Snažím sa nemyslieť na to, ako nechcem odísť."

"A snažím sa nemyslieť na to, že som to mal tušiť.“

Nikdy ti to nedovolia

Scott v blogu naznačil to, o čom bola hokejová verejnosť v zámorí presvedčená. Výmena do Montrealu bola účelová a prsty v nej malo vedenie NHL, ktoré sa snažilo zabrániť jeho štartu v Zápase hviezd.

Scotta zvolili fanúšikovia za kapitána tímu Pacifickej divízie. Po výmene by ním však nemal byť, keďže Montreal hrá v Atlantickej divízii.

sc5_r3680_res.jpeg

Pred Zápasom hviezd. FOTO - SITA/AP

Scott spomenul, ako mu ešte v čase hlasovania poslal jeho spoluhráč esemesku.

"Nikdy ti nedovolia hrať (v Zápase hviezd). Nikdy ti nedovolia ísť tam. Nie chlapíkovi ako ty.“

Scott ďalej v blogu písal:

"Asi si myslíte, že ma poznáte. Alebo aspoň stereotypy o Johnovi Scottovi. Nuž, dovoľte mi povedať niečo, čo vás môže prekvapiť – nikdy som nechcel byť bitkár.“

Opisuje, ako bol jeho vzorom legendárny obranca Ray Bourque. V mladosti hrával v obrane, až bitkárska kariéra z neho spravila útočníka.

Nemal ohromujúci talent. Tréneri mu vraveli, že je príliš veľký alebo príliš pomalý. Stále však na sebe pracoval, hoci neveril, že si raz zahrá v NHL.

sc4_r8026_res.jpeg

S dcérkami. FOTO - TASR/AP

Dostal štipendium na Michiganskej technickej univerzite a popri štúdiu hral hokej. "Keď budem mať tridsať, budem sedieť v kancelárii niekde v ospalom Ontáriu, v obleku, a budem šťastný,“ myslel si.

Spomínal na 10-hodinové cesty autobusom na zápasy u súperov, v zime a s pokazeným kúrením. Kým spoluhráči sledovali filmy, on čítal skriptá. "Ani som nepomyslel na to, že raz si zahrám v Zápase hviezd NHL,“ priznal.

Ako sa z inžiniera stal bitkár

Dokončil školu, zasnúbil sa a chcel sa usadiť. Lenže, veci sa zvrtli. Dostal ponuku z Houstonu, ktorý pôsobí v AHL. Snúbenicu presvedčil, aby mu dala tri roky. Ak sa nepresadí, vráti sa do skutočného života. Veď má titul zo školy, nič sa nemôže stať.

Práve v AHL začal s bitkami. "Možno neviete, ale do 23 rokov som sa ani raz na ľade nepobil. Nič som o tom nevedel. V AHL som zrazu štyri – päťkrát za zápas počúval – hej, ty veľký bastard, chceš ísť na to? Odmietal som. Ale potom sa to stalo,“ opisoval.

sc-kane_res.jpg

Pasovačka s kamarátom a bývalým spoluhráčom v Chicagu Patrickom Kanom. FOTO - TASR/AP

Tréner ho varoval pred hromotĺkom z tímu Peoria D.J. Kingom. "A čo som spravil? Pobil som sa s ním. Hneď jednu vrazil do čeľuste. Ale nejako som sa dokázal udržať na nohách a ten súboj som vyhral. Spoluhráči boli nadšení. Vtedy som si uvedomil, že mám dobrý pocit z toho, že som potešil chalanov. Tak som túto rolu prijal,“ vysvetľoval.

Pane, váš pas

V jeho tretej sezóne v AHL (a poslednej podľa prísľubu ktorý dal predtým snúbenici) sa stalo niečo, čo nečakal, že sa niekedy môže stať.

V jedno ráno, keď bol s tímom na tripe, sa mu ozvali z Minnesoty. Chceli, aby večer nastúpil na zápas v Calgary. Keď však prišiel na letisko a premýšľal, aké to bude hrať pred 20-tisíc divákmi, zaskočila ho otázka: "Pane, váš pas?“

Nemal ho so sebou. Nechal ho v Houstone. Nevzal si ho so sebou na trip, keďže ani vo sne nepredpokladal, že ho zavolajú do prvého tímu.

Do lietadla do Calgary sa nedostal.

sc6_r8836_res.jpeg

Scottova radosť z gólu v Zápase hviezd. FOTO - SITA/AP

"Myslel som si, že je po všetkom. Že ďalšia šanca už nepríde. Ale o pár týždňov ma zavolali znova. Na zápas proti Detroitu. Keď som preskočil mantinel na prvé striedanie, na ľade proti mne stáli Pavel Daciuk a Nick Lidström. To bola pecka.“

Scott tvrdí, že ľudia často bitkárov podceňujú. Odohrajú vraj len pár minút, pobijú sa a majú odrobené.

"Nikdy na to neviete prestať myslieť. Aj keď ste najtvrdší a najobávanejší chlapík v lige, stále máte strach. V mojom prvom roku v NHL to bolo také zlé, že som nedokázal spať. V noci som si na youtube pozeral bitkárov z tímov, proti ktorým sme mali hrať. Steve Macintyre. Eric Godard... Videl som tie monštrá a vo svojej hlave som s nimi zápasil už týždne dopredu. Až mi raz moja žena povedala – oni teraz asi tiež sedia doma pri počítači, pozerajú, ako niekoho biješ, a majú rovnaký strach. To mi pomohlo,“ naznačil.

Otázka, po ktorej ho stratili

Okrem Minnesoty si zahral za Chicago, New York Rangers, Buffalo, San Jose a naposledy za Arizonu. Nikdy však nebol lídrom, v NHL nazbieral len jedenásť bodov.

Aj preto neprotestoval, keď ho vedenie ligy vyzvalo, aby tlmil hlasovanie fanúšikov do Zápasu hviezd v jeho prospech. "Spravil som to bez váhania. Odkázal som fanúšikom – pozrite, ja si to nezaslúžim, hlasujte radšej za mojich spoluhráčov. A myslel som to úprimne,“ uviedol.

sc7_r968_res.jpeg

John Scott (vpravo) s Patrickom Kanom a Dustinom Byfuglienom (vľavo). FOTO - TASR/AP

"Ale tak, ako som si nezaslúžil ísť na Zápas hviezd, nezaslúžil som si ani spôsob, akým sa ku mne správalo vedenie ligy. Myslíš, že toto je niečo, na čo by boli tvoje deti hrdé? To bola otázka, po ktorej ma stratili,“ napísal Scott.

"Nie som náhodný človek z ulice, ktorý v nejakej súťaži vyhral zlatú vstupenku na to, aby si zahral hokej s hviezdami. Iste, hlasovanie fanúšikov bolo žart. Ale som jedným zo 700 najlepších hráčov v Severnej Amerike. A tvrdo som pre to pracoval. Od troch rokov som stál na korčuliach každý deň.“

Nosili ho na ramenách

Vedenie NHL po protestoch fanúšikov cúvlo a Scotta na Zápas hviezd pustilo. A to, čo sa dialo v Nashville, bolo už len čerešničkou na torte.

Scott bol najväčšou hviezdou Zápasu hviezd. Pri predstavovaní hráčov zožal najväčšie ovácie publika, v miniturnaji štyroch divízii strelil dva góly, predviedol úsmevnú pasovačku s najproduktívnejším hráčom súťaže Patrickom Kanom, bývalým spoluhráčom z Chicaga.

Napokon Scotta vyhlásili za najužitočnejšieho hráča zápasu. Keď po ňom ešte na ľade odpovedal pred kamerou na otázky reportéra, spoluhráči ho uprostred rozhovoru schmatli a nosili na ramenách. Neskôr mal vlastnú tlačovú konferenciu.

John Scott na rukách spoluhráčov.

Jeho príbeh zaujal aj filmových tvorcov. Hráčov agent pre televíziu TSN uviedol, že dostal ponuka na sfilmovanie svojej kariéry.

Či bude jeho príbeh pokračovať v Montreale alebo v inom klube NHL, je nateraz neisté. V jednom však už Scott má jasno.

"Keď budú moje deti staršie, rozpoviem im celý príbeh o jednom bláznivom januári, keď sme sa z ničoho nič museli presťahovať, keď bol ich otec v správach a hral ten čudný zápas v Nashville. Bude to celkom dobrý príbeh.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL ho podrazila. Inžiniera z Ontária teraz nosia na rukách