Nemeček vyzerá na jasného favorita

Igor Nemeček bude kandidovať na nového prezidenta hokejového zväzu.
Igor Nemeček bude kandidovať na nového prezidenta hokejového zväzu. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|6. jún 2011 o 18:10

Juraj Široký po trinástich rokoch končí vo funkcii prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. Boj o jeho miesto nevyzerá na veľký súboj . Bývalý generálny sekretár Igor Nemeček je v hokejovom hnutí jasným favoritom.

BRATISLAVA. Hokejové stanovy umožňujú, aby na piatkový kongres prišiel známy či menej známy človek a ak ho navrhne jediný delegát zo 123 ­členného kongresu, môže sa vo voľbách uchádzať o funkciu hokejového prezidenta. Teoreticky nový prezident nemusí byť členom hokejového zväzu.

Zatiaľ jediným oficiálne potvrdeným kandidátom je Igor Nemeček, ktorý bol dvanásť rokov generálnym sekretárom hokejového zväzu.

„O svojich potenciálnych súperoch som počul len kusé informácie. Pri formulovaní nových stanov sa zasadím, aby kandidátsky boj mal kultúru, aby bola uzávierka aspoň pár dní pred voľbami.“

Hlási sa k samostatnosti

Nemeček je aj dlho signalizovanou voľbou odchádzajúceho prezidenta Juraja Širokého. „Netajím, že mi v minulosti veľmi pomohol. Ak budem pokračovať v jeho funkcii, budem ju však vykonávať samostatne. Nepotrebujem sa zaštiťovať o jeho menom.“

Medzi blízkymi spolupracovníkmi došlo po šampionáte k rozporu v hlasovaní o trénerovi Glenovi Hanlonovi. Široký bol za jeho zotrvanie, Nemeček za odchod.

V minulých dňoch si zástupcovia extraligových klubov a klubov 1. ligy pozvali Nemečka na debatu o jeho víziách v prípade zvolenia. Keďže extraligové kluby majú tri volebné hlasy a prvoligové po dva, Nemeček oslovil strategický volebný potenciál.

Bývalý tréner reprezentácie a dlhoročný viceprezident zväzu Ján Filc minimalizoval možnosť, že by na poslednú chvíľu kandidoval.

Podobne Dárius Rusnák, člen výkonného výboru, majster sveta 1985. „Budem podporovať Nemečka. Má vybudované kontakty v medzinárodných hokejových štruktúrach, silný je aj doma.“

Medzi protikandidátmi sa najčastejšie spomína Marián Bezák, bývalý hokejista Slovana, ktorý je od detstva blízkym kamarátom Petra Šťastného. Ten v posledných voľbách v súboji so Širokým jednoznačne prehral.

Dostane prezident plat?

Široký vykonával svoju funkciu bez fixného mesačného platu. Sám však vyhlásil, že po jeho odchode by mala byť prezidentská funkcia platená.

Nový futbalový prezident Ján Kováčik i jeho predchodca František Laurinec ju vykonáva bez platu.

Na volebnom kongrese v piatok by malo mať hlasovacie právo 123 členov. Každý musí byť prítomný fyzicky, jednotlivec nemôže použiť napríklad všetky tri hlasy z kvóty extraligového klubu.

Voľba nového prezidenta bude tajná spolu s trojčlennou dozornou radou, ktorej mená budú na druhom lístku.

Nový prezident si navrhne sám minimálne šesťčlenný výkonný výbor, o ktorom sa bude hlasovať verejne. Na zvolenie stačí nadpolovičná väčšina hlasov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov