Talentovanejšia ako Slafkovský? Za Slovensko hrá 14-ročný zjav, namiesto bábik mala hokejku

Nela Lopušanová v zápase s Japonskom.

Talentovanejšia ako Slafkovský? Za Slovensko hrá 14-ročný zjav, namiesto bábik mala hokejku

Nela Lopušanová v zápase s Japonskom. (Autor: IIHF)
Nela Lopušanová v zápase s Japonskom.
Nela Lopušanová v zápase s Japonskom. (Autor: IIHF)
Šimon Čop, Patrik Fotta|11. jan 2023 o 10:45

Nela Lopušanová žiari na MS v hokeji do 18 rokov.

ŽILINA. „Máme doma také iné dieťa,“ s úsmevom hovorí Slávka Lopušanová, keď príde reč na jej dcéru. Zo slov matky cítiť hrdosť i starostlivosť.

S manželom Jozefom súhlasili, že pre Sportnet vyrozprávajú príbeh hokejového zázraku, ktorý reprezentuje Slovensko na majstrovstvách sveta žien do 18 rokov.

Svojimi výkonmi vo švédskom Östersunde udivuje slovenských i zahraničných fanúšikov, novinárov či expertov.

Nela Lopušanová má iba štrnásť rokov. Napriek tomu už teraz patrí k najlepším hráčkam v ženskej extralige a v zbierke má aj účasť v All Star tíme zo seniorských MS v hokejbale.

Jej kariéra je stále len na začiatku, no dala by sa charakterizovať jedným slovom: úspech. Došla k nemu rokmi tréningu, ale bez obrovského talentu by to nebolo možné.

Korčuľovanie a práca s hokejkou jej ide asi tak prirodzene ako dýchanie. Od útleho detstva prevyšuje nielen rovesníčky, ale i rovesníkov.

Namiesto bábik hokejka

Nela už v útlom veku dokazovala mimoriadne pohybové zdatnosti. Jej talent bol nesporný. Našťastie ho nik nemusel hľadať – ukázal sa sám.

„Sama od seba si od dvoch-troch rokov brala hokejku či loptu, a tak jej to ostalo. Skrátka jej to bolo prirodzené, akoby sa s tým narodila,“ vysvetľuje otec Jozef.

„Nehrávala sa s bábikami. Hokejka alebo lopta, to bolo jej,“ s úsmevom opisuje inakosť svojej dcéry Slávka Lopušanová.

Nela sa narodila 26. februára 2008. Nemala ešte ani päť rokov, keď začala hrávať hokej. Inšpiroval ju starší brat Šimon, ktorý aktuálne pôsobí v seniorskom tíme Žiliny v prvej lige.

Kým slovenskí hokejisti bojovali v roku 2012 o svoju zatiaľ poslednú medailu z majstrovstiev sveta, výnimočné dieťa si cibrilo schopnosti vždy, keď mohlo. Dokazujú to videá v rodinnej zbierke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Talentovanejšia ako Slafkovský? Za Slovensko hrá 14-ročný zjav, namiesto bábik mala hokejku