Nečakaná prehra Francúzov, známych už 6 štvrťfinalistov

SITA|8. mar 2009 o 19:28

Najväčšie prekvapenie v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. - 8. marca) sa zrodilo v Ostrave.

BRATISLAVA. Česi si poradili s Francúzmi 3:2, keď istotu celkového postupu do štvrťfinále, v ktorom privítajú Argentínčanov, mali už po prvej nedeľňajšej dvojhre.

O tretí bod domáceho tímu sa na tvrdom povrchu Taraflex v ČEZ Arene postaral Radek Štěpánek. Druhú športovú mladosť akoby prežívajúci 30-ročný karvinský rodák zdolal semifinalistu novembrového "výberového" šanghajského Masters Cupu Gillesa Simona za 155 minút 7:6 (2), 6:3, 7:6 (0) a ujal sa v štatistike zo vzájomných súbojov vedenia 2:1. Víťaz tohtoročných turnajov ATP v austrálskom Brisbane a americkom San Jose Štěpánek odčinil svoju piatkovú trojsetovú prehru s Joom-Wilfriedom Tsongom. Líder mierne favorizovaného tímu hostí Simon, debutant v súpereniach o "šalátovú misu", absolvoval na severe Moravy štyri tajbrejky a v žiadnom neuspel. V piatok ťahal za kratší koniec vo dvoch proti Tomášovi Berdychovi, vtedy však ôsmy muž renkingu získal aspoň čestný set.

"Galský kohút" nezvíťazil v DP na českej pôde už od roku 1926. V historickej bilancii, vrátane bývalého Česko-slovenska, je teraz stav 7:7. Francúzi putujú do baráže po prvý raz od roku 2000.

Vlaňajší finalisti Argentínčania, na ktorých pri totálne obmenenej zostave oproti novembrovému sklamaniu bolo v Buenos Aires zvedavých iba niekoľko stoviek fanúšikov, aj bez Juana Martina Del Potra či Davida Nalbandiana nezvratne viedli už po sobote nad slabučkými Holanďanmi, keď špecialista na párové zápasy Lucas Arnold Ker a Martin Vassallo-Arguello za dve hodinky na osvedčenej antuke zdolali Jesseho Hutu Galunga a Rogiera Wassena a nadviazali na piatkové úspechy Juana Ignacia Chelu a Juana Monaca. Argentína vedená novým kapitánom Modestom „Titom“ Vásquezom napokon triumfovala 5:0.

Chorváti si v Poreči na tvrdom povrchu RuKortHard v hale podľa všeobecných očakávaní suverénne poradili s Čiľanmi (takisto 5:0), ktorí hrali bez maródujúceho trojnásobného olympijského medailistu Fernanda Gonzáleza a stále platí, že na európskej pôde sa nepresadili od roku 1967. O triumf šampióna zo sezóny 2005 sa v úvodných singloch i debli postarali Mario Ančič a Marin Čilič. Chorváti budú vo štvrťfinále čeliť, určite doma, úspešnému zo stretnutia predvlaňajšieho šampióna Spojených štátov amerických a Švajčiarska oslabeného absenciou Rogera Federera.

V Birminghame v Alabame (kde sa v nedeľu začalo hrať o 19.00 h SEČ) v sobotu zavŕšili dokonalý priebežný obrat v prospech USA spoloční lídri deblového svetového rebríčka ATP Bob a Mike Bryanovci. Dvojičky dosiahli na tvrdom povrchu Premier Court v hale svoj jubilejný 15. úspech v reprezentácii. V piatok Stanislas Wawrinka absentujúci od januárových melbournských Australian Open potvrdil, že na Jamesa Blaka pozná recept. Deblový olympijský víťaz z Pekingu 2008 totiž v súboji dvoch bývalých členov Top 10 upravil vzájomné skóre už na 3:0. Andy Roddick však potom nezaváhal proti Marcovi Chiudinellimu (až 341. v renkingu), vyrovnal stav stretnutia a zároveň sa svojím jubilejným 30. triumfom v DP dotiahol na Andreho Agassiho na šieste miesto v národnej bilancii. S 59 víťazstvami, vrátane štvorhry, vedie legendárny búrlivák a čerstvo už päťdesiatnik John McEnroe.

Obhajcovia trofeje Španieli mali na antuke v Benidorme garanciu triumfu nad Srbmi vyplývajúcu z vedenia 3:1 po tom, ako líder rebríčka ATP Rafael Nadal zdolal v úvodnej nedeľňajšej dvojhre Novaka Djokoviča za 148 minút 6:4, 6:4, 6:1.

Šesťnásobný grandslamový šampión Nadal zvýšil v bilancii zo súbojov s úradujúcim majstrom sveta na 11:4 vo svoj prospech. Trojke terajšieho počítačového poradia Djokovičovi ešte nikdy nepodľahol na najpomalšom povrchu (skóre 6:0).

Dvadsaťdvaročný Malorčan Nadal, ktorý pre problémy s kolenom chýbal vo vlaňajšom finále v Argentíne, ale aj na minulotýždňovom podujatí ATP v Dubaji (Srb tam získal titul), v sobotu v dueli odloženom z piatka pre poškodenie areálu vetrom povolil Jankovi Tipsarevičovi len 3 gemy. Predtým zverenec Mariána Vajdu Djokovič v repríze dubajského finále nečakane hladko podľahol Davidovi Ferrerovi v troch setoch. Napokon iba dočasnú nádej pre balkánsky výber vykresali vo štvorhre Viktor Troicki a Nenad Zimonjič. Ako je známe, v piatok sa vôbec nehralo, pretože v noci zo štvrtka vietor poškodil provizórne tribúny pre 14 000 divákov.

Kapitánom Albertom Costom namiesto Emilia Sáncheza od tejto sezóny vedení Španieli sa 10. - 12. júla medzi najlepšími ôsmimi stretnú s Nemcami, a to doma. Nemci aj v piatom vzájomnom súboji zdolali Rakúšanov. V Garmisch-Partenkirchene na tvrdom povrchu Rebound Ace v hale sa o ich vytúžený tretí bod postaral náhradník za Rainera Schüttlera Nicolas Kiefer, ktorý v prvom nedeľňajšom a celkovo predposlednom treťom singli prekonal odpor Jürgena Melzera za 146 minút - 7:6 (3), 6:4, 6:4. Od januárového zranenia členka v zápase proti Dominikovi Hrbatému na Hopmanovom pohári v austrálskom Perthe vo dvojhre pauzujúci niekdajší 4. hráč renkingu ATP Kiefer (33.) pripomenul, že na svojho terajšieho rebríčkového suseda Melzera (32.) to vie. Skóre zo vzájomných súbojov totiž upravil už na 8:0. Rakúšania evidentne urazili šťastenu už v piatok: Melzer totiž po nečakanom vstupnom triumfe Stefana Koubeka nad Schüttlerom premrhal proti Philippovi Kohlschreiberovi náskok 2:0 na sety a 4:2 a celkový priebežn

ý obrat dokonali v sobotňajšej štvorhre Kohlschreiber s Kieferom proti deblovo uznávanejším Julianovi Knowlemu a Alexandrovi Peyovi.

Vo štvrťfinále nebudú chýbať tradične silní Rusi. O definitíve osemfinálového úspechu favorizovanej „zbornej“ v Sibiu na tvrdom povrchu GreenSet v hale proti Rumunom rozhodol Dmitrij Tursunov. Náhradník za Marata Safina zdolal na úvod nedeľňajšieho diania Victora Hanesca za 226 minút 4:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:2. Dvadsaťšesťročný moskovský rodák Tursunov, 28. v rebríčku ATP, teda napokon nepripustil gradovanie nečakanej zápletky po tom, ako v sobotu za stavu 2:0 pre Rusko na zápasy premrhal po boku spomenutého Safina náskok 2:0 na sety proti Mariusovi Copilovi a Horiovi Tecauovi vo štvorhre. Dvadsaťsedemročnému Bukurešťanovi Hanescovi (39. v počítačovom poradí) sa revanšoval za vlaňajšiu prehru z madridskej haly a upravil bilanciu zo vzájomných duelov na 3:1. Rusi po piatku viedli 2:0 zásluhou Safina a Michaila Južného, teda zhodne hráčov, ktorí poznajú pocit z premenenia mečbalu vedúceho k celkovému triumfu svojej krajiny v DP.

Napätie na dvorci i mimo neho panuje v Malmö, kde miestna radnica vylúčila verejnosť z Baltiska Hallen z bezpečnostných dôvodov pre konflikt v pásme Gazy. Postupujúceho z duelu Švédsko - Izrael napokon na tvrdom povrchu Taraflex určí až piaty duel. Po štvrtom je totiž stav 2:2, keď za hostí v päťsetovej dráme, už tretej z tohto scenára, vyrovnal Dudi Sela proti Thomasovi Johanssonovi. V piatok kapitánovi hostiteľov Matsovi Wilanderovi takmer dokonale vyšiel riskantný ťah s nasadením dvoch rekonvalescentov: od októbra odmlčaný T. Johansson za 3:58 h zlomil odpor Harela Levyho (8:6 v piatom sete) a na medzinárodnej scéne už tretiu sezónu absentujúci Andreas Vinciguerra sa dostal na 2:1 na sety proti favorizovanému Dudimu Selovi. Izraelčan si však napokon vynútil „maratón“ a krátko pred polnocou SEČ získal rozhodujúci set 11:9, keď už v desiatom geme pri svojom podaní mal mečbal.V sobotu si experti na štvorhru Simon Aspelin a Robert Lindstedt poradili s dvojicou Amir Hadad, Andy Ram.

Prehľad konečných výsledkov a stavov stretnutí osemfinálového 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov (hrá sa 6. - 8. marca):

Argentína - Holandsko 5:0

Česko - Francúzsko 3:2

USA - Švajčiarsko 2:1 po sobotňajšej štvorhre

Chorvátsko - Čile 5:0

Švédsko - Izrael 2:2 po I. nedeľňajšej dvojhre

Rumunsko - Rusko 1:4

Nemecko - Rakúsko 3:2

Španielsko - Srbsko 4:1

Dvojice vo štvrťfinále (hrá sa 10. - 12. júla) - zhora podľa "pavúka":

Česko - Argentína

Chorvátsko - USA alebo Švajčiarsko (Chorvátsko určite bude mať výhodu domáceho prostredia)

Švédsko alebo Izrael - Rusko (Rusko určite bude hrať u súpera)

Španielsko - Nemecko

Už istí účastníci septembrových stretnutí o účasť vo svetovej skupine 2010 z terajšej 16-člennej elity (zdolané tímy):

Čile, Francúzsko, Holandsko, Rakúsko, Rumunsko, Srbsko

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Nečakaná prehra Francúzov, známych už 6 štvrťfinalistov