Najznámejší Slovák vo futbalovom svete jubiluje

Jozef Vengloš (na snímke ako tréner ČSSR v roku 1982) je v rámci FIFA a UEFA dobrým reprezentantom Slovenska.
Jozef Vengloš (na snímke ako tréner ČSSR v roku 1982) je v rámci FIFA a UEFA dobrým reprezentantom Slovenska. (Autor: archív)
Sportnet|17. feb 2011 o 00:00

Z futbalového Slovenska pozná svet určite najlepšie Jozefa Vengloša. V role trénera výrazne pomáhal stavať pyramídu najpopulárnejšieho športu v mnohých rozvojových krajinách, ale pozvali ho aj tam, kde táto hra rozkvitala.

Pracoval tak fundovane a presvedčivo, že si človek často kládol otázku, ako sa to vôbec dá tak s úspechom zvládať? Profesor svetového futbalu a vysokoškolský pedagóg to dokázal s pokorou a s vedomím, že čo robí, nerobí iba pre seba, ale pre všetkých, čo majú túto hru radi.

KOŠICE. Pri bližšom spoznávaní Vengloša sme zistili, že sa k úspechom prepracoval učenlivo, s veľkým citom a snahou zvládať všetky prekážky. A to ako v škole, tak aj v kopačkách na ihriskách a neskôr v role trénera na lavičkách.

Kapitánom belasých

Kvôli prístupu k futbalu sa Vengloš rýchlo stal kapitánom mužstva, a hoci bol jeho najmladším hráčom, ružomberský rodák bol aj vodcovskou osobnosťou starších. Tréner Leopold Šťastný si snaživého stredopoliaraho tiež veľmi obľúbil a vybral ho už ako hráča za asistenta. S výnimkou polročnej vojenčiny v Dukle Pardubice obliekal Jožko iba dres Slovana, s ktorým bol majstrom v roku 1955 a víťazom Čs. pohára '63. Až na záver kariéry hral a trénoval FC Prague Sydney, kde prevzal aj prípravu austrálskej reprezentácie. Tam po skusoch zo Šťastného školy získal ďalšie cenné vedomosti.

K titulom a pohárom

Na domácej klubovej úrovni Vengloš prerazil hneď po návrate z Austrálie, keď s VSS Košice dobyl historický úspech - strieborný stupienok v I. lige - a priaznivci strojárov dodnes oprávnene hovoria, že vtedy hrali strojári zo všetkých mužstiev najkrajší futbal v bývalom Československu. Po návrate do Bratislavy získal so Slovanom v rokoch 1974 a 1975 dva tituly, dva triumfy v Slovenskom pohári a jeden v Československom. A aby to nebolo málo, v roku 1976 sedem jeho hráčov tvorilo užší čs. káder, ktorý v Belehrade na ME získal titul a on pri triumfe bol ako asistent trénera Václava Ježka.

Dvakrát na MS

Bol jediným čs. trénerom, ktorý reprezentáciu doviedol v rokoch 1982 a 1990 na MS, a tieto úspechy ozdobil ešte bronzom na ME 1980 či európskym titulom ČSSR 23 v sedemdesiatych rokoch. Dodnes je na čele rodiny európskych trénerov, na požiadanie FIFA a UEFA chodí prednášať o najnovších poznatkoch na svetové fóra. S Pelém, Platinim a ďalšími pomáhal tvoriť nejednu All Stars zostavu na MS, viedol aj svetový výber. Nuž, málo trénerov dosiahlo to čo on. To sme však zďaleka ešte všetko nepovedali, pretože Venglošov životopis je na veľký futbalový román. Pri tejto rekapitulácii dodajme, že svetom uznávaný velikán sa zajtra, 18. februára, dožíva 75 rokov. K tomuto jubileu mu zaželajme veľa zdravia, aby nášmu najpopulárnejšiemu športu mohol dať ešte veľa darov zo svojho bohatstva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Najznámejší Slovák vo futbalovom svete jubiluje