Najproduktívnejším hráčom MS 20 je Forsberg, z našich Pánik

Richard Pánik hrá momentálne v Toronte.
Richard Pánik hrá momentálne v Toronte. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|7. jan 2015 o 23:29

Majstrostvá sveta v hokeji do 20 rokov sa prvýkrát hrali na Slovensku. V Piešťanoch sa odohrala aj pamätná bitka.

BRATISLAVA. Dva turnaje na území Slovenska, nezabudnuteľná bitka v Piešťanoch roku 1987, či dominancia Sovietov a Kanady. Aj to sú Majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa každoročne konajú na prelome rokov.

Pomaly štyridsaťročná tradícia týchto majstrovstiev sa začala na Slovensku. Prvý oficiálny turnaj sa odohral v stredoslovenských mestách – v Banskej Bystrici a Zvolene.

Najúspešnejším rokom slovenskej reprezentácie pred aktuálnym turnajom bol rok 1999, keď sa výberu pod vedením Jána Filca podarilo vybojovať prvú medailu na šampionáte. Slovenské dresy si vtedy obliekali hráči ako Ján Lašák, Rasťo Staňa, Marián Gáborík, či Laco Nagy.

Blízko k medaile mali aj Pánik, či Tatar, ktorým sa to ale nepodarilo. V roku 2009 neuspeli v boji o bronz s Ruskom po senzačnom víťazstve nad USA 5:3.

Najproduktívnejší Forsberg s Vaicom

Najproduktívnejším hráčom histórie šampionátov je Peter Forsberg, ktorému sa podarilo získať až 42 bodov v 14 stretnutiach. „Tento rekord nebude nikdy prekonaný," skonštatoval Markus Näslund pre nhl.com.

O 20 bodov menej má najproduktívnejší slovenský hráč – Richard Pánik, ktorý dominuje aj štatistike gólov (15). Martin Réway sa po Majstrovstvách sveta 2015 posunul na druhú priečku s 21 bodmi

Prekvapujúcim lídrom asistencii v slovenskej reprezentácii je Ľubomír Vaic, ktorý prihral na trinásť gólov. Najviac trestných minút dostal Boris Valábik (52).

Neoficiálne vyhrali v Leningrade domáci

Prvá neoficiálna myšlienka prišla už v roku 1974, keď v Leningrade zvíťazil domáci Sovietsky Zväz.

Od roku 1974 až po rok 1979 sa nikomu okrem Sovietov tento turnaj vyhrať nepodarilo. Aj prvý oficiálny turnaj na česko-slovenskej pôde, na ktorom mohli fanúšikovia vidieť v akcii slávneho Vjačeslava Fetisova, patril im. Sovietsku zbornú zastavili Švédi, ktorí získali zlato v roku 1980. Potom sa do hry zapojila Kanada, ktorá prvýkrát vyhrala v roku 1982.

Pamätnými boli Majstrovstvá 1987. Turnaj sa konal v Piešťanoch. Vyhrali ho Fíni zásluhou diskvalifikácie dvoch najvážnejších ašpirantov na titul – Sovietskeho zväzu a Kanady. Dôvodom bola hromadná bitka všetkých zúčastnených vo finálovom stretnutí, ktorá trvala až 20 minút.

V tíme Fínov sa objavil obranca menom Petri Matikainen – súčasný tréner Slovana Bratislava.

Od roku 1993 až po rok 1997 Kanada nepoznala premožiteľa. V tom čase ju reprezentovali také hviezdy ako Eric Lindros, Kris Draper, Scott Niedermayer, Jarome Iginla a ďalší.

Práve Kanada drží najdlhšiu sériu získaných medailí, keď od roku 1999 až po rok 2012 nikdy neskončila horšie ako na treťom mieste.

Čechom sa podarilo zvíťaziť na MS 2000 a 2001. Václav Nedorost, Martin Havlát, Tomáš Plekanec, či zosnulý Josef Vašíček patrili k najväčším talentom českého výberu. Na domácom šampionáte v Pardubiciach a Hradci Králové sa už presadiť nedokázali.

Po prvýkrát v histórii sa podarilo MS 20-ročných vyhrať USA až v roku 2004. Odvtedy sa s nádejnými talentami radovali aj v roku 2010 a 2013.

Kanada čakala pred aktuálnym titulom na zlato od roku 2009. „Je ťažké získať titul na Majstrovstvách sveta juniorov. Pokúšame sa o to každý rok, no v poslednej dobe sa nám to nedarí,“ zhodnotil situáciu kanadského tímu kapitán Pittsburghu Penguis. Ostatné roky si zlato medzi sebou rozdelili Rusi (2011), Švédi (2012) a minuloroční víťazi Fíni.

V Piešťanoch boli naši druhí

Zaujímavými účastníkmi MS boli Japonci, ktorí hrali na MS v roku 1993. Poliaci chýbajú na vrchole od roku 1997, Francúzi od roku 2002, Ukrajinci od 2004. Bielorusi, Kazaši, Rakúšania, či Lotyši opustili elitu v roku 2007, 2009, 2010, a 2013. Posledným tímom, ktorý opustil A kategóriu MS boli v roku 2014 Nóri. Tí prenechali miesto svojim susedom z Dánska.

Česko-Slovensko rovnako na Majstrovstvách sveta dokázalo uspieť. Súperi sa o tom mohli presvedčiť už na prvých oficiálnych MS, kde sa na domácej pôde podarilo mladým Čechoslovákom vybojovať bronz.

Dokopy sa im podarilo získať až 11 kovov. Ani jeden nebol so zlatým leskom. V Piešťanoch boli aj vďaka diskvalifikácii Kanady a ZSSR druhí. Počas rokov 1989 – 1991 a aj počas svojej derniéry v roku 1993 sa podarilo šikovným talentom na čele s Jágrom, Pálffym, Stümpelom vybojovať bronzové medaily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Najproduktívnejším hráčom MS 20 je Forsberg, z našich Pánik