Najproduktívnejší útok na EURO má Holandsko

(Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|5. jún 2012 o 19:37

Ronaldo dal za Real v sezóne toľko gólov, čo piati Španieli dokopy.

Favoritom turnaja a obhajcom trofeje Španielom chýba v tíme kanonier, ktorý by mal za sebou silnú sezónu.

BRATISLAVA. Žiadny tím na majstrovstvách Európy vo futbale sa nemôže pýšiť lepším kanonierom. Portugalčan Cristiano Ronaldo lámal rekordy a má za sebou najlepšiu klubovú sezónu v kariére.

V španielskej lige si zlepšil osobný rekord o šesť gólov (dal ich 46).

Presne toľko gólov dali vo svojich kluboch všetci piati nominovaní útočníci Španielska (Torres, Pedro, Negredo, Navas, Llorente), najväčšieho favorita turnaja. Celkovo dal vo všetkých súťažiach senzačných 59 gólov.

„Naším cieľom je vyhrať EURO,“ vyhlásil Ronaldo, ktorý bude na ME pod obrovským tlakom.

Na MS sa lúčil pľuvancom

Najdrahší futbalista v dejinách však zatiaľ nepredvádza v národnom tíme všetko, čo vie.

Kým v Reale Madrid má priemer 1,02 gólu na zápas, v reprezentácii sa presadí zhruba v každom treťom súboji. V 90 zápasoch dal za národný tím 32 gólov.

Ronaldo sklamal aj na majstrovstvách sveta v Afrike 2010, keď dal iba jeden gól slabým Severokorejčanom. S Afrikou sa rozlúčil pľuvancom na kameru po prehre so Španielmi.

Je viacero dôvodov, prečo mu to v reprezentácii nejde ako v klube, napríklad iný štýl hry.

„Náročná a ťažká sezóna môže na ňom opäť zanechať stopy,“ tvrdil tréner slovenskej reprezentácie Stanislav Griga. Ronaldo odohral v sezóne v štyroch súťažiach takmer šesťdesiat zápasov.

Španielom chýba strelec

Úradujúci majstri sveta a Európy – Španieli vynikajú kreativitou a útočnou silou.

Výnimočného kanoniera však v tíme nemajú. David Villa, najlepší strelec v histórii národného tímu, nebol po zranení vo forme. Účasti sa vzdal.

V klube sa najviac darilo Fernandovi Llorentemu z Bilbaa – v španielskej lige dal šestnásť gólov. Trebárs chýrny Fernando Torres (Chelsea) strelil v uplynulom ročníku Premier League iba šesť gólov.

Paradoxne zo Španielov v lige najproduktívnejší Soldado z Valencie (dal 17 gólov) sa do nominácie nezmestil.

V kluboch strelecky najviac vynikli Holanďania.

Robin Van Persie (Arsenal) bol s tridsiatimi gólmi najlepším strelcom anglickej ligy, Klaas – Jan Huntelaar (Schalke 04) s 29 gólmi vládol kanonierom bundesligy. Spolu dali obaja vo všetkých súťažiach 81 gólov.

A to holandský kouč nepovolal mladého Basa Dosta (Heereveen) – s 32 gólmi najlepšieho strelca holandskej ligy.

Skvelý Ibrahimovič

Na svojich kanonierov môžu byť pyšní Nemci. Mário Gómez bol druhým najlepším kanonierom bundesligy (26 gólov ) i Ligy majstrov (12). Celkovo dal vo všetkých súťažiach 42 gólov.

Podolski (Kolín) dal v bundeslige 18 gólov. Miroslava Kloseho sužovali zranenia, v posledných desiatich zápasoch odohral iba 26 minúť. I preto dal v Serii A za Lazio Rím iba trinásť gólov. Národný tím mu sedí v 116 zápasoch dal 63 gólov.

Špičkové kanoniera majú v tíme i Švédi – Ibrahimovič bol s 28 gólmi najlepším strelcom Serie A. Anglicku bude v prvých dvoch zápasoch na ME chýbať Rooney – druhý najlepší kanonier Premier League.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Najproduktívnejší útok na EURO má Holandsko