Najlepším Slovákom chýba k Messiho rekordu 60 gólov

Róbert Semeník dal v slovenskej lige cez sto gólov.
Róbert Semeník dal v slovenskej lige cez sto gólov. (Autor: SITA)
Pavol Spál|13. dec 2012 o 19:56

Slovenskí kanonieri v najlepších rokoch éry samostatnosti dali zhruba tretinu z Messiho gólov.

BRATISLAVA. Počas tohto roka strelil už 88 gólov, čo ešte nikto nikdy nedokázal. A senzačnú bilanciu ešte Argentínčan Lionel Messi rozširuje.

K dobru má Barcelončan ešte dva zápasy. A za ním je veľká priepasť. Ronaldo z Realu Madrid dal o dvadsaťšesť gólov menej – čo je tiež senzačná bilancia.

Messiho rekord však spochybňujú. Trebárs v Afrike, kde v roku 1972 bývalý reprezentant Zambie Godfrey Chitalu údajne strelil až 107 gólov. Podľa brazílskeho Flamenga je pre zmenu rekordérom Zico, ktorý vraj v roku 1979 dal 89 gólov.

Šéf štatistického úradu Flamenga upozornil, že Zico bol navyše dva mesiace zranený. „Ak by hral celý rok, strelil by viac ako sto gólov,“ vraví štatistik Lucerna.

Z našich dal najviac Pich

Slovensko výnimočného kanoniera nemá. Spomedzi strelcov na prvoligovej scéne strelil najviac gólov v tomto roku Žilinčan Róbert Pich – osemnásť. Na čo potreboval 43 zápasov. To je priemer 0,41 gólu na zápas. Trinásť gólov dal v lige, päť v slovenskom pohári.

Z reprezentantov mal najlepší rok útočník Plzne Marek Bakoš – v 48 súbojoch dal šestnásť gólov. Dvanásť dal v českej, štyri v Európskej lige. Za národný tím v 8 zápasoch ani jeden. Marek Hamšík (Neapol) sa presadil štrnásťkrát.

V Serii A strelil jedenásť gólov, za reprezentáciu pridal dva a ďalší vo finále Talianskeho pohára. Mimochodom, najlepší český kanonier David Lafata dal v 40 zápasoch 27 gólov.

„Messi nemá výkyvy, hrá stále skvele – každé tri dni, čo je nenormálne,“ poukazuje na výnimočnú stabilitu David Depetris, rekordér slovenskej ligy v počte gólov za jesennú časť – dal ich šestnásť.

V histórii samostatnosti malo Slovensko zopár dobrých strelcov. Aj keď niektorý z nich výrazne vyskočil, formu po celý rok často neudržal alebo sa zranil.

Róbert Vittek dal na jar 2006 v renomovanej bundeslige za Norimberg senzačných šestnásť gólov. Na jeseň ich však pridal aj vinou zranenia už iba dva.

Tridsiatku mali na dosah

V najlepších rokoch naši strelci atakovali hranicu tridsiatich gólov, čo je solídna bilancia. Szilárdovi Némethovi (vtedy Inter Bratislava) sa to podarilo dvakrát na prelome tisícročia. Marek Mintál strelil v roku 2004 dvadsaťšesť gólov.

Za Norimberg dal 23 ligových (z toho desať bolo v 2. bundeslige), jeden dal v nemeckom pohári a dva za národný tím.
Filip Šebo mal v minulom roku skvelú jar – v našej lige dal 17 gólov, ďalšie dva pridal v slovenskom pohári plus jeden reprezentačný. Na jeseň však výrazne poľavil (päť gólov v lige a jeden v Európskej lige).

„Kľúčovým zlomom bolo zranenie Žofčáka, s ktorým som si na ihrisku najlepšie rozumel. Nikto mi nevedel dať takú prihrávku ako on,“ reagoval Šebo na otázku, prečo sa mu prestalo dariť. Spolu dal v roku 2011 i tak slušných 26 gólov.

Rekordér Semeník

Bývalý kanonier Banskej Bystrice a Košíc Róbert Semeník strelil v roku 1995 iba v lige 26 gólov. „Ďalšie tri či štyri góly som v tom roku možno pridal i za reprezentáciu do 21 rokov. A možno som dal niečo i v slovenskom pohári. Nie som si istý,“ vravel Semeník, ktorý je 29 gólmi rekordérom v počte gólov za jednu sezónu. Práve on je zrejme i naším rekordérom v počte gólov za rok v ére samostatnosti.

„Pre strelca je na prvom mieste zdravie, pohoda. Ak z tridsiatich zápasov polovicu vynechá, nijaké strelecké rekordy neutvorí,“ dodal.

Rekord Messiho označil za neskutočný. „Mne by vôbec neprekážalo, keby televízia prenášala zápas Barcelony a jedna kamera by snímala len Messiho. Dokázal by som sa pozerať celý zápas len naňho.“ ⋌

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Najlepším Slovákom chýba k Messiho rekordu 60 gólov