Nagy zaplával ďalší slovenský rekord a splnil limit do Ria

Richard Nagy skončil v rozplavbách na 400 m polohové preteky na dvanástej priečke.
Richard Nagy skončil v rozplavbách na 400 m polohové preteky na dvanástej priečke. (Autor: SITA)
TASR|9. aug 2015 o 08:55

Slovenský plavec vytvoril v rozplavbách na 400 metrov polohové preteky slovenský rekord.

KAZAŇ. Slovenský plavec Richard Nagy vytvoril aj vo svojej štvrtej disciplíne na MS FINA v Kazani národný rekord.

V rozplavbách na 400 m polohové preteky dosiahol dvanásty najrýchlejší čas 4:16,37 a o 2,29 s vylepšil svoje vlastné maximum z vlaňajších ME v Berlíne.

Zverenec trénera Gabriela Barana vo svojej doplnkovej disciplíne zároveň splnil olympijský A-limit na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Nagy obsadil v tretej rozplavbe druhé miesto iba o dve stotiny za domácim Rusom Aleksandrom Osipenkom. Od postupu medzi finálovú osmičku ho delilo 90 stotín.

"Vždy sa nájdu nejaké chybičky, no teší ma, že sa mi podarilo zaplávať slovenský rekord i splniť olympijský A-limit do Ria. Trochu ma štve, že to nebolo ešte o niečo rýchlejšie, dalo sa to niekde nahrabať. Od postupu do finále ma delila necelá sekunda, mohol som aspoň vyhrať svoju rozplavbu a skončiť jedenásty. Pokazil som obrátku zo znaka na prsia, trochu som sa zle nadýchol a spomalil. Pokazil som aj dohmat. Verím, že na olympiáde sa v tejto disciplíne ešte môžem zlepšiť," povedal pre TASR Nagy.

Najlepší slovenský plavec za rok 2014 v Kazani pri každom štarte prepísal slovenské historické tabuľky.

"Štyri slovenské rekordy potešili, no s každou disciplínou som mierne nespokojný. Viac som si sľuboval od úvodnej krauliarskej štvorstovky, kde som chcel splniť olympijský A-limit do Ria. Na 800 m v.sp. som chcel čas ešte viac posunúť, to isté platí aj o mojej hlavnej disciplíne 1500 m v.sp., kde som túžil ešte výraznejšie sa priblížiť k hranici 15 minút. Aspoň vidím, koľko priestoru je ešte na zlepšenie. Teraz si dám dva-tri týždne voľno. Mám štátnice a chcem dokončiť bakalára. Začiatkom septembra začnem s prípravou na krátky bazén," dodal Nagy.

MS v plávaní v dlhom bazéne - Kazaň (Rus.) - nedeľa:

400 m pol. pret. - muži - rozplavby:

1. Chase Kalisz (USA) 4:11,83

...

12. Richard Nagy (SR) 4:16,37 - nepostúpil do finále

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Nagy zaplával ďalší slovenský rekord a splnil limit do Ria