Nádej na záchranu futbalu v Starej Ľubovni žije

Sportnet|3. mar 2015 o 00:00

Uplynulý piatok mal byť kľúčový termín pre riešenie otázky, ako ďalej s futbalom.

Uplynulý piatok mal byť kľúčový termín pre riešenie otázky, ako ďalej s futbalom v okresnom meste Stará Ľubovňa. Dôležité stretnutie naozaj bolo a keďže tém a najmä problémov bolo viac než dosť, debata zúčastnených trvala takmer dve hodiny.

STARÁ ĽUBOVŇA. Hoci diskusia prebiehala za zatvorenými dverami, od primátora mesta sme mali prísľub, že nás bezprostredne po jej skončení bude o všetkom podstatnom informovať. Ten aj splnil.

„Stretnutie bolo iniciované mnou a vedením mesta, k jeho zvolaniu sme mali viacero podnetov. Chcel som mať spätnú väzbu od hráčov a funkcionárov, ako oni vidia súčasnú situáciu. Vypočul som ich a môžem konštatovať, že situácia v ľubovnianskom futbale naozaj nie je ružová,“ začal primátor Ľuboš Tomko.

Ihrisko s umelou trávou dostalo zelenú

„Momentálne je v oblasti futbalu pre mesto jednou z hlavných priorít ponuka Slovenského futbalového zväzu, ktorý vyčlenil stotisíc eur na ihrisko s umelou trávou. O tejto ploche sa rozpráva už veľmi dlho, majú ju už okolité mestá a je veľmi bohato využívaná. Táto myšlienka ma oslovila, bola by to výborná pôda pre náš mládežnícky šport. Máme záujem, aby táto akcia bola dotiahnutá do úspešného konca,“ priblížil Tomko.

Stavbu týchto ihrísk už odsúhlasil výkonný výbor SFZ. Ide o projekt UEFA HatTrick, v rámci ktorého by malo v najbližšom čase vyrásť na východe Slovenska šesť nových hracích plôch so štandardnými rozmermi 105x68 metrov.

Slúžiť budú predovšetkým pre masový, čiže amatérsky futbal. Zabezpečenie a rozdelenie ostatných finančných zdrojov okrem poskytnutej dotácie bude predmetom ďalších rokovaní.

Podľa slov primátora je v hre možnosť, že okrem samosprávy by sa na spolufinancovaní podieľal aj vyšší územný celok.

Ak predložený zámer schvália poslanci mestského zastupiteľstva, prví športoví nadšenci by sa po ihrisku mohli preháňať už v roku 2017, keďže má byť hotové najneskôr do konca roka 2016.

Sezónu dohrať do konca

„Futbalisti stoja aktuálne pred otázkou, či vôbec dohrajú súťažný ročník. V najbližšom období by mali absolvovať niekoľko prípravných zápasov, problémom je ale to, či sa im vôbec podarí zostaviť dostatočný hráčsky káder. Dohodli sme sa na tom, že sa uskutoční aj stretnutie s hráčmi. Bolo by dôstojné, ak by sa ligový ročník dohral až do konca. To, s akým výsledkom, však v tejto chvíli povedať a garantovať neviem,“ pokračoval druhým, rozhodne menej radostným bodom.

Práve ten je ale kľúčový nielen pre súčasnosť, ale vo výraznej miere ovplyvní aj chod klubu v ďalšom období.

Stále je v hre aj variant nenastúpenia do odvetnej časti ročníka. Túto možnosť podľa primátorových slov prezentoval, vzhľadom na súčasnú situáciu, ako veľmi reálnu aj kapitán A tímu.

A to aj napriek tomu, že klub by sa v takom prípade nevyhol prísnym sankciám plynúcim z takéhoto kroku.

Viac svetla by do tejto problematiky mohla už čoskoro priniesť spomínaná schôdzka primátora, poslancov a hráčov.

Potrebné je viaczdrojové financovanie

„Ďalším výstupom z tohto stretnutia je to, že sa pokúsime zostaviť prípravný výkonný výbor. V ňom by mali figurovať ľudia, ktorí majú pozitívny vzťah k futbalu. Pýtal som sa zúčastnených aj to, koho navrhujú do funkcie prezidenta klubu. Mal by to byť človek, ktorý ho bude ťahať. To nemôže robiť primátor. Konkrétny návrh ale zatiaľ nepadol.“

Alfa a omega zdarného fungovania každého športového klubu sú, samozrejme, peniaze.

„Nedá sa spoliehať na to, že hlavný financmajster bude mesto. To je trvalo neudržateľné. Mesto dotuje futbalový štadión, môže sa podieľať na spolufinancovaní, ale celý chod klubu nemôže byť postavený len na mestských peniazoch. Každý klub musí byť finančne viaczdrojový. To by mala byť jedna z hlavných úloh nového vedenia. Mesto môže zabezpečiť potrebný základ pre jeho fungovanie, ale ak sa nepodarí nájsť aj ďalšie zdroje, futbal sa dopredu neposunie. Práve sponzoring v poslednom období výrazne absentoval,“ dodal Tomko.

Na otázku, či verí, že sa podarí prilákať ľudí, ochotných investovať do futbalu, odpovedal, že to bude ťažká úloha.

„V tunajšom futbale sa naakumulovalo toľko problémov, že jedno stretnutie nemalo a a ani nemohlo mať ambíciu ich všetky vyriešiť.“

Deň pred stretnutím s predstaviteľmi futbalového klubu bolo na programe mestské zastupiteľstvo, dotácie na šport ale napokon v definitívnej podobe ešte neodkleplo.

Kluby a organizácie dostali za úlohu vypracovať správu o činnosti, o ich podpore pre najbližšie obdobie bude rokovať Športová komisia na svojom zasadnutí 11. marca.

V prvej etape bude na tento účel prerozdelených 70–tisíc eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Nádej na záchranu futbalu v Starej Ľubovni žije