Nadal je mu blízky. Hrajú podobne

Thomas Muster s Annou Kurnikovovou.
Thomas Muster s Annou Kurnikovovou. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|21. nov 2010 o 23:18

Rakúšan THOMAS MUSTER (43) bol svetovou jednotkou, vo svojom najlepšom roku 1995 vyhral Roland Garros. Prezývali ho Kráľ antuky. V Bratislave si zahrá v exhibícii proti Hrbatému.

Rakúsky tenista THOMAS MUSTER (43) bol svetovou jednotkou, vo svojom najlepšom roku 1995 vyhral Roland Garros v Paríži. Prezývali ho Kráľ antuky. Tohto roku sa po 11-ročnej prestávke vrátil do turnajového kolotoča, ale na ôsmich podujatiach vyhral iba jeden zápas. V pondelok nastúpi na exhibícii v Bratislave proti Dominikovi Hrbatému.

Aký je dôvod vášho návratu po takej dlhej pauze?

„Je to jednoduché. Tenis mám rád. Robím to, čo ma baví. Rád trénujem a cítim, že sa zlepšujem. Ja som nikdy nepovedal, že končím. Ani v roku 1999, keď som na čas prestal hrať. Vtedy som sa cítil uťahaný, cestovania som mal až-až."

Hráči po tridsiatom piatom roku majú svoj veteránsky okruh turnajov. Nechceli ste hrať s nimi?

„Tri či štyri turnaje v roku mi nestačia. Na budúci rok chcem hrať 25 turnajov."

Kam sa chcete dostať v rebríčku?

„Tým sa netrápim. Môj návrat nie je o renkingu ani o peniazoch. Možnože na budúci rok skončím, ak ma nebude poslúchať telo. Hrám pre radosť."

Ako sa zmenil tenis od vašich najlepších rokov?

„Hráči majú rakety z nových materiálov, sú atleticky lepšie pripravení, tenis je rýchlejší. Aj ja hrám rýchlejšie ako predtým."

V kariére ste vyhrali 44 turnajov. Bol najväčším zážitkom triumf na Roland Garros?

„Zážitkov bolo viac, neviem vybrať ten najväčší."

Koho považujete za lepšieho hráča, Federera či Nadala?

„Obaja sú skvelí. Roger je výrazná osobnosť a stále si udržuje vysokú formu. K šestnástim grandslamovým titulom môže pridať ďalší. Rafael mi je blízky v tom, že hrá ľavou rukou a má podobný štýl ako ja. Ani jedného by som nedával do popredia."

Je o vás známe, že ste vášnivým muzikantom - bubeníkom. Aké máte ďalšie záujmy?

„Na bubnoch si občas zahrám v partii muzikantov, ale pre tenis mám na hudbu málo času. Mám licenciu na riadenie vrtuľníka, zavše si s manželkou zalietame. Je to nádhera."

Pôvodne mal na exhibícii v Bratislave hrať Andre Agassi, ale termín posunul na budúci rok. Ako si naňho spomínate?

„Bol to vynikajúci tenista, priťahoval divákov. Odohrali sme deväť zápasov, Andre má tesne lepšiu bilanciu."

S Dominikom Hrbatým ste sa v kariére nestretli. Trúfate si v exhibícii na víťazstvo?

„S Dominikom sme párkrát trénovali, poznám jeho hru. Cítim sa v dobrej forme, víťazstvo by ma potešilo, ale dôležité je, aby sme ukázali dobrý tenis. A aby sa diváci bavili."

V zmiešanej štvorhre nastúpite s Ruskou Annou Kurnikovovou. Poznáte sa?

„Áno, už sme spolu odohrali niekoľko exhibícií. Anna je stále dobrá tenistka a príťažlivá žena."

Boli ste už na Slovensku?

„Áno, ale nie pre tenis. Robili sme prezentáciu nášho vína. V Rakúsku máme pri Grazi vinicu a v tomto biznise sa nám celkom darí."

Nenaplnený talent

Ruská kráska Anna Kurnikovová sa dnes predstaví s Tomasom Musterom na exhibícii Tennis Classic v Bratislave.

BRATISLAVA. Pri mene Anna Kurnikovová (na snímke TASR/AP) napadne športovému fanúšikovi v prvom rade krásna Ruska. Pôvab predstihol jej športové úspechy.

Pritom rodáčka s Moskvy patrila k najväčším tenisovým talentom vôbec. Už ako štrnásťročná si zahrala v Pohári federácie a o rok neskôr sa pri debute na US Open dostala do osemfinále.

V šestnástich rokoch vyrovnala rekord Chris Evertovej, keď sa pri debute vo Wimbledone prebojovala do semifinále. Nikto vtedy netušil, že pre mladú Rusku to nakoniec bude najlepší výsledok kariéry vo dvojhre. O rok na to sa síce dostala na ôsme miesto rebríčka, ale skvelé výsledky už nedokázala zopakovať. Záujem módnych časopisov a svetových značiek bol silnejší. Aj preto Kurnikovová nevyhrala na okruhu WTA ani jeden singlový titul.

Viac sa jej darilo vo štvorhre. Po boku dobrej kamarátky Hingisovej vyhrala dvakrát Australian Open a taktiež turnaj šampiónov WTA.

Vo štvorhre patrila Kurnikovová k najlepším na svete, čo oslávila 22. novembra 1999 postom svetovej deblovej jednotky. Kariéru ukončila len vo veku 22 rokov v roku 2003, keď sa prepadla v singlovom rebríčku do tretej stovky. Ako oficiálny dôvod konca boli problémy s chrbtom.

top

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal je mu blízky. Hrajú podobne