Načahujú sa po historickom vavríne

Jakub Figeľ. Má šancu štartovať na ME v Prahe.
Jakub Figeľ. Má šancu štartovať na ME v Prahe. (Autor: Judita Čermáková)
Dagmar Gurová|7. máj 2009 o 00:00

Stolnotenisová sezóna sa pomaly schyľuje k záveru. Platí to aj o hráčoch Lokomotívy Košice. Seniori (áčko i béčko) už svoje účinkovanie v dlhodobých súťažiach - extralige aj I. lige - skončili, no na finiš sa hotujú ešte dorastenci.



KOŠICE. Železničiarske nádeje budú mať svoj vrchol v domácej herni, keďže sú hostiteľmi záverečného turnaja o majstra republiky.

Dvojnásobná výhoda

Dorastenecký tím východniarov vyhral presvedčivo základnú časť najvyššej súťaže a na rozhodujúcom podujatí o dva týždne sa stretnú štyri najlepšie mančafty systémom každý s každým. Hostitelia nastúpia s najlepšou bonifikáciou a navyše ako víťaz majú výhodu vlastného prostredia. "Pre chlapcov je to jedinečná šanca získať titul. Bolo by to pekné zavŕšenie sezóny v našom klube," poznamenal tréner prvého tímu Peter Poľa. Práve on vedie v seniorskom celku troch mladíkov, korí tvoria základ dorasteneckého kolektívu (Figeľ, Till, Papcun) a súpisku dopĺňa Sačurovský. Bez ohľadu na to, ako dopadne tento turnaj, predsa už primát v základnej časti naznačuje, že kvalita v tejto vekovej kategórii je oveľa vyššia než u iných slovenských klubov, ktoré dosiahli lepšie výsledky v kategórii dospelých. "V ŠKST je síce dorastenecká jednotka Karas, ale nemá po svojom boku takých hráčov, aby tromfli našich." Výkonnosť našich sa odzrkadlila i v tom, že Figeľ a Till ašpirujú aj na účasť na majstrovstvách Európy dorastencov v Prahe v júni. Obaja absolvovali kontrolný turnaj v Bratislave a ešte ich čaká jedna bodovačka. Ak sa potom umiestnia primerane na domácom šampionáte, miestenka v stovežatej by im nemala ujsť. "Jakub Figeľ má obrovskú šancu a Juraj Till musí urobiť ešte krok, aby sa tam dostal." Stojí za zmienku, že aktuálne v Starej Ľubovni na turnaji vyhral Papcun, Drábik bol tretí.

Prejde novinka?

Po krátkom výdychu sa o pár týždňov rozbehne príprava dospelých na nový ročník. Pred vstupom do extraligy Košičanov čaká séria satelitných turnajov v Topoľčanoch a Českej republike. V septembri potom odštartuje najvyššia súťaž. "Ešte musíme dať bodku za uplynulým dianím a povedať si, ako ďalej. To sa týka ambícií, ale i prípadných rošád v kádri. Či teda zostaneme pri tých jednotlivcoch, ktorí boli k dispozícii dosiaľ, alebo prípadne budeme uvažovať aj o nejakej posile. V priebehu ďalšieho obdobia by sme mali byť múdrejší," dodal hrajúci tréner P. Poľa. Prezradil aj náznaky pripravovanej novinky v hracom systéme extraligy. V máji by sa malo vyjasniť, či naozaj budú nastupovať kolektívy iba s tromi hráčmi, a nie so štyrmi ako dosiaľ. Ak by tento zámer prešiel, tak potom by sa uskutočnili v každom meraní síl družstiev dvojhry každý s každým a jedna štvorhra. Celkový súčet bodov by bol menší než doteraz. "Robí sa tak preto, aby sa skvalitnili jednotlivé duely aj celkove zápolenia. Najprv si však treba počkať, či to prejde."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Načahujú sa po historickom vavríne