Murray na exhibícii v SAE zdolal po Federerovi aj Nadala

SITA|3. jan 2009 o 17:34

Britský tenista Andy Murray sa stal víťazom vynikajúco obsadeného exhibičného turnaja Capitala World Tennis Championship v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch.

ABÚ ZABÍ. V sobotňajšom finále na tvrdom povrchu Plexipave v areáli Zayed Sports City zdolal Španiela Rafaela Nadala 6:4, 5:7, 6:3 a odnáša si šek na 250 000 USD.

Štvrtý muž svetového rebríčka ATP Murray, ktorý vo štvrtkovom štvrťfinálovom 1. kole zvíťazil nad Američanom Jamesom Blakom hladko 6:2, 6:2, získal za dva dni skalpy prvých dvoch mužov renkingu. Pred zdolaním lídra počítačového poradia Nadala totiž v piatkovom semifinále prekonal Švajčiara Rogera Federera (4:6, 6:2, 7:6 /6/), druhého v hodnotení.

Víťaz Roland Garros, Wimbledonu i pekinských OH 2008 Nadal, ktorý si medzi najlepšími štyrmi poradil s Rusom Nikolajom Davydenkom presvedčivo 6:2, 6:3 napriek 63 dňom odmlky (od konca októbra nútene pauzoval pre zranenie pravého kolena a chýbal na „výberovom“ šanghajskom Tennis Masters Cupe i vo finále Davisovho pohára proti Argentíne), má síce s Murrayom priaznivú bilanciu 5:1 z oficiálnych duelov na profesionánom okruhu, podľahol mu však aj v ich ostatnom súperení v semifinále US Open 2008, a to 2:6, 6:7 (5), 6:4, 4:6.

Dvadsaťjedenročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray, čerstvo akvizícia marketingovej spoločnosti 19 Entertainment Simona Fullera, vlani práve na newyorských US Open prenikol do svojho premiérového grandslamového finále a teraz hneď v prvých dňoch nového roka rezolútne naznačil ambíciu dostať sa už na januárových melbournských Australian Open ešte o krôčik ďalej.

V sobotu v Abú Zabí pred približne 5000 divákmi Murray unikol v prvom sete na 2:1, potvrdil to vo štvrtom geme a napokon sa mu nevypomstil inkasovaný rebrejk z ôsmej hry. Okamžite totiž ešte raz získal Španielovo podanie v deviatom geme a už nezaváhal. V druhom dejstve sa Nadal hrajúci netradične v tričku s rukávmi a v šortkách vysoko nad kolená rýchlo dostal z kritického stavu 2:3 s brejkom a prerazil Britovo podanie aj v dvanástom geme. V rozhodujúcej časti však mal viac možností i miernu prevahu Murray. Už v tretej hre sa ako returnujúci dostal na tri zhody a definitívne sa presadil v siedmom - tzv. Tildenovom - geme. Tlaku vyplývajúcemu z povinnosti zvládnuť servis na triumf sa vyhol ďalším brejkom v deviatej hre.

Finále - výsledok:

Andy Murray (3-V. Brit.) - Rafael Nadal (1-Šp.) 6:4, 5:7, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Murray na exhibícii v SAE zdolal po Federerovi aj Nadala