Rakúšania majú zlato. Zistili, že šéfovia pretekov nepoznajú pravidlá

Katharina Liensbergerová so zlatou medailou, ktorú jej udelili dodatočne,
Katharina Liensbergerová so zlatou medailou, ktorú jej udelili dodatočne, (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|17. feb 2021 o 14:45

Paralelné preteky kritizujú lyžiari aj experti.

CORTINA, BRATISLAVA. Mala to byť veľkolepá premiéra tejto disciplíny na majstrovstvách sveta. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) o nej hovorí ako o pretekoch pre mladú generáciu a sľubuje si od nich nové publikum.

Namiesto atraktívnej súťaže to však bol škandál. Reč je o paralelnom obrovskom slalome, ktorý sa v utorok jazdil na šampionáte v Cortine d'Ampezzo.

„Boli to najneférovejšie preteky v mojom živote. A to sme na majstrovstvách sveta! Som veľmi nahnevaná,“ zúrila domáca Talianka Federica Brignoneová, celková víťazka Svetového pohára v minulej sezóne.

V čom bol problém?

Jedna trať bola oveľa rýchlejšia

V paralelných pretekoch proti sebe súperia dvaja lyžiari – jeden v modrej dráhe, druhý v červenej. FIS tento formát skúša už niekoľko rokov a stále nevie nájsť uspokojivé riešenie.

Najväčším problémom je, že postaviť dve identické dráhy s rovnakými podmienkami je prakticky nemožné. Jedna dráha je vždy o čosi rýchlejšia.

Lenže tá červená v Cortine bola až extrémne rýchlejšia ako modrá.

Lyžiari síce absolvovali po jednej jazde na oboch tratiach, dosiahnutý čas sa však nezratúva. Postúpiť tak, paradoxne, môže aj lyžiar, ktorý bol v súčte pomalší.

V prvej jazde totiž môže dosiahnuť oveľa horší čas než jeho súper alebo aj vypadnúť, ale v druhej jazde môže byť jeho strata podľa pravidiel maximálne pol sekundy.

A postupuje ten, kto príde skôr do cieľa druhého kola. V Cortine tak mal výhodu lyžiar, ktorý šiel druhú jazdu na oveľa rýchlejšej červenej trati.

„Tieto preteky boli fraška. Nakoniec sa na tom zhodli takmer všetci športovci,“ napísal švajčiarsky spravodajský portál Watson.ch.

Športovci ich nezaujímajú

Aby toho nebolo málo, znevýhodnení boli najlepší lyžiari z kvalifikácie. Napríklad vo štvrťfinále žien vypadli všetky štyri lyžiarky, ktoré išli druhú jazdu na modrej trati – vrátane favoritiek na titul Brignoneovej a Wendy Holdenerovovej.

A zlato získala Marta Bassinová, ktorá z kvalifikácie postúpila s najslabším časom ako posledná.

„Trochu ma zaskočilo, že sa nezapočítal celý časový rozdiel z prvej jazdy. FIS urobila chybu,“ reagovala mierne Holdenerová, hoci vyhrala kvalifikáciu a chcela útočiť na medailu.

„Každý vám povie, že to bolo nespravodlivé. Je to škoda. Dúfam, že tieto preteky budú v budúcnosti lepšie zorganizované,“ doplnila pre SRF.

„Áno, sú nejaké pravidlá, ale, prepáčte, toto by sa na majstrovstvách sveta nemalo stať. Dúfam, že FIS bude konečne počúvať športovcov. Doteraz ju vlastne nikdy nezaujímalo, čo si myslíme,“ zlostila sa Brignoneová.

„My lyžiari už dlho poukazujeme na to, že jedna trať je zakaždým rýchlejšia, takže preteky nie sú stopercentne spravodlivé. Musíte si položiť otázku, či to má zmysel,“ vravel Švajčiar Marco Odermatt pre Watson.ch.

Zuzula: Nikto tam nezobral lopatu

Priebeh súťaže rozzúril aj bývalého nemeckého lyžiara Felixa Neureuthera, ktorý preteky komentoval pre televíziu ARD.

V jednej chvíli si dokonca počas prenosu vypol mikrofón a snažil sa spojiť s riaditeľom pretekov Markusom Waldnerom z FIS, aby ihneď zasiahol.

„Je to nespravodlivé. Nechcem vidieť taký formát na majstrovstvách sveta. Môžete robiť chyby, ale musíte reagovať,“ hneval sa Neureuther, päťnásobný medailista z majstrovstiev sveta.

Aj lyžiarsky tréner Timotej Zuzula kritizoval, že usporiadatelia nezasiahli už počas súťaže.

„Vedeli, čo sa tam deje. Tam ozaj nebol nejaký veľký úsek, ktorý bolo treba reparovať. Bránka sa už prestaviť nemohla, ale nikto z nich tam nezobral lopatu. Pritom sa to dalo upraviť,“ hovoril Zuzula pre RTVS.

V pretekoch štartovali aj Slováci Petra Vlhová a Andreas Žampa, z kvalifikácie však nepostúpili do hlavnej súťaže.

Nepoznali pravidlá

Chaos a zmätky sa neskončili ani po pretekoch. Za ich víťazku najskôr vyhlásili iba Bassinovú, hoci v cieli druhého kola mala Rakúšanka Katharina Liensbergerová totožný čas (a v súčte oboch jázd bola dokonca rýchlejšia ako Talianka).

Až neskôr uznali za víťazku aj Rakúšanku, ktorá už v tom čase mala za sebou takmer všetky rozhovory pre médiá. Musela ich teda absolvovať znova.

Prečo prišlo rozhodnutie tak neskoro po pretekoch? Predstavitelia FIS nemali naštudované pravidlá pretekov.

Liensbergerovej priznali zlatú medailu až potom, keď za nimi prišiel športový riaditeľ rakúskeho tímu Toni Giger a ukázal im príslušnú pasáž v pravidlách.

„Ani my nie sme šťastní a je nám ľúto, ako súťaž prebehla,“ ospravedlňoval sa šéf pretekov Waldner. „Postaviť dve rovnaké trate je nesmierne ťažké. Budeme pracovať na tom, aby bol formát spravodlivejší,“ doplnil.

Na rovnakých tratiach sa šla aj stredajšia súťaž tímov. Usporiadatelia síce svah upravili a rozdiely neboli také výrazné, trate však znova neboli spravodlivé pre všetkých.

Navyše, modrá dráha bola čoraz rozbitejšia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Rakúšania majú zlato. Zistili, že šéfovia pretekov nepoznajú pravidlá