Moška vidí tenistku Schmiedlovú v top 100 už o dva roky

Karolína Schmiedlová a jej tréner Milan Martinec s cenou za účasť vo finále na juniorke Roland Garros.
Karolína Schmiedlová a jej tréner Milan Martinec s cenou za účasť vo finále na juniorke Roland Garros. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|12. jún 2012 o 20:19

Finalistka juniorky Roland Garros je teraz na 310. mieste WTA.

BRATISLAVA. Zásluhou Karolíny Schmiedlovej na Roland Garros mal slovenský tenis po piatich rokoch opäť zastúpenie vo finále juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji a v prípade 17-ročnej zverenkyne trénera Milana Martinca sa natíska otázka, kam to môže košická rodáčka v ženskom rebríčku dotiahnuť.

Víťazka juniorky US Open 2007 Kristína Kučová sa nedostala do prvej stovky WTA, finalistka juniorskej dvojhry vo Wimbledone 2006 Magdaléna Rybáriková bola najlepšie na 40. mieste.

Z chlapcov má Martin Kližan, víťaz juniorky Roland Garros 2006, v súčasnosti svoje maximum na 60. mieste a semifinalista z parížskej antuky 2005 Lukáš Lacko ešte o dve miesta vyššie.

Je pracovitá, skromná

„S talentovanými hráčmi, ktorí boli v Národnom tenisovom centre, máme po ich prenikavých úspechoch v juniorskej kategórii rôzne skúsenosti," povedal generálny sekretár STZ Igor Moška.

„Rybáriková sa po wimbledonskom finále dostala do top 100 asi v priebehu dva a pol roka, kým chlapcom Lackovi a Kližanovi to trvalo dlhšie - okolo päť rokov. Kristína Kučová sa k stovke tesne priblížila, ale pre osobné problémy sa jej kariéru nepodarilo posunúť správnym smerom. Ako poznám Schmiedlovú - je pracovitá, svedomitá, skromná - rátam, že do top 100 sa prebojuje už v priebehu jeden a pol či dvoch rokov."

Karolína Schmiedlová je v novom renkingu medzi ženami na 310. mieste a v juniorskom rebríčku je desiata.

Z aktívnych hráčok svetová dvanástka Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová, ktorá bola v januári 2003 piata, neprešli programom NTC. Prvá z nich zvládla prechod z mládežníckej kategórie ako raketa, Hantuchová patrila medzi širšiu svetovú špičku už ako juniorka.

Obľúbená antuka

Tréner Martinec vedie Schmiedlovú v NTC tri roky.

„Veľa sme pracovali na technike, ale stále má rezervy," povedal skúsený odborník. „Je usilovná, obchádzajú ju zranenia. V ďalšej príprave sa chceme zamerať na zvýšenie agresivity hry najmä z forhendovej strany a zlepšenie hry na sieti, voleje."

Schmiedlová začala tohto roku vo väčšej miere hrať ženské turnaje. Na obľúbenej antuke vyhrala v tureckej Antalyi, nemeckom Bad Saarowe, v talianskej Brescii štyri turnaje nižšej kategórie za sebou. Potiahla šnúru 23 víťazných zápasov. Na juniorský Roland Garros išla sebavedomejšia, zvládla ťažký žreb.

„Blíži sa Wimbledon, ale pred juniorskou súťažou na londýnskej tráve by som uprednostnila štarty na ženských turnajoch," uvažovala nahlas. „Ak by som nazbierala dosť bodov, koncom leta by som sa mohla dostať do kvalifikácie na US Open. Na to potrebujem renking okolo 220. miesta."

Hrbatý radí hrať turnaje žien

Dominik Hrbatý sa o úspechu Schmiedlovej v Paríži dozvedel v Košiciach, bývalá svetová dvanástka hrá na tradičnom challengeri.

„Karolína by sa už mala zamerať na turnaje žien, aby hrala so silnejšími súperkami. Tak sa môže výkonnostne posunúť," radil bývalý daviscupový reprezentant. „V NTC má na ďalší progres veľmi dobré podmienky."

Na otázku, aké ďalšie kroky by urobil, ak by bol Schmiedlovej otcom, sa na chvíľu zamyslel.

„Časom by som pre ňu hľadal trénera so skúsenosťami zo svetového tenisu," odvetil. „Sám viem, čo pre mňa pri prechode medzi mužov znamenala spolupráca s Mariánom Vajdom. A ukázalo sa to aj v prípade Martina Kližana. Keď sa dostal ku Karolovi Kučerovi, jeho talent sa naplno rozvinul."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Moška vidí tenistku Schmiedlovú v top 100 už o dva roky